Jak skladovat loupané vlašské ořechy

Jak skladovat loupané vlašské ořechy

Čerstvé vlašské ořechy mají lehkou, ale velmi příjemnou sladkost. Jejich chuť však kazí hořkost, která se časem nevyhnutelně objeví. Při nákupu vlašských ořechů určených k prodeji se vyplatí znát jejich trvanlivost a vědět, jak je správně skladovat – loupané i ve skořápce. Zde je několik tipů.

O čem se v článku dozvíte:Jak dlouho se skladují vlašské ořechyMohou se vlašské ořechy skladovat v chladničceTermín a pravidla skladování loupaných vlašských ořechů Termín a pravidla skladování vlašských ořechů ve skořápce.
Jak prodloužit životnost vlašských ořechů

Chuť vlašských ořechů přímo závisí na podmínkách skladování. A to ani nemluvíme o plísních, které mohou postihnout téměř každý výrobek. V této otázce nelze mít jiný názor: přítomnost plísní je přímou cestou k likvidaci.

Hovoříme spíše o menších nuancích. Vlašské ořechy mají výraznou hořkou chuť. Tak se na jazyku projevuje chuť zdravých tuků, které reagovaly s kyslíkem. Vysušené jádro chutná matně a nevýrazně a jeho textura není nejpříjemnější. Zkrátka, doba trvanlivosti a podmínky skladování vlašských ořechů nejsou jen nudnou informací od výrobce, ale zárukou příjemného jídla a úspěšných kulinářských experimentů.

Jak dlouho se vlašské ořechy skladují

Ořechy ve skořápce mohou zůstat jedlé až 2 roky. Loupané ořechy – 6 až 12 měsíců. Existuje však několik triků, o kterých si povíme příště.

Pokud si nejste jisti, zda dokážete jádra připravit k dlouhodobému skladování, doporučujeme vám řídit se doporučeními výrobce (u výrobků zakoupených v obchodě). Obvykle jsou nejbezpečnější lhůty uvedeny na obalu. Například loupané ořechy se doporučuje spotřebovat do šesti měsíců od data výroby. Oficiální trvanlivost ořechů ve skořápce je v průměru 1 rok.

Než však přenesete jakékoliv ořechy z továrního obalu a budete pro ně hledat vhodné místo v kuchyni, pečlivě si nákup prohlédněte, posuďte jeho kvalitu.

  1. Jádra vlašských ořechů by měla mít rovnoměrnou barvu bez kazů. Odstín se pohybuje od zlatohnědé až po tmavě hnědou.
  2. Na skořápce nesmí být žádné zvláštní skvrny, patina nebo plíseň. Je skvělé, pokud je každý ořech celý, bez prasklin a odštěpků.
  3. Ořech podržte a protřepejte. Měla by být těžká a neměla by chrastit. Lehkost a klepání jsou známkou toho, že výrobek byl dlouho skladován a je pravděpodobně vysušený.
  4. Skořápka a jádra vlašských ořechů by měly být suché (hlavním nepřítelem je vlhkost).
  5. Jakýkoli nepříjemný nebo zvláštní zápach je nepřípustný.

Zda lze vlašské ořechy skladovat v chladničce

Chuť vlašských ořechů závisí na podmínkách skladování
Podmínky skladování určují chuť ořechů (Shutterstock/FOTODOM)

Ano, a je to skutečně jedno z nejúspěšnějších míst pro jejich dlouhodobé skladování. A mraznička jejich trvanlivost zdvojnásobí, aniž by ztratily na kvalitě.

Základní požadavky výrobců na skladování jsou následující:

  • teplota nesmí být vyšší než +20 ℃;
  • relativní vlhkost do 75 %;
  • nepřítomnost přímého slunečního záření.

Důležité je vědět nejen to, kde vlašské ořechy skladovat (ať už ve skořápce, nebo loupané), ale také jak. Továrních obalů je lepší se ihned zbavit. Pokud se rozhodnete loupaná jádra skladovat v chladničce, přendejte je do skleněné nádoby se vzduchotěsným víkem. Ořechy totiž snadno absorbují pachy a vlhkost a lednice jsou pro ně hříšné. Stejná rada platí i pro ořechy ve skořápce.

Pravidla pro skladování a trvanlivost loupaných vlašských ořechů

Loupané vlašské ořechy se v obchodech obvykle prodávají balené – v plastových nebo papírových sáčcích po 200 kusech.500 г. Na trzích – podle hmotnosti.

Podmínky skladování závisí na tom, jak rychle ořechy potřebujete. Pokud se je chystáte brzy sníst, stačí je nasypat do misky na svačinu a nechat je při pokojové teplotě. V této podobě vydrží vlašské ořechy čtrnáct dní a zůstanou stejně chutné.

Pokud jádra přendáte do skleněné vzduchotěsné nádoby a schováte je do skříně, kde je chladno, sucho a tma, vydrží čerstvá dva měsíce.

Pro dlouhodobé skladování zvolte chladničku a vzduchotěsnou skleněnou nádobu. V těchto podmínkách vydrží jádra až šest měsíců.

Pravidla pro skladování vlašských ořechů ve skořápce a jejich trvanlivost

Skořápka chrání vzácné jádro před kyslíkem, prachem a dalšími škodlivými vlivy. Jednoznačně tak prodlužuje životnost ořechu.

Jak ukazují zkušenosti, vlašské ořechy ve skořápce se nejlépe skladují při teplotách do +15 ℃ na suchém a tmavém místě ve správném obalu. Pokud to není lednice, je lepší zvolit kartonovou krabici nebo sáček z husté tkaniny. Pro skladování v chladničce je vhodná uzavřená skleněná nádoba, která chrání před vlhkostí a cizími pachy.

Jak prodloužit životnost vlašských ořechů

Dozvěděli jsme se tedy, že vlašské ořechy se bojí přímého působení kyslíku, světla a vlhkosti. Jsou však chvíle, kdy není možné vše předvídat. Existuje několik drobných triků, jak udržet vlašské ořechy čerstvé.

  1. Ořechy vybírejte velmi pečlivě: zhodnoťte jejich vzhled, a pokud je kupujete na váhu, také jejich chuť a vůni.
  2. Vlašské ořechy sušte doma. To lze provést dvěma způsoby. Nejjednodušší je položit je na plech vyložený papírem v jedné vrstvě a nechat je 24 hodin při pokojové teplotě. Pokud potřebujete ořechy skladovat delší dobu, vložte je do trouby a sušte je při teplotě 50 °C po dobu 40 minut až 1 hodiny.
  3. Pokud je to možné, skladujte ořechy v chladničce nebo mrazničce.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #ořechy #pšeničné ořechy #jak je skladovat**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: