Sezóna jahod je na začátku letních měsíců. Nyní je ten správný čas vychutnat si šťavnaté a chutné plody.
Jak vybrat jahody
Věnujte pozornost těmto znakům. Pomohou vám vybrat nejen chutné, ale i zdravé bobule.
- Jahody by měly být suché, bez známek vlhkosti a hniloby.
- Zelené listy na bobulích ukazují, že jsou čerstvé.
- Samotný povrch jahod by měl být bez poškození a promáčklin.
- Čerstvé jahody mají výraznou a intenzivní chuť.
Co by nemělo být
Odmítněte koupit bobule, pokud zjistíte následující příznaky. Takové jahody se vám mohou zdát nejen nechutné, ale i zdraví nebezpečné.
- Mokré a měkké bobule signalizují začátek procesu hnití.
- Suché a zvadlé listy naznačují, že jahody byly sklizeny již dávno a ztratily již svou čerstvost.
- Nerovnoměrná barva s bílými nebo nazelenalými skvrnami nezralé plody.
Jahody se i v dobrých podmínkách začínají rychle kazit. Proto jich kupujte tolik, kolik jste připraveni v blízké budoucnosti sníst. Zbytek je lepší zmrazit nebo použít na dezerty.
Výhody jahod
„Kombinace vitamínů a minerálů činí toto bobulovité ovoce zdraví prospěšným. Doporučuje se jíst asi pět bobulí denně, aby se vyrovnala denní potřeba kyseliny askorbové. A nízký obsah kalorií z jahod dělá dietní produkt – pouze 36 kilokalorií na 100 g“.
Odbor Federální služby pro dohled nad ochranou práv spotřebitelů a péčí o člověka v Petrohradě.
Jak umýt jahody
Nezapomeňte bobule důkladně umýt a odstranit zbytky hlíny. Udělejte to bezprostředně před konzumací. Omyté jahody se kvůli nadměrné vlhkosti začnou rychle kazit a jejich trvanlivost se výrazně zkrátí. Čerstvé jahody omyjte pod tekoucí vodou. Podle společnosti Rospotrebnadzor můžete ještě použít slabý octový roztok, a to tak, že do vody přidáte trochu hroznového nebo jablečného octa (1 lžíce na 1 litr vody). Poté nezapomeňte opláchnout pod tekoucí vodou. Dlouhodobé namáčení bobulí se však nedoporučuje.
Nedávno „Gastronome“ psal o tom, co jsou bílé jahody.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #jahody #jahody k snídani #čerstvé bobule**]. ?