Ačkoli je šawarma poměrně vyváženou verzí rychlého občerstvení, někteří lidé ji jíst nemohou – tečka.
Maso a zelenina v pitě jsou ve skutečnosti bílkoviny a vláknina zabalené do tenkého plátu pity, která je zdrojem sacharidů. Hlavní nebezpečí v pokrmu však představují omáčky. Ty na bázi majonézy obsahují nadměrné množství tuku. Shawarma se tak stává méně zdravou.
Ve standardní podobě by šawarmu neměli jíst ti, kteří mají nadváhu, cukrovku, inzulinovou rezistenci nebo jiné metabolické problémy, uvedla odbornice na výživu Natalia Lazurenko.
S opatrností by výrobek měli konzumovat lidé s gastritidou, vředovou chorobou, gastroduodenitidou nebo problémy se žlučníkem a slinivkou.
„Kombinace bílkovin, sacharidů a tepla z omáček způsobuje prudší stahování žlučníku a intenzivnější vylučování žluči,“. uvedeno na . lékař v rozhovoru pro Moskva 24.
Aby byla šawarma opravdu bezpečná, doporučuje se nahradit standardní omáčku směsí řeckého jogurtu a hořčice a pitu ovesnou plackou. Tato varianta je vhodná ke snídani, vyjde výživná, ale ne tak „těžká“.
Odbornice na výživu Elena Solomatina již dříve řekla, jak nakupovat zdravá šavarma.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #harms and benefits #poradenství**]. ?