Káva nebo čekanka: co potřebujete vědět, abyste si vybrali správně

Káva nebo čekanka: co potřebujete vědět, abyste si vybrali správně

Mnoho odborníků na výživu dnes doporučuje čekanku jako alternativu ke kávě. Tento nápoj má bohatou hořkou chuť, působí také povzbudivě, ale neobsahuje kofein. Povíme vám o výhodách a nevýhodách kávy a čekanky a vy se rozhodněte, čemu dáváte přednost a co vám více chutná.

O čem si povíme v článku:Zajímavá fakta o kávěPro a proti kávěZajímavá fakta o čekancePro a proti čekance.

Zajímavá fakta o kávě

Káva je po staletí oblíbená po celém světě. První zmínky o ní jako nápoji pocházejí z 15. století. Po ropě je druhou nejobchodovanější komoditou na světě. Za rodiště kávy je považována Etiopie. Podle jedné z verzí tento nápoj objevil šejk Abd-al-Qadir, ten také uvedl: „Nikdo nepochopí pravdu, dokud neochutná blaženost kávové pěny“.

Kávový obřad v Etiopii je krásný a slavnostní rituál.
Kávový obřad v Etiopii je krásný a slavnostní rituál

V Etiopii je káva stále považována za národní poklad. Tradičně se tam nápoj podává nejprve nejstaršímu hostu a pak všem ostatním a odmítnutí kávy může být považováno za urážku. V Ekvádoru se káva připravuje velmi hustá, silná a sladká a používá se jako nálev přidáním do vroucí vody. Ve Vietnamu se pije studená, v Turecku je považována za symbol země, v Sýrii má silné homeopatické účinky a v Řecku byla kdysi káva s hustou pěnou, kterou vám podá dívka, považována za projev sympatií.

Káva se v obchodech shání mnohem snáze než čekanka. Navíc je snazší najít správné pražení kávy: světlé, tmavé, s hořkostí, s kyselostí, nebo dokonce skandinávské „skořicové“. Čekanka se zatím v kavárnách podává jen zřídka, i když některé ji již nabízejí jako alternativu k běžné kávě.

Klady a zápory kávy

1. Dodává energii.

Vypití šálku černé kávy asi hodinu před tréninkem zvyšuje výkonnost o 11-12 % tím, že zvyšuje hladinu adrenalinu v krvi.

2. Pomáhá vám zhubnout.

Káva obsahuje hořčík a draslík. Ty pomáhají řídit produkci inzulínu v těle, regulují hladinu cukru v krvi a snižují chuť na sladké. Kofein také pomáhá odbourávat tuky.

3. Snižuje riziko vzniku rakoviny a dalších onemocnění.

Podle výzkumů může pití kávy snížit riziko rakoviny prostaty u mužů o 20 % a rakoviny děložní sliznice u žen o 25 %. Rozumná konzumace kávy (2-4 šálky denně) navíc snižuje riziko mrtvice, Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Odborníci také tvrdí, že káva může snížit škodlivé účinky nikotinu na organismus kuřáka.

Káva vám dodá energii, pomáhá odbourávat tuky a sníží riziko vzniku nebezpečných onemocnění. Ale pozor: bezpečné je vypít 3 až 5 šálků kávy denně.
Káva vám dodá energii, pomáhá odbourávat tuky a sníží riziko vzniku nebezpečných onemocnění. Ale pozor: je bezpečné vypít 3 až 5 šálků kávy denně.

4. Snižuje riziko předčasného úmrtí, a dokonce i sebevraždy.

Podle četných observačních studií může pití kávy snížit míru úmrtnosti. V jedné studii zahrnující více než 200 000 účastníků po dobu 30 let byla u těch, kteří vypili 3 až 5 šálků kávy denně, ať už s kofeinem, nebo bez něj, o 15 % nižší pravděpodobnost předčasného úmrtí. Nejpůsobivější však bylo 50% snížení rizika sebevraždy. To mohlo být způsobeno zvýšenou produkcí chemických látek s antidepresivními účinky v mozku.

5. Návykovost.

Vzpomeňte si na ten pocit, když ráno sáhnete rukou po kávovaru a nemůžete se probudit k prvnímu šálku kávy. Káva má bohužel nejen prospěšné vlastnosti, ale je také návyková, což lze přirovnat k drogové závislosti. A náhlé odmítnutí kávy může vést k letargii, ospalosti a neustálému pocitu únavy.

6. Podněcuje nervozitu a nespavost.

Zneužívání kávy má také své vedlejší účinky. Člověk, který vypil příliš mnoho kávy, má rychlejší srdeční tep, vyšší krevní tlak a vážné problémy s usínáním.

7. Dehydratuje.

Pokud pravidelně pijete kávu, nezapomeňte zvýšit příjem vody. Kofein totiž způsobuje dehydrataci organismu.

Tip

Odborníci doporučují, že je bezpečné vypít 3 až 5 šálků kávy denně, ale ne více než 400 mg kofeinu (průměrný šálek obsahuje asi 95 mg).

Zajímavá fakta o čekance

Kořeny čekanky se praží, melou a vaří na způsob kávy.
Kořeny čekanky se praží, melou a vaří na způsob kávy.

Čekanka je nezaslouženě podceňovaný nápoj. V sovětských dobách se jí nahrazoval nedostatek kávy, ale kvalita nápoje byla průměrná a chuť tomu odpovídala. Dnešní čekanku a čekanku před 30 lety spojuje pouze původ – jde o rod dvouletých nebo vytrvalých bylin z čeledi hvězdnicovitých neboli Hardyflowers (vlastně bratr pampelišky), jinak jde o zcela odlišné nápoje.

Kořeny čekanky se praží, melou a vaří na způsob kávy. Vzniká z ní skvělý nápoj, jehož chuť je často popisována jako lehce zemitá a oříšková.

Podle jedné z verzí se předpokládá, že směs kávy a čekanky byla poprvé použita v 19. století ve Francii v době nedostatku kávy. Tehdy se do nápoje začaly přidávat kořeny čekanky.

O mnoho let později, během občanské války, se čekanka stala populární v New Orleansu, když město zažilo nedostatek kávy kvůli námořní blokádě.

Dnes se cikorková káva nebo samostatně vařená cikorka stále častěji používá jako alternativa běžné kávy bez kofeinu.

Výhody a nevýhody čekanky

1. neobsahuje kofein.

Průměrný šálek kávy obsahuje přibližně 95 mg kofeinu. Pokud to s kofeinem přeženete, mohou se objevit vedlejší účinky, jako je nevolnost, úzkost, bušení srdce a nespavost. Čekanka tyto vedlejší účinky nikdy nezpůsobuje.

2. Obsahuje užitečné látky.

Kořen čekanky je skvělým zdrojem inulinu, což je rozpustná rostlinná vláknina, prebiotikum, které často podporuje hubnutí a zdraví střev. Navíc obsahuje určité množství manganu a vitaminu B6, které jsou spojovány se zdravím mozku. Kromě toho je čekanka bohatá na betakaroten, vitamin E, thiamin, poly, kyselinu listovou a riboflavin.

Čekanka je pokladnicí vitamínů a také skvělým zdrojem rostlinné vlákniny, která podporuje zdravý mikrobiom.
Čekanka je pokladnicí vitamínů a také vynikajícím zdrojem rostlinné vlákniny, která podporuje zdravý mikrobiom

3. Zlepšuje trávení.

Díky obsahu vlákniny podporuje čekanka zdravý mikrobiom. Studie prokázaly, že při užívání 300 ml extraktu z kořene čekanky po dobu 4 týdnů se u sledovaných osob výrazně zlepšila funkce střev.

Důležitá je zde však umírněnost. Pokud to přeženete a vypijete několik šálků čekanky za sebou, může nadbytek vlákniny vést k zažívacím potížím a dokonce ke křečím v žaludku.

5. Snižuje hladinu cukru v krvi.

Tato teorie zatím není zcela prokázaná, ale předpokládá se, že čekanka pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi.

6. Pomáhá hubnout.

Odborníci tvrdí, že pokud vypijete uvařenou čekanku ráno na lačno, může výrazně otupit pocit hladu. Proto je čekanka často součástí vyvážené stravy a doporučuje se těm, kteří chtějí zhubnout.

7. Lze ji pít v noci.

Na rozdíl od kávy je čekanka uklidňující a může a měla by se pít před spaním, aby se lépe usínalo. Čekanka uvolňuje nervový systém.

8. Není vhodná pro každého.

Navzdory všem výhodám není čekanka vhodná pro každého. Může způsobit alergické reakce: bolest, otok a brnění v ústech. Lidé alergičtí na pyl ambrózie nebo břízy by se měli čekance rozhodně vyhnout.

Tip

Pokud nejste připraveni vzdát se kávy hned, zkuste plynule přejít na čekanku smícháním obou nápojů.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #káva #chicory**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: