5 potravin, které byste měli v říjnu rozhodně jíst a vařit

5 potravin, které byste měli v říjnu rozhodně jíst a vařit

Říjen už není tak bohatý na ovoce a zeleninu jako září, letní hojnost se pomalu začíná vytrácet. Na trzích a v obchodech (a dokonce i v lesích) však stále najdete spoustu kvalitních produktů. Povíme vám o 5 produktech, které byste v říjnu rozhodně měli jíst a vařit. Patří mezi ně houby, ryby, ovoce a lesní plody.

Obsah článku:

  • Houby: bílé hřiby, červené hřiby, opiátové hřiby, sýrové hřiby
  • Burbot
  • Obr.
  • Persimmon
  • Rakytník řešetlákový

Houby: bílé hřiby, červené hřiby, opiátové hřiby, syrovinky.

Houby lze najít ještě v říjnu
Houby lze najít i v říjnu

V říjnu pokračuje houbařská sezóna, v lesích můžete najít mnoho exemplářů. Nezapomeňte, že houby byste měli sbírat společně se zkušenými houbaři a kupovat je pouze na důvěryhodných místech. Nasbírané houby lze po pečlivém zpracování zmrazit a konzumovat po celý rok. A správný způsob nakládání hub najdete v našem výběru receptů.

Výhody hub

Všechny houby, stejně jako zelenina, mají vysoký obsah antioxidantů, které pomáhají bojovat proti oxidačnímu stresu, a také vlákniny. Jsou nízkokalorické, což má význam pro ty, kteří se snaží zhubnout.

Hříbky jsou vynikajícím zdrojem vitaminů skupiny B (B2, B3 a B5), vitaminu D, draslíku, selenu a mědi. Studie prokázaly, že hříbky mohou mít protirakovinné účinky díky obsahu antioxidantů a schopnosti brzdit růst rakovinných buněk.

Mrkvovité houby jsou bohaté na vitaminy B a C a také na antioxidanty, které podporují imunitní systém organismu v boji proti infekcím a nemocem. Mrkev je dobrým zdrojem bílkovin pro ty, kteří nejedí maso nebo chtějí doplnit svůj jídelníček. Bílkoviny jsou nezbytné pro výstavbu a obnovu tkání a podporují růst svalů. Makrely a syrovátky obsahují mnoho prospěšných minerálních látek (draslík, fosfor a selen), vlákninu a esenciální aminokyseliny.

Díky prebiotikům mají všechny houby příznivý vliv na imunitu. Stromové houby mají obzvláště vysoký obsah látek, které podporují imunitní systém, ale jejich konzumace není žádoucí. Někteří lidé si z hub čaga připravují čaj, který je poměrně prospěšný.

Co vařit z hub

Dobré jsou všechny houby, pokud jsou nasolené nebo naložené. Je však nutné dodržovat bezpečnost a prevenci botulismu: houby důkladně omývat, sbírat jen známé druhy, při vaření používat alkohol.

Hříbky jsou známé svou bohatou chutí umami, která pomáhá zvýraznit chuť pokrmů bez nadměrného používání soli a koření. Hříbky jsou v kuchyni velmi ceněné díky své jemné oříškové chuti a masité struktuře. Lze je sušit a zmrazovat a poté používat do polévek, dušených pokrmů, rizot, těstovin a různých omáček. Tyto houby mohou vylepšit téměř každý pokrm, zejména v kombinaci se smetanovou omáčkou nebo sýrem.

Rybíz je ceněný pro svou lehkou oříškovou chuť a pevnou strukturu, díky níž je vhodný do salátů, polévek a těstovin. Houby, stejně jako červenky, lze použít do pečeně, těstovin, rizota a omelet. Naprosto všechny houby jsou vynikající pečené s bramborami.

Burbot

Z okounů je vynikající vařená polévka
Z karase je chutná a sytá polévka

Nálevník je jednou z těch ryb, které v říjnu dobře berou. Podívejte se blíže na místní trhy a zjistěte, zda tuto rybu najdete. Poznáte ji podle vousků na spodní čelisti a dvou tykadel na předním okraji nozder. Pokud se ve vodní nádrži vyskytuje okoun, je považována za ekologicky čistou. V místech, kam jsou vypouštěny průmyslové odpady, se okoun nevyskytuje, opouští nádrže, které se začaly znečišťovat. Jeho maso proto mohou jíst i těhotné ženy a děti.

Výhody okouna

Nálevník je vynikajícím zdrojem kvalitních bílkovin, omega-3 mastných kyselin, vitaminů (včetně vitaminů skupiny B) a minerálních látek: fosforu a selenu. Fosfor je nezbytný pro zdravou a pevnou strukturu kostí a pomáhá posilovat veškerou kostní hmotu včetně zubů.

Omega-3 mastné kyseliny obsažené v této rybě pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a triglyceridů, riziko tvorby plaku v cévách, snižují krevní tlak a zlepšují prognózu kardiovaskulárních onemocnění.

Nálevník je poměrně nízkokalorická ryba, a to i přes přítomnost tuku v ní. Díky tomu je vhodnou volbou bílkovin pro ty, kteří chtějí zhubnout nebo si udržet zdravou váhu.

Játra karase jsou považována za delikatesu: obsahují přibližně 60 % zdravých tuků. Díky vysokému obsahu vitaminu E mohou zlepšit zdraví pokožky, pomáhají obnovit fyzické síly po námaze a podporují imunitu.

Jak připravit játra karase obecného

Burbot je vynikající jako hlavní ryba pro přípravu ukha. Kdysi se pokrm s karasem nazýval královská ukha. Jednoduchý recept na ukha s burbotem najdete na našich webových stránkách. Burbot je také vynikající přidaný do krémové polévky na švédský způsob.

Filet z karase lze péct v troubě se zeleninou nebo bez ní, smažit na pánvi, udělat z něj řízky nebo ho přidat do koláče a z jater lze připravit paštiku nebo pečeni.

Fíky

Fíky mají vysoký obsah vlákniny dvojího druhu, jsou ideálním dezertem bez nadbytečného cukru.
Fíky mají hodně vlákniny dvou druhů, je to dokonalý dezert bez přebytečného cukru.

Zralé a šťavnaté fíky můžete najít ještě v říjnu. Hledejte exempláře bez tmavých skvrn na slupce a výrazné vůně. Fíky skladujte pouze v chladničce v nádobě s papírovou utěrkou přes plody.

Výhody fíků

Fíky jsou plné vitaminů (např. vitaminů skupiny B a K), minerálních látek (draslík, vápník, železo, hořčík, zinek) a antioxidantů. Obzvláště hojný je draslík, který je nezbytný pro srdce a cévy a působí močopudně, takže je užitečný i při onemocnění jater a ledvin.

Toto ovoce má hodně prebiotik: rozpustné i nerozpustné vlákniny. Podporuje zdravé trávení, zabraňuje zácpě a udržuje pravidelnou stolici.

I přes svou výraznou sladkost mají fíky nízký glykemický index a jsou vhodné pro osoby s cukrovkou. Vláknina a přírodní cukry obsažené ve fících pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi. Fíky jsou vynikajícím zdrojem železa, které je nezbytné pro prevenci anémie z nedostatku železa a pro udržení dostatečné hladiny kyslíku v krvi.

Co vařit z fíků

Fíky můžete přidávat do salátů s hořkou a slanou chutí, abyste jim dodali sladkost a vyvážili je. Ovoce se hodí například k rucole, sýru s plísní a prosciuttu. Fíky lze dát na toasty s ricottou nebo avokádem nebo zapečené s masem, jako je kachna, kuřecí prsa nebo hovězí. Výborné jsou fíkové marmelády a koláče s fíky. Krásné nápady na pokrmy s fíky od šéfkuchaře najdete v našem článku.

Persimony

Persimony se dají připravit na džem nebo jíst jen tak.
Persimony lze připravit na džem nebo jíst jen tak.

V říjnu se na pultech začínají objevovat různé odrůdy persimmons – od „Korolk“ a „Bull Heart“ až po malé „Cream“. Měkké, dobře vyzrálé persimony nejsou žilnaté a mají jemné, lehce rosolovité jádro.

Výhody persimonu

Za svou oranžovou barvu vděčí persimony antioxidantům, jako jsou karotenoidy (betakaroten, lutein, zeaxantin). Obsahuje také velké množství flavonoidů a polyfenolů, vitamin C. Všechny tyto látky pomáhají udržovat imunitu během chladného období, jsou důležité pro zrakové orgány, trávicí a kardiovaskulární systém těla.

Antioxidanty obsažené v persimonech – vitaminy A a C – podporují zdravou a mladistvou pleť tím, že chrání před poškozením volnými radikály a podporují tvorbu kolagenu.

Persimony mají vysoký obsah vlákniny, která pomáhá zlepšovat trávení. Pokud jich však sníte příliš mnoho, mohou způsobit střevní neprůchodnost. Proto se doporučuje omezit se na 150-200 g tohoto ovoce denně.

Co vařit z persimonu

Nejzdravější je jíst persimony čerstvé. Pokud je však chcete přidat do pokrmu, zkuste ovoce nakrájet do salátu, zapéct a podávat jako přílohu, přidat dužinu z persimonu do chleba a pečiva a vyrobit z něj sorbet. Za tímto účelem zmrazte kousky persimonu a poté je rozmixujte ve výkonném mixéru.

Persimony se hodí k sýrům, pikantním masům a hořkým zeleninám. A pokud máte rádi co nejsladší persimony, připravte si z nich džem. Nápady na pokrmy s persimony najdete v našem výběru.

Rakytník řešetlákový

Rakytník řešetlákový je pokladnicí vitamínů a minerálů pro krásnou pleť a zdravý trávicí trakt.
Rakytník řešetlákový – poklad vitamínů a minerálů pro krásnou pleť a zdravý trávicí trakt

Křehké plody rakytníku není snadné sbírat, protože rostou na trnitém keři. Tyto bobule se špiní a špatně skladují, ale mají mnoho prospěšných vlastností. Po nasbírání a zpracování je lze zmrazit nebo usušit a užívat si je po celou zimu.

Výhody rakytníku řešetlákového

Rakytník řešetlákový je skutečná superpotravina. Je bohatý na vitaminy C, E, K, A (ve formě betakarotenu) a obsahuje také celý komplex vitaminů skupiny B, kyselinu listovou, vápník, draslík, hořčík, železo a fosfor. Beta-karoten v rakytníku je důležitý pro udržení dobrého zraku a zdraví očí.

Bobule pomáhají zlepšovat zdraví srdce tím, že snižují hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak. Rakytníkový olej se často používá v přípravcích pro péči o pleť, protože má schopnost zvyšovat hydrataci a pružnost pokožky. Může také pomáhat při hojení ran, snižovat záněty na pokožce a chránit před UV zářením. Tyto vlastnosti si zachovává i při vnitřním užívání oleje nebo plodů. Rakytník řešetlákový se pro své hojivé vlastnosti často doporučuje při gastritidě a vředech.

Co vařit z rakytníku řešetlákového

Rakytník řešetlákový můžete používat stejně jako jiné bobule, například z něj připravovat marmeládu, přidávat ho do koktejlů a pečiva. Z rakytníku se připravují výborná želé, sirupy a sladké omáčky k masu.

Přidejte si rakytník do ranního jogurtu, čaje nebo ovesné kaše a získejte tak přísun vitamínů. Lze z něj také připravit sorbety a zmrzlinu a rakytníkové pyré lze přidávat do alkoholických i nealkoholických koktejlů. Nápady na pokrmy s rakytníkem najdete v našem speciálním výběru.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #říjen #zdravé potraviny #podzimní jídelníček**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: