Na jaře se chřest objevuje na pultech obchodů již začátkem května. A v Evropě, kde je již mnoho let oblíbenější než u nás, je dokonce stanoveno datum oficiálního ukončení sezony – 24. červen. Rusko má své vlastní chřestové plantáže a jeho sezóna je stejně krátká. Určitě si ho tedy dopřejte, protože chřest je vynikající pro přípravu polévek, druhých chodů, ale i jako přísada do salátů a náplň nesladkých koláčů.
O čem vám povíme v článku:
– Druhy chřestu
– Pravidla výběru
– Jak loupat chřest
– Jak skladovat
Druhy chřestu
Odrůdy chřestu můžeme pro zjednodušení rozdělit do 3 velkých skupin:
– Zelený – je nejběžnější. Pěstuje se na otevřených, slunných místech. Ve srovnání s ostatními druhy má jasnější chuť a intenzivní vůni. Mladé výhonky mají jemnou strukturu, ale staré výhonky jsou vláknité a hrubé.
– Fialový chřest – na rozdíl od zeleného chřestu se tento chřest pěstuje ve tmě. Výhonky jsou zpočátku zasazeny hluboko v zemi a po vyklíčení jsou před slunečním světlem uzavřeny, jen někdy se krátce otevřou. To napomáhá vzniku fialové nebo purpurové barvy, uvnitř je však chřest stále zelený.
– Bílý – v Evropě je považován za větší delikatesu než jeho „sestry“, v Rusku je však méně rozšířený. Roste zcela bez přístupu světla – bývá přikrytý speciálními agrovlákny. Její chuť je jemnější, s lehkými oříškovými tóny.
Pravidla pro výběr
Nekupujte chřest v celofánovém obalu – kondenzace uvnitř již mohla způsobit zkažení produktu.
Chcete-li si vybrat kvalitní chřest, dodržujte tato pravidla:
– Věnujte pozornost hlavičkám. Měly by být pevně uzavřené, bez nažloutlých nebo tmavých skvrn. Pokud jsou svraštělé nebo zřetelně vysušené, chřest je starý: bude tvrdý a nepoživatelný.
– Spodní špičky jsou vždy baculaté a vypadají, jako by byly nasycené vlhkostí. Pokud jsou suché a rozpraskané, rovnou je vynechejte.
– Zkuste stonek uprostřed mírně ohnout. Chřest přetékající šťávou se vám v rukou zlomí. Pokud se výhonek ohne, znamená to, že zelenina byla sklizena před delší dobou a již začala ztrácet svou čerstvost. Pokud však ostatní příznaky nejsou alarmující, můžete takový chřest koupit, ale snažte se ho co nejdříve uvařit.
– Předpokládá se, že tenké výhonky jsou sladké, podléhají minimálnímu kulinářskému zpracování, nebo se dokonce podávají syrové. S mírou je však vše dobré a příliš tenké stonky svědčí o nezralosti – takový chřest můžete jíst, ale bude spíše travnatý. Silný chřest je masitější, má výraznou chuť a je dobrý vařený nebo pečený, podávaný s holandskou omáčkou nebo jako příloha k masu a rybám.
– Vyzkoušejte tření jednoho výhonu o druhý: charakteristické skřípání naznačuje čerstvost.
– Výhonky chřestu se semínky znamenají, že je chřest přezrálý, proto by se neměly používat.
– Barva stonků je vždy rovnoměrná, bez skvrn nebo teček.
– Nekupujte chřest, který byl v obchodě uložen v uzavřeném celofánovém obalu a uvnitř se nahromadila kondenzace – je pravděpodobné, že se produkt již začal kazit.
Jak oloupat chřest
Chřest je třeba nejprve důkladně omýt od zbytků písku. Poté je třeba zbavit se spodní, nejtvrdší části stonku. To je snadné: vezměte chřest a jemně jej ohněte směrem dolů, dokud se tvrdá špička sama neodlomí.
Pomocí škrabky na zeleninu opatrně odstraňte vrstvu silné slupky tak, že nůž povedete shora dolů. Hlaviček se nedotýkejte: jsou křehké a považují se za skutečnou delikatesu. Stačí oloupat pouze nejsilnější část výhonku: obvykle 3 kusy.–5 cm.
Jak skladovat
Pokud plánujete skladovat chřest déle než 2 dny, uchovávejte ho ve sklenici s vodou na prostřední polici chladničky.
Čím dříve ho sníte, tím lépe, vzhledem k tomu, že je nepravděpodobné, že jste ho koupili přímo ze záhonu. Chřest bohužel nepatří k těm druhům zeleniny, které se dobře skladují a dlouho vydrží. Často se prodává jako svazek chřestu v gumičce. Doma gumičku neodstraňujte: stonky tak vydrží déle čerstvé.
Chcete-li chřest uchovat několik dní, jednoduše ho zabalte do čisté vlhké utěrky a vložte do lednice. Pokud je plánujete uchovávat déle, je lepší stonky zastřihnout a vložit je do sklenice vhodné velikosti, přičemž špičky jsou ponořené ve vodě po dobu 4 metrů.–5cm. Na prostřední polici chladničky vydrží taková kytice až 10 dní. Během této doby pravidelně vyměňujte vodu.
Pokud je chřest správně zmrazený, po uvaření se nebude lišit od čerstvého. Za tímto účelem ho oloupejte, vložte do vzduchotěsného sáčku nebo vhodné vzduchotěsné nádoby a dejte do mrazničky. Mimochodem, odlomené tvrdé špičky nevyhazujte, ale použijte je při vaření zeleninového vývaru, abyste pokrmu dodali další chuť.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #spargePODOBNÉ MATERIÁLY. Už jste se zaregistrovali na ?
Pro ještě více nápadů a receptů navštivte naše sociální sítě.