Proč je důležité jíst potraviny bohaté na železo? Proč potenciální dárce potřebuje citrusové plody a zelené plody? Jaké vitaminy je užitečné získávat s potravou? Co brání vstřebávání železa? Jak může pomoci čokoláda?
O čem budeme hovořit v tomto článku:
– Zdroje železa
– Vitamin C a měď
– Kyselina listová a vitamin B12
– Co narušuje vstřebávání železa
– Omezení před darováním krve
– Shrnutí
Krev dodává kyslík a živiny do buněk těla. Pomáhá chránit před infekcemi a přenáší hormony, které regulují činnost organismu. Odvádí oxid uhličitý a zplodiny látkové výměny. V arzenálu mediků jsou umělé krevní náhrady, ale v některých případech se bez transfuze krevních složek neobejdeme. Jedná se o těžké úrazy nebo operace s velkou ztrátou krve, některá autoimunitní onemocnění. V takových situacích je často životně důležitá krev dárce.
Darování krve je příležitostí, jak poskytnout skutečnou pomoc. Určitě se najdou tací, kteří ji potřebují. Aby však potenciální dárce nebyl poškozen, existuje pro darování krve řada omezení. Je to například hmotnost nižší než 50 kg, krevní tlak pod 90/60 mm Hg. Pokud máte nízký hemoglobin, krev vám odebrána nebude.
Zdroje železa
Nejvíce železa je ve vedlejších produktech, zejména ve vepřových a hovězích játrech.
Železo je nezbytné pro tvorbu hemoglobinu. Z živočišných produktů se železo do těla vstřebává mnohem lépe – až 30 % původního množství stopového prvku. Rostlinné potraviny železo také obsahují, ale vstřebává se z nich pouze 1 %.–3%.
Nejvíce železa je ve vedlejších produktech. Na prvním místě jsou vepřová játra s obsahem asi 20 mg tohoto stopového prvku na 100 g výrobku. Vhodné je zařadit do jídelníčku i hovězí nebo kuřecí játra. Napomáhají tvorbě hemoglobinu kuřecí srdce. Ve 100 g hovězího, vepřového nebo skopového masa je asi 15 % denní dávky železa, v kuřecím mase asi 10 %.
Železo můžete získat z vajec, mušlí, ústřic, kaviáru (a to nejen černého nebo červeného, ale i z kaviáru z tresky obecné). Ve 100 g makrely, sardinek nebo tuňáka jsou obsaženy asi 2 mg železa.
Mezi rostlinami vedou v obsahu železa mořské řasy, špenát, dýňová semena. Přínosná je také pohanka, fazole, cizrna, hrách, olivy, sušené švestky a fíky.
Vitamin C a měď
Vitamin C je nezbytný pro lepší vstřebávání železa. Má větší vliv na vstřebávání železa z rostlinných potravin. Do stravy je vhodné přidávat citrusové plody (pomeranče, grapefruity, citrony), šípkový odvar, rakytník, černý rybíz.
Napomáhá vstřebávání železa měď. Zajišťuje transport stopového prvku. Potenciálním dárcům krve proto mohou prospět granátová jablka, krevety, chobotnice, lískové oříšky, kešu, tofu. Měď je také v čokoládě.
Kyselina listová a vitamin B12.
Pro tvorbu hemoglobinu jsou potřebné další dva vitaminy: B12 a kyseliny listové. Hodně vitaminu B12 se nachází v potravinách bohatých na železo: maso, ryby, mořské plody, vejce. A kyselina listová by se měla přidávat navíc. Získat ji můžete z jakékoli zeleně (petržel, špenát, rukola, kopr), sezamových semínek, avokáda a arašídů.
Co brání vstřebávání železa
Konzumace čaje narušuje vstřebávání železa
Čaj, káva a mléko zhoršují vstřebávání železa. Nejlepší je načasovat je s jídlem obsahujícím železo a pít je nejdříve hodinu po jídle. Citrusová šťáva nebo šťáva z granátového jablka je výbornou náhradou čaje nebo kávy bezprostředně po jídle.
Omezení před darováním krve
Pokud se rozhodnete darovat krev, měli byste se dva dny před zákrokem vyvarovat alkoholu. Den před odběrem krve se nedoporučuje jíst tučná, smažená a kořeněná jídla. Je vhodné vyloučit rychlé občerstvení, uzeniny, máslo, vejce, masné a rybí výrobky, mléko, čokoládu, ořechy. Ráno před zákrokem je nutné se nasnídat: vhodná je kaše bez másla, sušenky, sladký čaj, ovoce.
Shrnutí
Strava bohatá na vedlejší produkty, maso, ryby, mořské plody, citrusové plody a bylinky může mít pozitivní vliv na krvetvorbu. Pestrou a výživnou stravou se můžete nejen připravit na roli dárce, ale také získat vitalitu a energii. Dostatečná hladina hemoglobinu v krvi nám je dodává.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #dieting**]. ?