Ideální těsto na vareniky je poměrně tenké, ale pružné a zároveň se snadno vyvaluje. Abyste pochopili, jak takové těsto připravit, musíte znát některá tajemství. Podělíme se o naše kulinářské tipy a uvedeme několik domácích receptů na vynikající těsto na knedlíky.
O čem si povíme v článku:Choux těsto na knedlíkyVeky na knedlíkyVeky na knedlíky jako na knedlíkyVeky na knedlíky jako na raviolyPostní těsto na knedlíkyTěsto na knedlíky na mléce a kefíruTěsto na knedlíky na mléceTěsto na knedlíky na zakysané smetaněKnedlíky bez těsta? aneb líné knedlíky.
Ať už připravíme knedlíky s jakoukoli náplní – s brambory, tvarohem, s masem (ano, i takové existují), se zelím nebo houbami, se špenátem nebo lesními plody – vždy budou hotové, nikoli syrové. Výjimkou jsou knedlíky se syrovými bramborami nakrájenými na velmi malé kostičky, ale to jen potvrzuje pravidlo. To znamená, že náplň nevyžaduje dlouhou tepelnou úpravu a knedlíky by se měly vařit přesně do doby, než je těsto hotové.
Kromě toho očekáváme, že těsto bude měkké a jemné, nikoli pružné a tuhé jako u knedlíků nebo italských raviol a tortellini. S ohledem na tyto vstupy si probereme různé varianty těsta na knedlíky.
Těsto Choux na knedlíky
Navzdory názvu, který slibuje další kroky, není recept složitý. Těsto choux na knedlíky je měkké a poddajné a po uvaření je křehké a velmi chutné. Vyvaluje se tak snadno, že se můžete nechat unést a vyválet ho téměř do průhlednosti, ale ruce si nechte pro sebe. Těsto choux na knedlíky nevyvalujte tenčí než 1,5 mm, ať je cítit na skus. Použijte ho na knedlíky s libovolnou náplní. Mimochodem, knedlíky z takového těsta při zmrazení nepraskají.
Těsto Choux na knedlíky se snadno připravuje
Na přípravu 4 porcí potřebujete:
- mouka – 500 g
- voda – 250-280 ml
- máslo – 50-100 g
- V míse smíchejte mouku se solí.
- Do rendlíku nalijte vodu, přidejte olej a přiveďte k varu.
- Vodu a olej vlijte do mouky. Hněťte, dokud nevznikne hladká hmota. Přikryjte potravinovou fólií nebo utěrkou.
- Těsto nechte asi 30 minut odpočívat při pokojové teplotě. Pokud se množství másla blíží 100 g, má smysl dát těsto do lednice.
Vaječné těsto na knedlíky
Vaječné těsto na knedlíky je pevnější a pružnější než jiné varianty. Je univerzální, ale hodí se zejména na knedlíky se syrovými bramborami, protože se nerozvaří za dobu, než se uvaří nadrobno nakrájené brambory.
Vaječné těsto na knedlíky je pevnější a pružnější než jiné druhy knedlíků
Vaječné těsto na knedlíky, jako na knedlíky
Na přípravu 4 porcí potřebujete:
- mouka – 450-500 g
- vejce – 1-2 ks
- voda
- sůl – 1 špetka
- Vejce nalijte do sklenice a vidličkou je rozmixujte dohladka. Po okraj sklenice nalijte studenou vodu.
- Mouku osolte a přilijte vodu a vejce.
- Uhněťte těsto. Bude měkčí než knedlíky.
Vaječné těsto na knedlíky jako na ravioli
Na přípravu 4 porcí potřebujete:
- mouka – 500 g
- vejce – 5 ks
- rostlinný olej (lepší je olivový) – 2 lžičky.
- sůl – 1 špetka
- Mouku prosejeme do velké široké mísy. Přidejte sůl, promíchejte a uprostřed udělejte důlek.
- V samostatné míse smíchejte vejce a olej. Lehce je rozšlehejte vidličkou. Vzniklou směs vlijte do moučné směsi.
- Vidličkou postupně zapracujte všechnu mouku na okrajích. Uhněťte těsto.
- Přeneste těsto na pomoučenou pracovní plochu a hněťte ho rukama alespoň 5 minut. Těsto by mělo být pevné. Přikryjte ho čistou kuchyňskou utěrkou a nechte ho alespoň 10 minut odpočinout.
