Říjen už není tak bohatý na ovoce a zeleninu jako září, letní hojnost se pomalu začíná vytrácet. Na trzích a v obchodech (a dokonce i v lesích) však stále najdete spoustu kvalitních produktů. Povíme vám o 5 produktech, které byste v říjnu rozhodně měli jíst a vařit. Patří mezi ně houby, ryby, ovoce a lesní plody.
Obsah článku:
- Houby: bílé hřiby, červené hřiby, opiátové hřiby, sýrové hřiby
- Burbot
- Obr.
- Persimmon
- Rakytník řešetlákový
Houby: bílé hřiby, červené hřiby, opiátové hřiby, syrovinky.
Houby lze najít i v říjnu
V říjnu pokračuje houbařská sezóna, v lesích můžete najít mnoho exemplářů. Nezapomeňte, že houby byste měli sbírat společně se zkušenými houbaři a kupovat je pouze na důvěryhodných místech. Nasbírané houby lze po pečlivém zpracování zmrazit a konzumovat po celý rok. A správný způsob nakládání hub najdete v našem výběru receptů.
Výhody hub
Všechny houby, stejně jako zelenina, mají vysoký obsah antioxidantů, které pomáhají bojovat proti oxidačnímu stresu, a také vlákniny. Jsou nízkokalorické, což má význam pro ty, kteří se snaží zhubnout.
Hříbky jsou vynikajícím zdrojem vitaminů skupiny B (B2, B3 a B5), vitaminu D, draslíku, selenu a mědi. Studie prokázaly, že hříbky mohou mít protirakovinné účinky díky obsahu antioxidantů a schopnosti brzdit růst rakovinných buněk.
Mrkvovité houby jsou bohaté na vitaminy B a C a také na antioxidanty, které podporují imunitní systém organismu v boji proti infekcím a nemocem. Mrkev je dobrým zdrojem bílkovin pro ty, kteří nejedí maso nebo chtějí doplnit svůj jídelníček. Bílkoviny jsou nezbytné pro výstavbu a obnovu tkání a podporují růst svalů. Makrely a syrovátky obsahují mnoho prospěšných minerálních látek (draslík, fosfor a selen), vlákninu a esenciální aminokyseliny.
Díky prebiotikům mají všechny houby příznivý vliv na imunitu. Stromové houby mají obzvláště vysoký obsah látek, které podporují imunitní systém, ale jejich konzumace není žádoucí. Někteří lidé si z hub čaga připravují čaj, který je poměrně prospěšný.
Co vařit z hub
Dobré jsou všechny houby, pokud jsou nasolené nebo naložené. Je však nutné dodržovat bezpečnost a prevenci botulismu: houby důkladně omývat, sbírat jen známé druhy, při vaření používat alkohol.
Hříbky jsou známé svou bohatou chutí umami, která pomáhá zvýraznit chuť pokrmů bez nadměrného používání soli a koření. Hříbky jsou v kuchyni velmi ceněné díky své jemné oříškové chuti a masité struktuře. Lze je sušit a zmrazovat a poté používat do polévek, dušených pokrmů, rizot, těstovin a různých omáček. Tyto houby mohou vylepšit téměř každý pokrm, zejména v kombinaci se smetanovou omáčkou nebo sýrem.
Rybíz je ceněný pro svou lehkou oříškovou chuť a pevnou strukturu, díky níž je vhodný do salátů, polévek a těstovin. Houby, stejně jako červenky, lze použít do pečeně, těstovin, rizota a omelet. Naprosto všechny houby jsou vynikající pečené s bramborami.
Burbot
Z karase je chutná a sytá polévka
Nálevník je jednou z těch ryb, které v říjnu dobře berou. Podívejte se blíže na místní trhy a zjistěte, zda tuto rybu najdete. Poznáte ji podle vousků na spodní čelisti a dvou tykadel na předním okraji nozder. Pokud se ve vodní nádrži vyskytuje okoun, je považována za ekologicky čistou. V místech, kam jsou vypouštěny průmyslové odpady, se okoun nevyskytuje, opouští nádrže, které se začaly znečišťovat. Jeho maso proto mohou jíst i těhotné ženy a děti.
Výhody okouna
Nálevník je vynikajícím zdrojem kvalitních bílkovin, omega-3 mastných kyselin, vitaminů (včetně vitaminů skupiny B) a minerálních látek: fosforu a selenu. Fosfor je nezbytný pro zdravou a pevnou strukturu kostí a pomáhá posilovat veškerou kostní hmotu včetně zubů.
Omega-3 mastné kyseliny obsažené v této rybě pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a triglyceridů, riziko tvorby plaku v cévách, snižují krevní tlak a zlepšují prognózu kardiovaskulárních onemocnění.
Nálevník je poměrně nízkokalorická ryba, a to i přes přítomnost tuku v ní. Díky tomu je vhodnou volbou bílkovin pro ty, kteří chtějí zhubnout nebo si udržet zdravou váhu.
Játra karase jsou považována za delikatesu: obsahují přibližně 60 % zdravých tuků. Díky vysokému obsahu vitaminu E mohou zlepšit zdraví pokožky, pomáhají obnovit fyzické síly po námaze a podporují imunitu.
Jak připravit játra karase obecného
Burbot je vynikající jako hlavní ryba pro přípravu ukha. Kdysi se pokrm s karasem nazýval královská ukha. Jednoduchý recept na ukha s burbotem najdete na našich webových stránkách. Burbot je také vynikající přidaný do krémové polévky na švédský způsob.
Filet z karase lze péct v troubě se zeleninou nebo bez ní, smažit na pánvi, udělat z něj řízky nebo ho přidat do koláče a z jater lze připravit paštiku nebo pečeni.
Fíky
Fíky mají hodně vlákniny dvou druhů, je to dokonalý dezert bez přebytečného cukru.
Zralé a šťavnaté fíky můžete najít ještě v říjnu. Hledejte exempláře bez tmavých skvrn na slupce a výrazné vůně. Fíky skladujte pouze v chladničce v nádobě s papírovou utěrkou přes plody.
Výhody fíků
Fíky jsou plné vitaminů (např. vitaminů skupiny B a K), minerálních látek (draslík, vápník, železo, hořčík, zinek) a antioxidantů. Obzvláště hojný je draslík, který je nezbytný pro srdce a cévy a působí močopudně, takže je užitečný i při onemocnění jater a ledvin.
Toto ovoce má hodně prebiotik: rozpustné i nerozpustné vlákniny. Podporuje zdravé trávení, zabraňuje zácpě a udržuje pravidelnou stolici.
I přes svou výraznou sladkost mají fíky nízký glykemický index a jsou vhodné pro osoby s cukrovkou. Vláknina a přírodní cukry obsažené ve fících pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi. Fíky jsou vynikajícím zdrojem železa, které je nezbytné pro prevenci anémie z nedostatku železa a pro udržení dostatečné hladiny kyslíku v krvi.
Co vařit z fíků
Fíky můžete přidávat do salátů s hořkou a slanou chutí, abyste jim dodali sladkost a vyvážili je. Ovoce se hodí například k rucole, sýru s plísní a prosciuttu. Fíky lze dát na toasty s ricottou nebo avokádem nebo zapečené s masem, jako je kachna, kuřecí prsa nebo hovězí. Výborné jsou fíkové marmelády a koláče s fíky. Krásné nápady na pokrmy s fíky od šéfkuchaře najdete v našem článku.
Persimony
Persimony lze připravit na džem nebo jíst jen tak.
V říjnu se na pultech začínají objevovat různé odrůdy persimmons – od „Korolk“ a „Bull Heart“ až po malé „Cream“. Měkké, dobře vyzrálé persimony nejsou žilnaté a mají jemné, lehce rosolovité jádro.
Výhody persimonu
Za svou oranžovou barvu vděčí persimony antioxidantům, jako jsou karotenoidy (betakaroten, lutein, zeaxantin). Obsahuje také velké množství flavonoidů a polyfenolů, vitamin C. Všechny tyto látky pomáhají udržovat imunitu během chladného období, jsou důležité pro zrakové orgány, trávicí a kardiovaskulární systém těla.
Antioxidanty obsažené v persimonech – vitaminy A a C – podporují zdravou a mladistvou pleť tím, že chrání před poškozením volnými radikály a podporují tvorbu kolagenu.
Persimony mají vysoký obsah vlákniny, která pomáhá zlepšovat trávení. Pokud jich však sníte příliš mnoho, mohou způsobit střevní neprůchodnost. Proto se doporučuje omezit se na 150-200 g tohoto ovoce denně.
Co vařit z persimonu
Nejzdravější je jíst persimony čerstvé. Pokud je však chcete přidat do pokrmu, zkuste ovoce nakrájet do salátu, zapéct a podávat jako přílohu, přidat dužinu z persimonu do chleba a pečiva a vyrobit z něj sorbet. Za tímto účelem zmrazte kousky persimonu a poté je rozmixujte ve výkonném mixéru.
Persimony se hodí k sýrům, pikantním masům a hořkým zeleninám. A pokud máte rádi co nejsladší persimony, připravte si z nich džem. Nápady na pokrmy s persimony najdete v našem výběru.
Rakytník řešetlákový
Rakytník řešetlákový – poklad vitamínů a minerálů pro krásnou pleť a zdravý trávicí trakt
Křehké plody rakytníku není snadné sbírat, protože rostou na trnitém keři. Tyto bobule se špiní a špatně skladují, ale mají mnoho prospěšných vlastností. Po nasbírání a zpracování je lze zmrazit nebo usušit a užívat si je po celou zimu.
Výhody rakytníku řešetlákového
Rakytník řešetlákový je skutečná superpotravina. Je bohatý na vitaminy C, E, K, A (ve formě betakarotenu) a obsahuje také celý komplex vitaminů skupiny B, kyselinu listovou, vápník, draslík, hořčík, železo a fosfor. Beta-karoten v rakytníku je důležitý pro udržení dobrého zraku a zdraví očí.
Bobule pomáhají zlepšovat zdraví srdce tím, že snižují hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak. Rakytníkový olej se často používá v přípravcích pro péči o pleť, protože má schopnost zvyšovat hydrataci a pružnost pokožky. Může také pomáhat při hojení ran, snižovat záněty na pokožce a chránit před UV zářením. Tyto vlastnosti si zachovává i při vnitřním užívání oleje nebo plodů. Rakytník řešetlákový se pro své hojivé vlastnosti často doporučuje při gastritidě a vředech.
Co vařit z rakytníku řešetlákového
Rakytník řešetlákový můžete používat stejně jako jiné bobule, například z něj připravovat marmeládu, přidávat ho do koktejlů a pečiva. Z rakytníku se připravují výborná želé, sirupy a sladké omáčky k masu.
Přidejte si rakytník do ranního jogurtu, čaje nebo ovesné kaše a získejte tak přísun vitamínů. Lze z něj také připravit sorbety a zmrzlinu a rakytníkové pyré lze přidávat do alkoholických i nealkoholických koktejlů. Nápady na pokrmy s rakytníkem najdete v našem speciálním výběru.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #říjen #zdravé potraviny #podzimní jídelníček**]. ?