Mnoho japonských pokrmů si již dávno vydobylo místo v našem každodenním životě. Japonská kuchyně však stále dokáže potěšit i ty nejnáročnější gurmány. A to vůbec nemluvíme o závitcích, ale o sladkostech.
O čem budeme v článku hovořit:Co je mochiJak vyrobit rýžové těsto na mochiJak tvarovat mochiJak vyrobit mochi zmrzlinuReceptJaponský dezert mochi
Dezerty mají v Japonsku zvláštní postavení. Neuspokojují jen hlad, ale snaží se vyhovět chuťovým preferencím každého z nás. Nejoblíbenějším moderním japonským dezertem je mochi.
Co je mochi
Moti je tradiční japonský dezert, který vznikl před několika staletími. Vzhledově mochi vypadá jako malá kulička sladkého těsta s náplní uvnitř.
Pro výrobu mochi se používá rýžové těsto, které se od běžného těsta liší svou plasticitou, pružností a sladkostí.
Mimochodem, mochi je nejen chutný a výživný dezert, ale také symbol japonské kultury. Tradičně se připravuje a jí během novoročních svátků. Pochoutka se nakrájí na malé kousky a rozdá se všem členům rodiny. Japonci tak vzdávají úctu starším a udržují staleté tradice.
Moti je považováno za lehkou a vhodnou svačinu, protože neobsahuje lepek ani další dochucovadla. Tento dezert je vhodný i pro ty, kteří vedou zdravý životní styl.
Dezert Moti je ideální pro:
- vegetariáni;
- pro ty, kteří drží dietu;
- osoby s oslabeným imunitním systémem;
- lidé se střevními problémy.
Jak připravit rýžové těsto na mochi
Výroba rýžového těsta je poměrně jednoduchá. Existuje několik oblíbených způsobů jeho přípravy. Doporučujeme vám vyzkoušet ten nejjednodušší a nejuniverzálnější recept. Hlavním úkolem je koupit lepkavou rýžovou mouku (glutinová rýže, neboli sladká rýže). Z běžné rýžové mouky mochi nepřipravíte
- Mouku z lepkavé rýže je třeba smíchat s jemným cukrem a studenou vodou.
- Vzniklou hmotu je třeba důkladně promíchat, dokud není homogenní. Je důležité, aby v těstě nezůstaly žádné hrudky.
- Těsto přikryjte potravinovou fólií a párátkem do něj udělejte malé dírky.
- Těsto vložte na 1 minutu do mikrovlnné trouby.
- Vyjměte ho a jemně promíchejte, poté hmotu opět vložte na 1,5 minuty do mikrovlnné trouby, každých 30 sekund ji vyjměte a promíchejte. Těsto je hotové, když je zcela homogenní, pružné, lepivé a jakoby lehce průhledné.
- Pokud chcete moučníku dodat jas, použijte potravinářské barvivo.
Japonci často nevyrábějí těsto z rýžové mouky, ale ze samotné lepkavé rýže. Lepkavá rýže se nejprve vaří v páře, dokud se nerozvaří. Vzniklá hmota se pak tluče dřevěnou paličkou v hmoždíři a po troškách se přidává voda. Výsledkem je pružné, viskózní těsto.
Jak formovat motivy
Pro ty, kteří si s těstem na moti poradili, je zbytek procesu přípravy snadný. Povrch, na kterém budete vařit, je třeba hojně posypat škrobem. Těsto je poměrně lepivé, takže abyste se s budoucím moučníkem netrápili, vyplatí se připravit si pracoviště předem.
- Těsto položte na škrobovou pracovní plochu ve tvaru placičky. Povrch nemusíte posypávat škrobem – místo toho přeložte placku na polovinu tak, aby uvnitř zůstal nepotřený povrch.
- Těsto rozdělte na malé kousky o hmotnosti přibližně 30 g. Můžete tak učinit rukama (namočenýma ve škrobu) nebo nožem, rovněž potřeným škrobem. Z kousků těsta vytvarujte koláčky.
- Přebytečný škrob očistěte štětcem a do středu kuličky dejte náplň. V Japonsku se tradičně používá sladko-slaná pasta z červených fazolí adzuki. Můžete však dát celou jahodu nebo jiné ovoce, hustou čokoládovou nebo ořechovou pastu, čokoládovou ganache, vařené kondenzované mléko atd. Hlavním pravidlem je, že náplň by se neměla na kolečku roztírat.
- Okraje placky kolem náplně opatrně nadzvedněte, přitiskněte a srolujte do kuličky.
- Kuličky dejte na hodinu do lednice. Pro větší pohodlí můžete použít formičky na muffiny. Křehký a chutný dezert je hotový!
Jak připravit zmrzlinu mochi
Rozdíl mezi tímto dezertem a zmrzlinou mochi spočívá v náplni. Místo ovoce nebo čokolády vložte do středu těstové placky kuličku zmrzliny a vytvarujte ji stejným způsobem jako běžné mochi. Poté každý mochi zabalte do potravinářské fólie a pošlete na hodinu do mrazáku. Před podáváním nechte dezert pár minut prohřát (ale nerozpouštějte ho!).
Zmrzlinová náplň dodává japonskému dezertu mochi příjemnou krémovou sladkost
Japonci z rýžové mouky mochi vyrábějí nejen kuličky, ale také různé postavičky, květiny a dokonce i postavičky z animovaných filmů. Plastické a pružné těsto umožňuje fantazii a kreativitu. Moti se obvykle podává se zeleným čajem a jí se po malých kouscích.
Příprava moučníku moti nezabere mnoho času. Pokud tedy chcete své hosty překvapit neobvyklým pokrmem nebo si dopřát zdravou sladkost, mochi je ideální volbou.
Recept
Japonský dezert mochi
Japonské dezertní mochi se vyrábí z lepkavé rýže. Podle našich měřítek není vůbec sladké – Japonci nejedí mnoho cukru. A do tradičního mochi samozřejmě nikdo nedává kondenzované mléko, ale pastu z fazolí adzuki. Náplň se však dá obměňovat. Doporučujeme vyzkoušet ji s vařeným kondenzovaným mlékem: jeho jasná karamelová chuť se dokonale snoubí s jemnou rýžovou chutí a jeho tloušťka umožňuje snadné obalení v těstě a vytvarování úhledných kuliček.
Japonský dezert mochi
Na přípravu 10 kusů potřebujete:
- lepkavá rýžová mouka – 110 g
- jemný cukr – 55 g
- pitná voda – 165 ml
- kukuřičný škrob – 100 g
- slazené kondenzované mléko – 1 plechovka
- V misce určené do mikrovlnné trouby smíchejte mouku z lepkavé rýže s cukrem a studenou pitnou vodou dohladka.
- Zakryjte misku potravinovou fólií, propíchněte do ní několik otvorů párátkem a vložte misku na 1 minutu do mikrovlnné trouby na plný výkon.
- Vyjměte mísu, promíchejte těsto do hladka, opět zakryjte potravinovou fólií a vraťte na 30 sekund do mikrovlnné trouby.
- Znovu promíchejte, přikryjte a prohřejte, 30 sekund. Postup opakujte ještě jednou. Výsledkem by mělo být lepivé, dobře táhnoucí se těsto.
- Pracovní plochu bohatě posypte škrobem a položte na ni těsto. Namočte prsty do škrobu a přeložte těsto na polovinu. Těsto přitlačte, aby se vytvořila silná vrstva. Těsto nechte 10 minut vychladnout.
- Namočte nůž do škrobu a nakrájejte těsto na kousky o hmotnosti přibližně 30 g každý.
- Namočte si ruce do škrobu, uhněťte každý kousek do placky, z jedné strany oklepejte škrob a doprostřed dejte lžíci slazeného kondenzovaného mléka. Okraje těsta zvedneme nad náplň, přitiskneme a bez silného přitlačení srolujeme do kuličky. Stejným způsobem uděláme i druhé mothi.
- Hotové mochi přikryjte potravinovou fólií a nechte 1 hodinu stát v lednici nebo ihned snězte.
- Přirozenou růžovou barvu mochi zvýrazní brusinkové kousky a žlutou barvu trocha kurkumy.
- Před obalováním jahod ve sladkém rýžovém těstíčku je lepší obalit je v něčem lepkavém, například v čokoládové ganache.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #tajemství vaření #jak vařit #fakta o jídle**]. ? Další nápady a recepty na našich sociálních sítích