Česnek byl na stole v každém ročním období. Jak ho ale uchovat až do jara, aby neoschl? Naši předkové to měli mnohem jednodušší – v každém domě byl dostatek větraných a chladných místností. My, žijící v městských podmínkách, to však dělat je mnohem problematičtější. Ano, se skladováním česneku není všechno jednoduché, ale pokud chcete, můžete si sami zvolit ten nejlepší způsob – jak uchovávat česnek, aby nevyschl.
O čem si povíme v článku:
- Jak uchovávat čerstvý česnek, aby nevyschl
- Jak uchovat oloupané stroužky česneku
- Jak uchovávat stroužky česneku
- Jak uchovávat česnek v oleji
- Jak uchovat česnek v mrazáku
- Jak uchovat kroucený česnek
- Jak sušit česnek na kořenění
- Jak vyrobit česnekový prášek
- Nakládaný česnek
Pro začátek je asi nutné určit, jaký druh česneku máte: zimní nebo jarní. Od zimního česneku (zasazeného na podzim, za zimy) nečekejte, že vám bude chutnat až do jara. Již v prosinci až lednu začne zasychat.
Ale jarní – vysazený v létě a sklizený v srpnu-září – za příznivých podmínek pro skladování vydrží až do prvních jarních měsíců.
Proto před uskladněním česneku ihned oddělte zimní česnek od jarního a nejprve použijte zimní česnek.
Dobré je také dodržovat rozdílnou teplotu skladování. Zimní česnek má rád chladnější teplotu – +2 +2–4 °C. Pro jarní plodiny je vhodná chladná teplota +1 °C.–3 °Ca také teplejší – +17–18 °C.
Jak uchovávat čerstvý česnek, aby nevyschl
Nejdůležitějšími podmínkami pro skladování čerstvého česneku jsou teplota a vlhkost v místnosti, kde bude skladován.
Kolikrát mě potěšil právě utržený česnek – hlavičky jsou pevné, lepkavé od česnekové šťávy a slupky suché. Zdá se, že takový česnek vydrží až do jara. Ale bohužel už v lednu stroužky česneku vysychají, žloutnou a z dřívější chuti zůstává jen málo. Jak tedy česnek skladovat, aby nevyschl? Nejdůležitější pro skladování jsou teplotní podmínky a vlhkost v kuchyni. Pak lze česnek uchovávat i v obyčejné sklenici.
Taková sklenice by měla být sterilizovaná a vysušená. Pevně do ní vložte hlavičky česneku. Sklenici není nutné zakrývat víčkem, stačí ji přikrýt například fólií. Česnek by měl dýchat. Zimní česnek je žádoucí umístit na chladné místo a jarní česnek lze ponechat v kuchyňské skříni, mimo dosah topných systémů.
Česnek lze skladovat v bytě, naskládaný v krabici. Vhodná je dřevěná (volně sešitá), překližková nebo plastová bedna. V bytě by nemělo být horko.
Někteří výrobci keramiky nyní vyrábějí krásné nádoby – květináče s otvory a víkem pro skladování česneku. Jsou estetické a česnek v nich „dýchá“. Ještě lepší by však bylo, kdyby nádoby nebyly glazované, ale prostě keramické: česnek by se v nich cítil ještě lépe.
Skladování celých hlav česneku v lednici není vždy dobrý nápad. Je tam vlhko, česnek může zplesnivět a praxe ukazuje, že ztrácí hodně chuti.
Jak uchovávat oloupané stroužky česneku
Na základě vlastních zkušeností mohu říci, že oloupané stroužky nelze uchovat ve sklenici se solí. Sůl odčerpává vlhkost, stroužky žloutnou a scvrkávají se.
Suché, celé hlavičky česneku zasypané solí se skladují dobře. Ve sterilizované sklenici se na dno nasype vrstva soli a pak se do ní vloží hlavičky česneku. A tak dále, dokud se sklenice nenaplní. Vrchní vrstva je nutně sůl.
Jak konzervovat výhonky česneku
Nakládané česnekové šípky – pikantní svačinka a skvělý doplněk k masovým pokrmům
Česnek vysazený na podzim, pod zimní – zimní česnek – dává šípky v polovině června. Aby samotné hlavičky česneku vyrostly velké a se šťavnatými stroužky, je třeba šípky odříznout. A to v době, kdy jsou mladé, křehké a šťavnaté. Nikdy je nevyhazujte, protože se svou chutí a ostrostí téměř vyrovnají pravému česneku.
Šípky mohou být základem mnoha pokrmů: můžete z nich udělat pikantní, pálivou svačinu, aromatické máslo na sendvič, přidat do jakýchkoli masových a zeleninových jídel. A mají tolik vitaminů jako samotný česnek.
Z česnekových šípků lze připravit saláty, omáčky, koření, lze je přidávat do dušené zeleniny, smažit, použít do prvních a druhých chodů a nakonec je uvařit na zimu.
Chcete-li připravit česnekové šípky na zimu, je třeba je umýt, osušit a odstřihnout poupě, šípky nůžkami nastříhat na kousky o délce 2 cm, které se rozdělí na dvě části.–3cm. Nakrájené výhonky česneku vložte do potravinářského sáčku a dejte je do mrazáku. Zmrazené šípky používejte stejným způsobem jako čerstvé – do polévek, teplých masových a zeleninových pokrmů. Zkuste si ráno připravit míchaná vajíčka se smaženými česnekovými šípky. Může to být hit na vašem stole na dlouhou dobu.
Česnekové šípky můžete před zmrazením umlít mixérem nebo prohnat mlýnkem na maso. Vložte je do sáčku a zmrazte. V zimě nabereme lžící potřebné množství nasekaných šípků, smícháme s máslem, trochu osolíme. Velmi chutné jsou na sendviči nebo na omaštění horkých pampušek na boršč.
Pokud smícháte nasekané česnekové šípky se solí, získáte hotové koření, které není třeba zmrazovat, stačí polička v lednici.
Česnekové šípky stejně jako okurky, rajčata nebo zelí lze konzervovat pomocí mléčného kvašení – kysání. Bude to nejen chutné, ale také maximálně zdravé.
Lákavou a chutnou svačinkou jsou nakládané česnekové šípky. Jedná se o kompletně připravený pokrm, který bude v zimě bez potíží na vašem stole. Sklenice s nakládanými česnekovými šípky se skladují na chladném a suchém místě.
Jak konzervovat česnek v oleji
K česneku v oleji přidejte nové koření, hořčičná semínka a poupata hřebíčku.
Když se sklizený česnek připravuje na uskladnění, prochází poměrně dlouhou cestou. Suší se, odřezávají se kořeny a stonky se splétají do copů nebo se ukládají do beden. Zničení jednotlivých česnekových hlávek je nevyhnutelné a kromě celých hlíz vzniká mnoho oddělených stroužků. Nepoškozené stroužky lze skladovat společně s celými hlávkami, ale existují i takové, z nichž se košile zcela nebo částečně odloupla. Jak uchovat oloupaný česnek po dlouhou dobu?
Rostlinný olej je vynikajícím konzervačním prostředkem. Udržuje potraviny bezpečně uzavřené, zabraňuje jejich vysychání, brání vzniku patogenních bakterií a zabraňuje vzniku plísní. Oloupané stroužky česneku jsou dokonale konzervovány a samotný olej se stává aromatickým a lze jej použít do salátů.
Pro uchování česneku v oleji je třeba stroužky česneku oloupat, opláchnout a dobře osušit.
Stroužky vložte do sterilizované sklenice a zalijte je rostlinným olejem. s neochuceným slunečnicovým nebo olivovým olejem. Česnek by měl být zcela pokrytý olejem. Sklenici pevně přikryjte víčkem a uložte do chladničky.
Do takovéto přípravy můžete přidat oregano pepřový hrášek, hořčičná semínka, pupeny hřebíčku. Olej získá další chuť a lze ho použít do salátů nebo na přípravu různých pokrmů. A oloupané stroužky česneku budou dlouho jako čerstvé.
Jak uchovat česnek v mrazáku
Nasekaný česnek se dobře uchovává ve zmrazeném stavu
Nejlepší způsob, jak uchovat česnek v mrazničce, je proložit ho mlýnkem na maso, vložit do mrazicích nádob nebo krabiček na cukrovinky a zmrazit. Poté kostky vyjměte z nádob a vložte do sáčků. Velmi pohodlné porcované přípravky! Měli byste však počítat s tím, že nádoby budou dlouho vonět po česneku a je nepravděpodobné, že by se později daly použít na zmrazení vody.
Jak uchovat kroucený česnek
Česnek lze uchovat také v nasekané podobě, a to tak, že ho namelete na masovém mlýnku. Mletý česnek můžete uchovávat zmrazený v sáčku. Sáčku dejte plochý čtvercový nebo obdélníkový tvar. A nožem nebo pravítkem si vyznačte čtverce, aby bylo vhodné odlamovat porce.
Česnek můžete smíchat stočený se solí v poměru 1 kg česneku 300 g soli a dát do skleněné nádoby. Pevně ji přikryjte víčkem a skladujte na chladném místě.
Jak sušit česnek na koření
Pokud je česnek usušený a skladovaný již v sušené formě, je z něj skvělé koření. Produkt, z něhož byla sušením odstraněna vlhkost, získá koncentrovanější chuť a používá se v menším množství ke zlepšení chuti pokrmů. Při skladování takové koření zabírá mnohem méně místa.
Česnek určený k dochucení můžete sušit v troubě nebo v sušičce.
Česnek se suší v troubě nebo v sušičce, přičemž se předem nakrájí na tenké plátky.
Nakrájený česnek rozložte v jedné vrstvě na plech. V troubě při teplotě 50 °C Česnek se vysuší za 6 hodin. Čas od času otevřete dvířka trouby a pláty česneku otočte, aby se nepřichytily.
Česnek by se měl také sušit v sušičce při teplotě 50 °C.–60 °Ca doba vaření závisí na technických možnostech sušičky.
Hotové sušené stroužky česneku se po stlačení snadno lámou.
Hotový česnek rozdrťte na prášek (v mlýnku na kávu nebo hmoždíři) a koření skladujte v těsně uzavřené nádobě na chladném místě.
Jak vyrobit česnekový prášek
Pokud se česnek již začal kazit, rozdrťte ho na prášek. Získáte tak koření na různé pokrmy
Výroba koření ze sušeného česneku jeho rozdrcením na prášek je dobrý způsob, jak zachránit česnek, který se začal kazit.
Takový česnek je třeba sklidit a odstranit stroužky, které se začínají kazit. Celé, nezhnilé stroužky oloupejte ze slupky a nakrájejte na tenké plátky.
Stroužky česneku položte na plech a usušte v troubě nebo ve speciální sušičce.
Usušený česnek vložte do mlýnku na kávu a rozemelte na prášek. K mletí můžete použít i hmoždíř.
Česnekový prášek nasypte do čisté nádoby s těsným víkem a skladujte na chladném a suchém místě. K ochucení pokrmu stačí špetka česnekového prášku.
Nakládaný česnek
Nakládaný česnek je samostatný pokrm a skvělá svačina. Sortiment z kysaného zelí, nakládaných okurek a rajčat a nakládaného česneku – těžko si lze představit něco lepšího na zimní svačinový stůl.
Téměř na všech trzích v řadách, kde se prodávají okurky a nakládaná zelenina, jsou v miskách nutně umístěny lákavé jasně růžové hlavičky česneku. A jak stroužky česneku křupou! Jen ti nejvytrvalejší mohou projít kolem, aniž by jim věnovali pozornost. Prodává se totiž kyselý česnek a vaří se dlouho, podle různých receptů až 40 dní.
Konzervování lze také urychlit metodou – česnek naložit do octa, a aby byl česnek krásný jako na trhu, do marinády přidat červenou řepu. Hlavy česneku by měly být vybrány střední a je žádoucí, aby byly stejně velké.
Nakládaný česnek lze podávat k prvním a druhým chodům a také použít k přípravě omáček.
K přípravě nakládaného česneku s červenou řepou potřebujete:
- česnek – 600 г
- červená řepa – 180–200 г
- bobkový list – 3–4 ks.
- karafiát – 3…