- Jakmile si těsto „odpočine“, znovu ho hněťte, dokud nebude hladké, 2 až 3 minuty. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte do chladničky alespoň na 1 hodinu.
Vaječné těsto na knedlíky se stejně jako na ravioli hněte v poměru 1 vejce na 100 g pšeničné mouky. Je samozřejmě možné nahradit část obvyklé mouky (asi 10 %) semolinou (mouka z tvrdé pšenice), ale bude příliš podobná těstu pro italské příbuzné. Přidáním rostlinného oleje (trochu!) do vaječného těsta na knedlíky však bude těsto pružnější. Nezapomeňte nechat těsto odpočívat při pokojové teplotě pod potravinovou fólií nebo v obrácené míse, aby se lépe rozvalovalo.
Postní těsto na knedlíky
Tento recept je vhodný zejména pro vegetariány a ty, kteří dodržují půst. Můžete ho samozřejmě připravit prostým smícháním mouky, vody a soli, ale mnohem lepší bude, když vezmete teplou vodu a přidáte trochu rostlinného oleje. Postní těsto můžete připravit stejnou technologií jako pudinkové těsto na knedlíky, přičemž máslo nahradíte rostlinným olejem.
Takové libové těsto na knedlíky se ukáže jako velmi chutné a univerzální, bude vyhovovat úplně každému a bude se hodit na jakékoli náplně. Nejchutnější postní knedlíky se však připravují s kysaným zelím nebo bramborami a houbami.
Postní těsto na knedlíky lze kombinovat s libovolnými náplněmi.
Na přípravu 4 porcí potřebujete:
- extra panenská pšeničná mouka – 650 g
- voda – 380 ml
- rostlinný olej – 2 polévkové lžíce.
- sůl – 1/4 lžičky.
1. Přípravu těsta na knedlíky začněte přípravou vody na těsto: ve vodě rozpusťte sůl, přidejte rostlinný olej a promíchejte.
2. Do mísy nasypte mouku.
3. Mouku pokropte trochou vody se solí a olejem a rukou míchejte, dokud se mírně nezvlhčí. Poté přidejte další vodu – rovněž s rozprašovačem. Smíchejte s moukou: vzniknou jemné drobky. Postupně přilévejte vodu a míchejte s moukou: drobky budou stále větší a větší a vznikne těsto. V této chvíli byste měli cítit, zda je těsto příliš pevné, suché, nebo zda je třeba přidat ještě trochu mouky.
4. Shromážděte těsto do hrudky, trochu ho prohněťte: není třeba žádného zvláštního úsilí. Zabalte do potravinové fólie a nechte 20 minut odležet.
5. Po 20 minutách těsto ještě trochu prohněťte. Mělo by se již měnit a být pružnější. Nechte ho ještě 20 minut kynout. Znovu prohněťte a nechte ještě několik minut odpočinout.
6. Po hodině budete mít hotové těsto, které je poddajné a příjemně se s ním pracuje.
Mléčné a kefírové těsto na knedlíky
Z dalších druhů těsta na knedlíky bychom rádi upozornili na těsto na mléko a kefír. Těsto na knedlíky na mléko lze připravit metodou choux, a to jednoduše smícháním mouky, mléka a soli. Vajíčkové těsto na knedlíky na mléce má také právo na existenci. Díky bílkovinám obsaženým v mléce se těsto na knedlíky na mléce ukáže být pevnější a pružnější než na vodě. Hodí se zejména na knedlíky s třešněmi nebo jinými bobulovitými plody. Jen ho nedělejte příliš prudké, aby se okraje snadno přišpendlily k sobě.
Nejlepší na bobulové náplně je ale těsto na knedlíky na kefír.
Těsto na mléko a kefír se nejlépe hodí na náplně z bobulovin
Na přípravu 4 porcí potřebujete:
- mouka – 500 g
- kefír (nebo jiný zakysaný mléčný výrobek) – 250 ml
- vejce – 1 ks
- cukr – 1 lžička.
- jedlá soda – 1/2 lžičky.
- sůl – 1 špetka
- Mouku prosejeme přes nejjemnější síto. Přidejte sůl, cukr a jedlou sodu a promíchejte.
- V hluboké míse lehce rozšlehejte vejce vidličkou. Přilijte kefír pokojové teploty (obsah tuku není důležitý), promíchejte.
- Postupně po malých dávkách přidávejte moučnou směs. Uhněteme těsto a přeneseme ho na povrch posypaný moukou. Hněťte ho rukama asi 4-5 minut.
- Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte 30-40 minut při pokojové teplotě.
Těsto je velmi měkké a poddajné a po upečení je nadýchané a velmi křehké. Zkuste udělat knedlíky z těsta na kefír větší než obvykle – vejde se do nich hodně nádivky a nevaří se ve vodě, ale na páře. Budou velmi chutné! Mimochodem, pokud použijete příliš kyselý kefír, přidejte do těsta trochu jedlé sody: neutralizuje příliš kyselou chuť těsta. Možná bude fungovat i jako kvásek: těsto na knedlíky na kefíru pak bude ještě nadýchanější.
Těsto na knedlíky s mlékem
Na přípravu 4 porcí potřebujete:
- mouka – 500 g
- mléko – 1/2 šálku
- voda – 80 ml
- vejce – 1 ks.
- sůl – 1 špetka
- Mléko zřeďte teplou vodou. V hluboké míse smíchejte prosátou mouku se solí a promíchejte.
- Do mouky udělejte důlek, vyklepněte do něj vejce a přilijte zředěné mléko. Vidličkou vypracujte těsto.
- Přeneste těsto na pomoučenou pracovní plochu a rukama hněťte, dokud nebude hladké a homogenní, 5-7 minut.
- Přikryjte těsto potravinovou fólií a nechte ho 40 minut při pokojové teplotě. Během této doby stihne lepek nabobtnat a těsto bude poddajnější a měkčí.
Lahodné těsto na knedlíky se zakysanou smetanou
Jak připravit chutné těsto na knedlíky? Vezměte kvalitní suroviny, i když jsou jednoduché. Záleží dokonce i na chuti vody. A nezapomeňte na sůl, která je skvělým přírodním zvýrazňovačem a harmonizátorem chuti každého pokrmu. Sůl je také zodpovědná za strukturu těsta, protože mu dodává pružnost.
Toto velmi chutné těsto na knedlíky se hněte z kysané smetany, vejce a žloutku. Toto těsto se tradičně používá v Polsku, kde se knedlíky nazývají „pierogi“ (pirohy), s důrazem na druhou slabiku, ale podstata se nemění.
Díky zakysané smetaně a žloutku je těsto křehké a trochu sladké, zatímco bílek se stará o jeho pevnost. Do těsta není nutné přidávat sodu, ale neutralizuje kyselou chuť zakysané smetany a těsto jen mírně povolí. Toto těsto je ideální pro přípravu knedlíků s bramborami, s bramborami a strouhaným sýrem a také s kyselým zelím. Výroba knedlíků z tohoto měkkého a pružného těsta je potěšením: nerozpadají se a po uvaření dokonale drží tvar.
Chutné těsto na knedlíky na zakysané smetaně (Gastronomické nakladatelství LLC)
Na přípravu 4 porcí potřebujete:
- extra panenská pšeničná mouka – 380 g
- kvásek – 5 g
- jemná sůl – 3 g
- Zakysaná smetana 10-15 % tuku – 240 ml
- vejce – 50 g
- vaječný žloutek – 20 g
- rostlinný olej – 10 g
1. Než začnete hníst těsto na knedlíky, připravte si dva plechy nebo tácy na pečení: vyložte je pečicím papírem a přes síto je posypte tenkou vrstvou mouky.
2. Mouku nasypte na pracovní plochu, přidejte prášek do pečiva a sůl. Promíchejte metličkou, aby byla směs homogenní a bez hrudek. Shrňte do hromádky a vidličkou nebo škrabkou na těsto udělejte uprostřed důlek.
3. Do důlku uprostřed moučné směsi přidejte zakysanou smetanu. Začněte těsto hníst vidličkou nebo škrabkou a prohlubeň postupně rozšiřujte. Přidejte vejce a žloutek a uhněťte měkké, pružné těsto.
4. Vymažte mísu rostlinným olejem a přeneste do ní těsto. Přikryjte ji potravinovou fólií a těsto dejte alespoň na 30 minut do chladničky. Těsto lze v chladničce skladovat až 48 hodin.
5. Pracovní plochu lehce poprašte moukou. Těsto rozválejte na kruh o průměru asi 45 cm a tloušťce asi 3 mm. Vykrajujte kolečka o průměru 7-8 cm. Celkem byste měli vytvořit 20-24 koleček. Rozetřete náplň podle chuti a vytvořte knedlíky.
6. Knedlíky položte na talíř a…