Existuje názor, že párky jsou stejným atributem studentského a staromládeneckého života jako instantní nudle a sáček čaje. Kuchařky však znají stovky receptů na chutné svačiny, polévky a teplá jídla s těmito uzeninami. Chcete vědět, co uvařit z párků k snídani, obědu a večeři?
Sendviče se sýrem, klobásami a vejci
Podávání uzeninových pokrmů k snídani je dobrou tradicí, která pochází z Anglie. Naše sendviče nejsou výjimkou – jsou tak vydatné a chutné, že na svačinu určitě zapomenete alespoň do oběda. Mimochodem, párky můžete nastrouhat na hrubém struhadle, čímž se výrazně zkrátí doba přípravy.
Sendviče se sýrem, klobásami a vejci ()
30 minut
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- bílý chléb – 250 г
- C1 vejce — 4 ks.
- klobásy – 150 г
- rajče – 1 ks.
- sýr – 80 г
- máslo – 50 г
- petržel – 2 větvičky
- paprika
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
1. Předehřejte troubu na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem a umístěte jej na střední úroveň trouby, aby se zahřál. Můžete použít velkou žáruvzdornou mísu o rozměrech 24×30 cm.
2. Rajče rozkrojte napůl, odstraňte stopku a nakrájejte na malé kostičky. V případě potřeby můžete z rajčete odstranit slupku.
3. Klobásu nakrájejte na tenké plátky nebo malé kostičky. Sýr nastrouhejte na jemném struhadle. Petrželové listy oddělte od stonků a nasekejte je. Několik lístků můžete ponechat na ozdobu.
4. Ve velké míse smíchejte párky, rajčata, bylinky a polovinu nastrouhaného sýra. Dochuťte čerstvě mletým černým pepřem. V případě potřeby přidejte oblíbené koření. Směs promíchejte stěrkou.
5. Bílý chléb nakrájejte na plátky silné alespoň 1 cm. Jednu stranu potřete máslem a položte na rozpálený plech máslem dolů.
6. Na chlebíčky rozetřete sýrovou směs se salámy a rajčaty, urovnejte je. silikonovou stěrkou. Uprostřed každého plátku chleba udělejte důlek. Opatrně do něj vlijte jedno vejce po druhém. Dochuťte solí a pepřem.
7. Na sendviče rozprostřete zbylý strouhaný sýr a dbejte na to, abyste sýrem posypali i vejce. 8. Plech položte na prostřední rošt v troubě a sendviče pečte 10 minut.–12 minut.
8. Jakmile sýr zhnědne a vejce ztuhne, jsou sendviče hotové. Naaranžujte je na talíře, dochuťte uzenou nebo sladkou paprikou a ozdobte odloženými lístky petrželky. Podávejte horké.
Užitečná rada
Kromě rajčat můžete do náplně sendvičů přidat i jinou zeleninu nakrájenou na malé kostičky. Výborně se hodí sladká paprika, mladá cuketa nebo cuketa.
Snídaně Chačapuri: vejce v klobáse
Nejjednodušším jídlem s párky k snídani jsou samozřejmě míchaná vajíčka. Zkuste si jeho podávání zpestřit přípravou „chačapuri“ ve tvaru lodičky. Roli těsta zde hrají klobásy rozkrojené napůl a náplň, jak má tradiční gruzínské pečivo být, tvoří vejce a sýr. Khačapuri se podává s čerstvými rajčaty, rajčatovou omáčkou nebo adžikou. Hodí se také čerstvý koriandr a křupavý toast.
Snídaně Khachapuri: vejce v klobáse
15 min.
Na přípravu 2 porcí budete potřebovat:
- párky – 2 ks.
- vejce – 2 ks
- strouhaný sýr – 2 polévkové lžíce.
- rostlinný olej – 2 polévkové lžíce.
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
1. Klobásy vařte 2 minuty ve vroucí vodě. Přendejte je na prkénko a nechte mírně vychladnout. Klobásy podélně nařízněte 1 cm od okrajů.
2. V nepřilnavé pánvi rozehřejte rostlinný olej, vložte klobásy, rozdělte řez párátky, zalijte vejci. Osolíme, opepříme a na středním plameni smažíme 3 minuty.
3. Kachapuri posypeme strouhaným sýrem, pánev přikryjeme pokličkou a vaříme ještě 1 minutu. Rozložte na talíře a podávejte.
Klobásy v těstíčku na pánvi
Klobásy v křupavém zlatavém těstíčku – skutečná lahůdka pro dospělé i děti. Ano, je to jídlo V žádném případě to není zdravé, ale nejíme to každý den. Do těsta přidejte libovolné koření, které máte rádi, například sladkou papriku, sušenou mátu nebo mletou kurkumu.
Párky v těstíčku na pánvi (Gastronom Publishing House LLC)
30 min.
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- mouka – 220 g
- mléko – 200 ml
- C0 vejce – 1 vejce
- cukr – 1 polévková lžíce.
- kvásek – 3/4 lžičky.
- uzená paprika – 1/3 lžičky.
- kari – 1/3 lžičky.
- sůl
- rostlinný olej na smažení – 400-500 ml
1. V malé hluboké míse smíchejte vejce a mléko. Ušlehejte je mixérem do hladka.
2. Mouku se solí, práškem do pečiva, uzenou paprikou a kari prosejeme přes jemné síto. Vlijeme do směsi vajec a mléka a mixérem mícháme, dokud v těstě nejsou žádné hrudky.
3. Klobásy rozkrojte na polovinu. V hluboké pánvi důkladně rozehřejte rostlinný olej. Klobásky jednu po druhé propíchněte vidličkou a ponořte je do těstíčka. Ihned je přendejte na pánev s rozpáleným olejem.
4. Klobásky v těstíčku smažte ze všech stran dohněda. Položte na zdvojené papírové utěrky, aby se vstřebal přebytečný tuk. Ihned podávejte.
Zapečený bramborový předkrm s klobásami a kysaným zelím
Náš předkrm s klobásami, vařenými bramborami a kysaným zelím osloví všechny milovníky německé kuchyně. Tento jednoduchý a vydatný pokrm se skvěle hodí ke sklenici piva nebo něčeho silnějšího. Mimochodem, místo domácího kysaného zelí můžete použít kysané zelí v plechovkách (prodává se ve velkých hypermarketech a na tržištích).
Předkrm z pečených brambor s klobásami a kysaným zelím (Můj magnet)
1 hodina
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- brambory (střední) – 4 ks.
- hovězí párky – 200 g
- cibule (malá) – 2 ks.
- kysané zelí – 100 g
- pivo – 100 ml
- olivový olej – 3 polévkové lžíce.
- zelená cibule – 3-4 větvičky
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
1. Předehřejte troubu na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Brambory důkladně omyjte a nakrájejte je na 12 koleček o tloušťce 1,5 cm, aniž byste je oloupali. Vložte je do hluboké mísy.
2. Pokapejte 1 lžící olivového oleje, osolte, posypte pepřem a promíchejte. Uspořádejte v jedné vrstvě na plech a pečte 20 minut. Obraťte na druhou stranu a pokračujte v pečení dalších 15-20 minut, dokud nezezlátnou.
3. Klobásy nakrájejte na tenké plátky. Cibuli nakrájejte na plátky. Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej, opečte klobásky z obou stran, přendejte na talíř.
4. Na stejnou pánev vložíme cibuli, osolíme, opepříme a na mírném ohni vaříme 12 minut. V případě potřeby přidejte ještě trochu oleje. Jakmile cibule zkaramelizuje a zezlátne, přilijte pivo, vraťte na pánev klobásky a na středním plameni je vařte další 2-3 minuty.
5. Brambory naaranžujte na servírovací mísu. Na každý bramborový klín položte 1 lžíci kysaného zelí, několik plátků opečené klobásy a cibule. Ozdobte zelenými cibulovými pírky a ihned podávejte.
Hot dogy s uzenými klobásami a dušeným zelím
Rakousko je oficiálně považováno za rodiště uzenin. Bylo to ve Vídni v počátcích XIX století poprvé zahájena průmyslová výroba těchto uzenin ze směsi mletého vepřového a mletého hovězího masa. V sousedním Německu se však vepřové klobásy vyráběly z mletého mletého vepřového masa. příliš se vaří již po staletí. Zde je pokrm z klobás, který lze směle označit za německo-rakouský – spojuje kulinářské tradice obou zemí.
Hot dogy s uzenými klobásami a dušeným zelím (Uživatelské foto, autor receptu)
1 hodina
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- párky nebo uzené klobásy – 4 ks.
- nakládané okurky – 2–3 ks.
- červená sladká cibule – 1 ks
- bageta (bílá) – 1 ks.
- zrnitá hořčice – 2 polévkové lžíce. l.
- česnek – 1 stroužek
- rostlinný olej
Pro dušené zelí:
- kysané zelí – 300-350 g
- cibule – 1 ks
- nakrájená rajčata ve vlastní šťávě – 5 polévkových lžic. l.
- semínka citronů
- rostlinný olej
- čerstvě mleté nové koření
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
1. Kysané zelí vymačkejte z nálevu a v případě potřeby lehce nakrájejte. Cibuli nakrájejte na plátky. V hrnci se silným dnem rozehřejte olivový olej a cibuli na něm osmažte dozlatova.
2. Do pánve přidejte zelí, ztlumte oheň a poduste ho do měkka 15-20 minut. Přidejte rajčata a koření a vařte dalších 5-10 minut. V případě potřeby dochuťte solí.
3. V malé pánvi rozehřejte rostlinný olej. Klobásky smažte 3 až 4 minuty, dokud nezhnědnou.
4. Bagetu rozřízněte na jedné straně napůl, aniž byste ji celou prořízli. Otevřete ji jako knihu, potřete olejem, potřete česnekem a lehce osušte v troubě předehřáté na 180 °C, 2 minuty.
5. Bagetu potřete hořčicí. Na ni naaranžujte dušené zelí a opečené klobásy nebo párky. Ozdobte nakrájenými okurkami a cibulí. Ihned podávejte.
Užitečná rada
Místo nakládaných okurek můžete použít také nakládané sudové okurky. A pokud chcete, aby byl hot dog pikantní, přidejte k zrníčkové hořčici i ostrou hořčici.
Pizza s klobásou a cibulí.
Naše rychlá pizza je lahodný pokrm s klobásou, který lze upéct za pouhou půlhodinu. A pokud nemáte po ruce hotový základ, použijte pita chléb, uzbecký flatbread, křupavou bagetu nebo pita.
Pizza „Klobásy a cibule“ (Gastronomické nakladatelství LLC / I. Savkin)
25 min.
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- hotový základ na pizzu o průměru 25 cm – 1 kus.
- klobásy – 4 ks.
- velká červená cibule – 1 ks
- nakrájená rajčata ve vlastní šťávě – 70 g
- tvrdý sýr – 50 g
- česnek – 2 stroužky
- cukr – 1 lžička.
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- olivový olej
- bazalka k podávání
1. Červenou cibuli nakrájejte na tenká půlkolečka, každý stroužek česneku rozkrojte na polovinu. Na pánvi rozehřejte olivový olej. Cibuli a česnek osmahněte, 5 minut.
2. Do pánve přidejte nakrájená rajčata, cukr, sůl a čerstvě mletý černý pepř. Promíchejte, aby se spojila. Vařte další 2-3 minuty.
3 Na připravený základ pizzy položte nakrájené klobásy a cibuli osmaženou s rajčaty. Posypte strouhaným sýrem.
4. Pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C 7-10 minut. Hotovou pizzu ozdobte lístky bazalky a podávejte.
Klobásy v koláči z těsta
Co můžete dělat s klobásami jiného než vařit anebo smažit? Ano, cokoli, včetně velmi chutného a krásného koláče. Takové pečivo podávejte s čerstvými bylinkami, jako je rukola nebo špenát, s omáčkou ze zakysané smetany a měkkého sýra. Mimochodem, dobře zde funguje jak kynuté, tak i bezkynuté listové těsto. Hlavní je nechat ho pomalu rozmrazit na nejchladnější polici lednice.
Koláč „Klobásy v těstě“ ()
45 minut
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- listové těsto – 1 balení
- párky – 8-10 ks
- vejce – 1 ks
- grilovací omáčka – 2 polévkové lžíce. l.
1. Předehřejte troubu na 190 °C. Obdélníkovou zapékací mísu o rozměrech 24 x 30 cm vyložte pečicím papírem.
2. Listové těsto rozmrazte a rozdělte na poloviny. Jednu polovinu rozválejte na plát a vložte do formy tak, aby vznikl vysoký okraj. Potřete grilovací omáčkou. Druhou polovinu nakrájejte na 1,5 cm široké proužky a každou klobásu zabalte do spirály.
3. Klobásky vložte do těsta ve formě. Koláč potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do středu trouby.
4. Pečte 30 minut. Poté ve formě mírně vychladněte a přeneste na dřevěné prkénko. Koláč nakrájejte na plátky, které se rozdělí na dvě části, a …