Jak skladovat jahody, aby se rychle nezkazily

Jak skladovat jahody, aby se rychle nekazily

Zralé jahody se často kazí již po několika dnech. Je to škoda, protože vyhazovat právě nakoupené aromatické plody je nerozumné plýtvání penězi. Naštěstí existuje několik způsobů, jak udržet jahody čerstvé týden nebo i déle.

O čem si povíme v článku:

  • Jak skladovat celé jahody v lednici
  • Jak skladovat jahodové pyré v lednici a jak ho zmrazit
  • Jak zmrazit jahody

Pokud plánujete jahody ihned sníst, je nejlepší je skladovat při pokojové teplotě. V lednici ztratí část svého aroma a chuti, ale často se bez chlazení neobejdete.

Jak skladovat celé jahody v lednici

Při správném skladování v chladničce vydrží jahody čerstvé až týden. Průběžně kontrolujte, zda bobule neplesniví a nejeví jiné známky kažení. Pokud zjistíte, že se některá z bobulí začala kazit, okamžitě ji vyhoďte. Plíseň se šíří velmi rychle.

V chladničce musí být jahody suché. Za tímto účelem přikryjte talíř, plech nebo mělkou skleněnou/keramickou/plastovou mísu několika papírovými utěrkami. Na utěrky položte neumyté jahody v jedné vrstvě, přikryjte je a uložte do chladničky až do použití.

TIP: Někteří kuchaři a kuchařky zjistili, že jahody se nejlépe uchovávají, když je nejprve ponoříte do směsi bílého vinného octa a vody (1:3). Po takové lázni je třeba bobule omýt pod tekoucí vodou a vložit je do síta nebo cedníku. Někteří pak bobule suší v salátové odstředivce vyložené papírovými utěrkami. Po usušení se jahody přendají do nádoby vyložené papírovou utěrkou, volně se přikryjí víkem a uloží do chladničky.

Odpůrci tohoto způsobu tvrdí, že je to dobré pro prevenci plísní, ale ocet způsobuje, že jahody jsou matnější a mají horší chuť. Experimentujte sami a rozhodněte se, na čí straně stojíte.

Zde je několik doporučení, která vás rozhodně nezklamou:

1. Jahody není třeba předem omývat.

Jahody zůstanou čerstvé, pokud jsou suché a studené, a jakákoli přidaná vlhkost způsobí změknutí bobulí a podpoří růst plísní. Proto myjte pouze jahody, které plánujete ihned sníst nebo uvařit.

2 – Jahody zbavte stopek a listů.

Zelené ocásky neodřezávejte, protože prodlužují trvanlivost jahod tím, že „utěsňují“ bobule a zabraňují pronikání vlhkosti.

3. Uspořádejte bobule do jedné vrstvy

Jahody se lépe uchovávají, pokud nejsou rozdrcené horními vrstvami bobulí.

Na internetu je video ženy, která zavařila jahody v lednici po dobu tří týdnů – bobule byly jen ve sklenici. Ve skleněné nádobě s klipem. V čem spočívá to tajemství? Mnoho uživatelů vyzkoušelo spolehlivost takové nádoby a ukázalo se, že skladování neumytých jahod ve vzduchotěsné skleněné nádobě, známé také jako zavařovací sklenice, je opravdu skvělou volbou. Nejlepší je použít neporušené, pevné bobule s neporušenými stopkami a listy. Jahody by měly být ve sklenici umístěny tak, aby se na sebe netlačily a aby mezi nimi bylo trochu místa.

DŮLEŽITÉ: Pokud jahody skladujete v lednici, vyjměte je 20 minut předem.30 minut před použitím. Při pokojové teplotě se lépe projeví chuť a vůně bobulí.

Jak skladovat jahodové pyré v lednici a jak ho zmrazit

Jahodové pyré lze zmrazit ve formičkách na led.
Jahodové pyré lze zmrazit ve formách na led

Čerstvé pyré uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě až 3 roky.5 dní a přidejte ji do ovesných vloček, zmrzliny, přírodního jogurtu, tvarohu.

Bramborovou kaši lze také zmrazit až na 3 měsíce. Za tímto účelem vložte pyré do formiček na led, pokud objem přípravku není příliš velký. Nesnažte se zmrazit pyré ve velkých porcích, protože by se zmrazilo nerovnoměrně.

Když jste připraveni pyré použít, přeneste ho z mrazničky do chladničky na noc. Pokud potřebujete jahody rozmrazit mnohem rychleji, zkuste pyré ohřát v mikrovlnné troubě.

Jak zmrazit jahody

Na rozdíl od některých jiných potravin lze jahody zmrazit téměř v jakékoli podobě – celé nebo nakrájené na plátky.

Před zmrazením jahody omyjte. Rozložte je v určité vzdálenosti od sebe a nechte bobule oschnout na vzduchu. Přeneste bobule na prkénka nebo talíře vyložené pečicím papírem a dejte je na několik hodin do mrazničky, aby ztuhly. Poté jahody vložte do vzduchotěsné nádoby nebo zipového sáčku a vraťte je do mrazničky. Při použití této metody by zmrazené jahody měly zůstat čerstvé až 6 měsíců.

Chcete-li jahody rozmrazit, jednoduše je přemístěte z mrazničky do lednice na dobu alespoň 6 hodin.

DŮLEŽITÉ: Vezměte prosím na vědomí, že po rozmrazení budou jahody vypadat trochu tmavší a budou mít mnohem měkčí strukturu, proto se je snažte nepoužívat na zdobení jahodového dortu nebo koláče. Takové bobule se však hodí k přidání do jogurtu nebo tvarohu.

Nejlepší způsob, jak z jahod odstranit stopky a listy, je použít koktejlové brčko středního průměru. Tenká brčka se k této operaci nehodí! Plastové brčko opřete do středu spodní části jahody a zatlačte ho dolů. Brčko by mělo projít celou bobulí a vytlačit stopku a listy ven. Jen s brčkem nepohybujte příliš rychle. Chovejte se ke každé bobuli s respektem a budete úspěšní.

Bobule budou mít samozřejmě stále průchozí otvory, ale pro vnější efekt, pokud je to důležité, je můžete naplnit například šlehačkou.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #červen #jahody #jak skladovat**]. ? Další nápady a recepty na našich sociálních sítích

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: