Jak vybrat ty nejchutnější třešně a jak je skladovat, aby se nezkazily?

Jak vybrat ty nejchutnější třešně a jak je skladovat, aby se nezkazily

Třešně jsou nyní v prodeji. Odborníci z Rospotrebnadzoru radí, jak správně vybrat bobule, a prozradí, jak je udržet co nejdéle čerstvé.

O čem si povíme v článku:Které třešně jsou nejchutnější a nejužitečnějšíKde je koupitJak je skladovat.

Které třešně jsou nejchutnější a nejzdravější

Podle odborníků z Rospotrebnadzoru se nejchutnější plody prodávají pouze na vrcholu sezóny: od konce června do poloviny července. V této době si třešně zachovávají maximum prospěšných látek. Rané odrůdy mají méně intenzivní chuť a třešně nejsou tak sladké. A na konci sezóny jsou často přezrálé, nahnilé plody.

Chuť samozřejmě do značné míry závisí na odrůdě a barvě bobulí – žluté a růžové jsou jemnější a vodnatější, jejich chuť není tak intenzivní jako u tmavě zbarvených. Černé a tmavě červené třešně jsou masitější a sladší.

V každém případě by měla mít dobrá třešeň čistou, hladkou slupku s lesklým leskem, bez skvrn a prasklin. Bobule by měly být na dotek husté. Pokud jsou třešně měkké, jsou přezrálé a mohou se začít kazit.

Je lepší kupovat bobule se stopkou, jinak se v místě, kde je připevněna k bobuli, může vytvořit otvor, kam se snadno dostanou choroboplodné zárodky a nečistoty. Čerstvé bobule mají zelené a pružné stopky, zatímco dlouho skladované bobule mají suché a ztmavlé stopky.

Kde nakupovat

Odborníci radí nakupovat třešně na velkých trzích a v supermarketech, od nákupu
Odborníci radí nakupovat třešně na velkých trzích a v supermarketech, od nákupu „z ruky“ nebo na dálnici se zdržet (Shutterstock/FOTODOM)

Rospotrebnadzor doporučuje nakupovat třešně na velkých trzích, které mají laboratoře pravidelně kontrolující kvalitu výrobků. A vždy si můžete vyžádat informace o tom, kde a v jakých podmínkách byly bobule vypěstovány. Odborníci doporučují zdržet se nákupu třešní a dalších bobulovin a ovoce na spontánních trzích.

Jak skladovat

Všechny plody je třeba před konzumací omýt. Stačí je dobře opláchnout pod tekoucí studenou vodou. Nemá smysl opařovat bobule vroucí vodou nebo je omývat mýdlem.

Pár dní budou silné třešně ležet i při pokojové teplotě. Zejména s ocásky a stopkami.

Pokud plánujete skladovat déle, dejte bobule do chladničky a před uskladněním je nemusíte omývat, stejně jako odstraňovat ocásky. Neukládejte třešně vedle ovoce, které vylučuje etylen – jablek a banánů, pak bobule zůstanou čerstvé 10 dní. To však platí pouze pro tmavé odrůdy, žluté nebo růžové třešně by se měly spotřebovat rychleji – tyto odrůdy nevydrží dlouho.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #Třešně a višně #Rospotrebnadzor**]. ? Další nápady a recepty na našich sociálních sítích

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: