Mezinárodní tým fyziků se zaměřil na kulinářské objevy. Vědci společně vyvinuli dokonalý recept na cacho e pepe – těstoviny se sýrem a paprikou.
Cacho e pepe, tradiční italské jídlo, se skládá ze tří ingrediencí: černého pepře, sýru pecorino a špaget. Na první pohled stačí uvařit těstoviny a přidat do nich sýr a pepř.
Problémem pro kuchaře bylo najít správnou teplotu vody pro uvaření těstovin. Při chybě by se sýr srazil.
Výzkumníci testovali desítky variant vaření těstovin. Přidávali různé množství sýra, používali více a méně vody a měnili teplotu. Všechny výsledky vyfotografovali, aby ukázali, jak tyto či ony činnosti ovlivnily kvalitu omáčky.
Nakonec se jim podařilo zjistit vztah mezi teplotou, procentem škrobu, který zůstal ve vodě, a množstvím bílkovin ze sýra ve vodě. Fyzikové sestavili graf: aby bylo vše dokonalé, je třeba do těstovin přidat trochu kukuřičného škrobu. Díky němu se sýr nesrazí na malé „tvarohové vločky“. nahlášeno na . Gazeta.Ru s odkazem na vědecký portál arXiv.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #news**]. ?