Jak správně skladovat melouny a vodní melouny v domácnosti

Jak správně skladovat melouny a vodní melouny v domácnosti

Budete se divit, ale většinu melounů a vodních dýní lze skladovat opravdu dlouho. Při správné přípravě na nákup je můžete jíst i po 2-3 týdnech. Poradíme vám, jak melouny a vodní melouny správně skladovat, abyste si na nich mohli pochutnávat co nejdéle.

O čem se v článku dozvíte:Jak správně skladovat melouny a vodní melouny před rozkrojenímJak správně skladovat melouny a vodní melouny po rozkrojeníJak zmrazit meloun nebo vodní melounJak zjistit, že se meloun nebo vodní meloun zkazil?

Jak správně skladovat melouny a vodní melouny před rozkrojením

Pokud chcete meloun nebo vodní meloun skladovat několik týdnů po zakoupení, vezměte mírně nedozrálé plody, které potřebují 2-4 dny na dozrání. Nepořizujte si však melouny a vodní melouny, které jsou zcela zelené. Na rozdíl od rajčat nebo broskví nejsou schopny po utržení zcela dozrát.

Stupeň zralosti zjistíte u prodejce – ten vám nejpřesněji řekne, jak moc potřebují plody uležet. Melouny a vodní melouny vybírejte bez promáčklin a řezů – pak je lze skladovat dlouhou dobu.

Pokud u vás doma není teplo, pak melouny a vodní melouny po nákupu skladujte na tmavém místě bez chlazení a bez sáčků. Hlavně by neměly být vystaveny přímému slunečnímu záření a teplota by neměla překročit 25 stupňů Celsia. Ideálním místem je tmavá chodba nebo místo pod vysokou postelí. V takových podmínkách lze meloun skladovat 10-12 dní, meloun 15-20 dní.

Pokud jste koupili zralý meloun, ale nechcete ho hned krájet, pošlete ho do chladničky, ale také bez sáčku. Chlad zpomalí proces zrání. Nezapomeňte však, že meloun je na chlad náchylnější než meloun a při přezrání v chladu se může ještě zkazit. Melouny, zejména medové odrůdy melounů, jsou při nízkých teplotách stabilnější.

Jak správně skladovat melouny a vodní melouny po rozkrojení

Po rozkrojení melounu nebo vodního melounu zabalte zbývající kusy pevně do potravinářské fólie, papíru, fólie nebo je vložte do vzduchotěsné nádoby. Uchovávejte v chladničce a snažte se spotřebovat do 3-4 dnů.

Pokud skladujete celý velký kus melounu nebo vodního melounu, jednoduše jej zabalte do potravinové fólie – pomůže dužině zůstat teplá a udržet si vlhkost. Nezapomeňte však, že stejná vlhkost může způsobit i plísně. Proto rozkrojené melouny a vodní melouny neskladujte déle než 5 dní.

Po rozkrojení můžete plátky melounu skladovat přímo se slupkou.
Plátky melounu lze po rozkrojení skladovat i s kůrou.

Jak zmrazit meloun nebo vodní meloun

Pokud máte hodně melounu a melounové dužiny a nesníte je všechny do 5 dnů, je nejlepší poslat je všechny do mrazáku. Nejprve nezapomeňte odstranit slupku, meloun nebo vodní meloun nakrájejte na kousky a poté je zmrazte v jedné vrstvě na desce. Poté je pošlete v sáčku nebo ve vzduchotěsné nádobě a takto je skladujte až 6 měsíců.

Zde najdete návod krok za krokem, abyste si byli jisti, že postupujete správně:

  1. Meloun nebo vodní meloun nakrájejte na malé kousky. Nejlepší jsou kuličky nebo kostičky, které jsou nejuniverzálnější. Odstraňte všechna semínka.
  2. Meloun/plátky melounu naaranžujte na plech nebo prkénko vyložené pergamenovým papírem a dbejte na to, aby se vzájemně nedotýkaly.
  3. Plech vložte na několik hodin do mrazáku, aby kousky zmrzly a zpevnily se.
  4. Kousky přendejte do nádoby nebo sáčku vhodného pro zmrazení, označte je datem zmrazení a pošlete je do mrazničky.

Dužina bude po rozmrazení měkčí než u čerstvého melounu nebo vodního melounu. Proto jejich konzumace jako obvykle nebude tak chutná. Zmražený meloun nebo vodní meloun se však skvěle hodí na přípravu zmrzliny, koktejlů, smoothies nebo například módního strouhaného ledu.

Jak zjistit, zda se meloun nebo vodní meloun zkazil?

Jamky na slupce, skvrny, nepříjemný zápach a tichý zvuk při zatřesení plodu – to vše jsou příznaky hnijícího melounu nebo vodního melounu.

Pokud hovoříme o melounech, hlavním ukazatelem kažení je změknutí slupky. U melounu je zpočátku mírně měkká. Zralý meloun by se neměl vůbec lisovat. Kromě toho bude mít zkažený meloun kyselou vůni a chuť. Hlavními příznaky zkaženého melounu bude nepříjemný zápach, kyselá chuť a skvrny na slupce.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. # meloun #meloun #vodní meloun #skladování**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: