Den kečupu: jak svátek vznikl, složení kečupu, jak ho vybrat a skladovat

Den kečupu: jak svátek vznikl, složení kečupu, jak ho vybírat a skladovat

Každý rok 5. června se slaví neobvyklý gastronomický svátek – Světový den kečupu. Prozradíme vám, z čeho se kečup skládá a jak si vybrat ten nejlepší.

Historie kečupu

Kečup je omáčka, jejímiž hlavními složkami jsou rajčata, ocet, cukr a koření (sůl, červený a černý pepř). Za historické místo vzniku kečupu je považována Čína. Omáčka z ančoviček, vlašských ořechů, hub, fazolí a rybího nálevu byla do Anglie přivezena z Asie v 17. století. Tehdy se jí říkalo catchup nebo kečup.

Již od počátku 19. století se recepty na kečup na rajčatové bázi objevovaly v amerických kuchařkách, například v knize Mary Randolphové The Virginia Housewife. Dnes je kečup často přílohou masových pokrmů, sendvičů a pizzy.

Jak vybrat kečup

Při nákupu posuzujte vzhled obalu. Měl by být neporušený a bez vnějších viditelných deformací. Nejčastěji lze kečup najít v prodeji v plastovém obalu (obraceč lahví) nebo ve skleněném obalu. Existuje také doypak – sáček s víčkem-dávkovačem. Skleněné obaly jsou vhodnější, protože umožňují vidět obsah. Více skleněných nádob je sterilizovaných, takže výrobek lze skladovat déle než rok bez přidání konzervačních látek. Nevýhodou je vysoká hmotnost a křehkost.

„Kečup by měl mít homogenní strukturu. Přítomnost drcených částic rajčat, zeleniny, bylinek a koření je povolena. Neměly by se však vyskytovat žádné vzduchové bubliny, to je považováno za známku kvašení, ke kterému může dojít v důsledku porušení výrobního procesu.“

Odbor Federální služby pro dohled nad ochranou práv spotřebitelů a lidským blahem v Kamčatském kraji.

Kečup obvykle obsahuje rajčata, která dodávají výrobku červenou barvu. Čím kratší složení, tím lépe. V ideálním případě se jedná o rajčatový protlak, koření, sůl a vodu. Dbejte na to, aby datum výroby bylo vázáno na období dozrávání rajčat, tedy na léto nebo časný podzim. Po zakoupení zajistěte správné skladovací podmínky – kečup by měl být skladován při teplotě 0 až 25 °C a relativní vlhkosti nejvýše 75 %.

Nedávno „Gastronome“ psal o tom, jak vyrobit kečup.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #socuce #tomatoes #ketchup**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: