Mrkev je známá a cenově výhodná zelenina dostupná po celý rok. Navíc, jak všichni víme, je bohatá na vitamíny a vlákninu. Proto jsou mrkvové saláty vždy aktuální! Snadno se připravují, jsou zdravé, chutné a rozmanité. Kombinujte mrkev s čerstvou křupavou zeleninou, mořskými plody, ořechy a bylinkami a jako zálivku použijte rostlinný olej, zakysanou smetanu nebo emulgované omáčky – naše tělo tak lépe vstřebá vitaminy rozpustné v tucích.
Mrkvový salát s jablky a pikantní domácí majonézou
Vrcholem našeho mrkvového salátu je pikantní česneková a kari zálivka. Krásně vydrží v lednici až 3 dny.–5 dní, takže můžete klidně připravit dvojnásobné nebo i trojnásobné porce. Do salátu se snažte vybírat šťavnatá a sladká jablka, ale můžete použít jakékoliv ořechy, například mandle nebo arašídy.
Mrkvový salát s jablkem a pikantní domácí majonézou ()
45 minut
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- mrkev – 400 g
- velká červenožlutá nebo žlutá jablka – 2 ks.
- vlašské ořechy – 30 g
- pražené lískové ořechy – 30 g
Na majonézu:
- rafinovaný rostlinný olej – 250-300 ml
- vejce – 1 ks.
- žloutek – 1 ks.
- česnek – 2 stroužky
- ocet (citronová šťáva) – 1 polévková lžíce.
- cukr – 1 lžička.
- kari – 1 lžička.
- sůl – 1 lžička.
Podáváme:
- malé lístky bazalky
1. Česnek na zálivku nasekejte najemno, smíchejte s kari a 100 ml rostlinného oleje a nechte 30 minut louhovat.
2. Vejce rozklepněte do úzké sklenice ponorného mixéru, přidejte žloutek, zakápněte octem, posypte solí a cukrem. Přilijte olej, česnek a směs kari.
3. Směs šlehejte do hladka, asi 30 sekund. Přilijte dalších 100 ml oleje a šlehejte 30 sekund. Přilijte zbývající olej a znovu prošlehejte.
4. Nastrouhejte mrkev na hrubém struhadle. Jablka nakrájejte na tenké plátky (pokud není slupka tvrdá, můžete ji ponechat).
5. Mrkev a jablka vložíme do mísy, přidáme okořeněnou majonézu podle chuti a promícháme.
6. Ořechy lehce nasekejte tak, aby v nich byly malé i velké kousky. Salát z mrkve a jablek posypte ořechy a ozdobte lístky bazalky.
Užitečná rada
Hustotu domácí majonézy si upravte podle své chuti. Můžete ji zředit tak, že do emulze přimícháte trochu studené převařené vody.
Mrkev s česnekem a majonézou
Mrkev s česnekem a majonézou je skutečně univerzální pokrm, který je zároveň salátem i náplní do profiteroles. и tartaletky a skvělá pomazánka na sendviče. Zdejší ingredience jsou cenově nejpříznivější a jejich příprava nezabere více než 10 minut. Upozorňujeme, že mrkev je třeba nastrouhat na středně silném struhadle. V takovém případě zůstane šťavnatá a křupavá.
Mrkev s česnekem a majonézou ()
10 minut
Na přípravu 2 porcí budete potřebovat:
- mrkev – 400 g
- lehká majonéza – 80 g
- česnek – 2 stroužky
- čerstvě mletý černý pepř
- sůl
1 Oloupanou mrkev nastrouhejte na středním struhadle. Vložte ji do mísy, lehce osolte a promíchejte. Nechte mrkev 5 minut odšťavňovat.
2. Stroužky česneku prolisujte a přidejte do mísy s nastrouhanou mrkví.
3. Dochutíme pepřem, přidáme majonézu a promícháme. Salát s mrkví a česnekem ihned podáváme.
Salát s korejskou mrkví a krabími tyčinkami
Salát s mrkví a sýrem v kombinaci s krabími tyčinkami a sladkou paprikou je velmi pestrý pokrm, který vypadá na slavnostní tabuli obzvlášť efektně. Korejskou mrkev je lepší připravit předem, aby měla šanci se rozležet. Místo tvrdého sýra můžete použít klobásový sýr – dodá salátu lehkou uzenou příchuť.
Salát s korejskou mrkví a krabími tyčinkami ()
25 minut
Dodatečný čas: 30 minut
Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:
- krabí tyčinky – 250 g
- konzervovaná kukuřice – 1 plechovka
- vařená klasická korejská mrkev – 200 g
- sladká červená paprika – 200 g
- tvrdý sýr – 120 g
- petržel – 2 snítky
- sůl
Dresink:
- majonéza – 2 polévkové lžíce.
- česnek – 2 stroužky
- čerstvě mletý černý pepř
1. Korejskou mrkev vyhoďte do síta. Pokud jsou plátky velmi dlouhé, lehce je nakrájejte nožem. Sladkou papriku nakrájejte na tenké plátky po 3 délkách.–4 cm.
2. Krabí tyčinky nakrájejte na přesně stejné plátky jako papriky a mrkev. Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle.
3. Nakrájené suroviny přendejte do hluboké mísy, přidejte konzervovanou kukuřici. Promíchejte.
4. Česnek na zálivku nasekejte najemno nebo prolisujte. Smíchejte s majonézou a dochuťte podle chuti.
5. Zelenou petrželku nakrájejte na malé kousky, nepoužívejte silné stonky. Zeleninu přidejte do salátu, přelijte majonézovo-česnekovou omáčkou. Dobře promíchejte, v případě potřeby dosolte.
6. Před podáváním dejte salát na 20 minut do chladničky.–30 minut.
Salát s mrkví, pomeranči a haloumi
Mrkvový salát s pomeranči a haloumi se během chvilky stane hvězdou každé slavnostní tabule. Je neobvyklý, zářivý, šťavnatý a přitom velmi chutný. Do salátu vybírejte jen ty nejzralejší pomeranče. Všimněte si, že plody by měly být husté a těžké a barva kůry světlá a stejnoměrná. Sýr haloumi je známý tím, že se vlivem vysokých teplot neroztéká, proto je považován za ideální pro smažení. Chcete-li se dozvědět, jak jej připravovat a podávat, čtěte dále. zde.
Salát s mrkví, pomeranči a haloumi (My Magnet)
30 min.
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- pomeranče – 2 ks.
- velká mrkev – 2 ks
- haloumi – 250 g
- špenát – 100 g
- olivový olej – 1 polévková lžíce.
Na omáčku:
- olivový olej – 3 polévkové lžíce.
- zrnitá hořčice – 1,5 polévkové lžíce.
- vinný ocet – 1 polévková lžíce.
- med – 1 lžička.
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
1 – Pomeranče oloupejte, dužinu vyřízněte mezi fóliemi a šťávu sbírejte do misky. Do pomerančové šťávy přidejte 3 lžíce olivového oleje, hořčici, med a vinný ocet. Osolte, opepřete a prošlehejte vidličkou.
2. Škrabkou na zeleninu nakrájejte mrkev na tenké dlouhé proužky. Vložte je do mísy s omáčkou, promíchejte a nechte 5-10 minut odležet.
3 – Nakrájejte jaloumi na silné plátky. Na nepřilnavé pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a sýr opečte z obou stran dozlatova, asi 1-2 minuty z každé strany.
4. Na servírovací talíř naaranžujte stužky nakládané mrkve, čerstvý špenát, plátky pomeranče a opečené halloumi. Ihned podávejte.
Salát s mrkví, rukolou a ořechy
Salát s čerstvou mrkví, rukolou a ořechyola a ořechy – skutečná chuťová hostina na talíři! Rukola a petržel dodávají pokrmu svěžest, datle jsou zodpovědné za sladkost a vlašské ořechy dodávají mírnou hořkost. Mimochodem, k dýni se hodí mladá šťavnatá mrkev a jakýkoli jiný druh mrkve. semínka.
Salát s mrkví, rukolou a ořechy ()
20 minut
Dodatečný čas: 15 minut
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- středně velkou mrkev – 2 ks.
- rouxкola – 120 g
- datle – 5 ks.
- vlašské ořechy – 50 g
- petržel – 2-3 snítky
Na zálivku:
- olivový olej – 3 polévkové lžíce.
- vinný ocet – 1 polévková lžíce.
- citronová šťáva – 1 polévková lžíce.
- mletá skořice – 1/4 lžičky.
- kayenský pepř – 1/4 lžičky.
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
1. Z datlí odstraňte pecky, 2 datle nakrájejte nadrobno a zbytek na tenké proužky. Mrkev nakrájejte na tenká kolečka. Petrželové listy oddělte od stonků a nasekejte je. Vlašské ořechy opražte na suché pánvi, přendejte je na prkénko a nasekejte nahrubo.
2. Na zálivku smícháme olivový olej s vinným octem a citronovou šťávou, přidáme nadrobno nakrájené datle, ochutíme skořicí, kajenským a černým pepřem a osolíme. Směs vyšlehejte ponorným mixérem dohladka.
3. Polovinu zálivky nalijte na mrkev a nechte 15 minut odležet. Poté přidejte ruceola, datle, ořechy a petrželku, pokapeme zbylým dresinkem a jemně promícháme. Salát podávejte na stůl.
Užitečná rada
Ruceola má poměrně výraznou a intenzivní chuť: pokud ji chcete v tomto pokrmu zjemnit, nahraďte část zeleninových listů směsí salátových listů.
Salát s kuřecím masem a mrkví
Salát s korejskou mrkví, kuřecím masem a kukuřicí je jednoduchý, ale velmi účinný pokrm, který snadno zvládne i nejméně zkušený kuchař. Kuřecí řízky zde můžete nahradit uzenou šunkou, šunkou, nápady a jakýmkoli jiným masem podle chuti. A o tom, jak si doma připravit pikantní korejskou mrkev, čtěte dále. zde.
Salát s kuřecím masem a mrkví ()
45 minut
Čas navíc: 15 minut
Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:
- kukuřice v konzervě – 400 g
- kuřecí prsa – 250 g
- klasická vařená korejská mrkev – 200 g
- vařená vejce – 3 ks
- bageta – 1 ks.
- majonéza – 120 g
- parmezán – 40 g
- olivový olej – 2 polévkové lžíce. l.
- zelená cibule – 4 cibule
- čerstvě mletý černý pepř
1. Kuřecí prsa vložte do hrnce, zalijte 500 ml horké vody a na prudkém ohni přiveďte k varu. Snížíme teplotu, odstraníme pěnu, osolíme a vaříme 15 minut.
2 – Kuře nechte ve vývaru vychladnout, 20 minut. Poté ho položte na prkénko a nakrájejte na plátky silné 5 mm.
3 Bagetu nakrájejte na malé kostičky a vložte do žáruvzdorné misky. Pokapejte olivovým olejem, opepřete a posypte strouhaným parmazánem. Promíchejte stěrkou a vložte na 15 minut do trouby předehřáté na 160 °C.
4. Vejce nakrájejte na malé kostičky, zelenou cibuli nakrájejte nadrobno. Korejskou mrkev a konzervovanou kukuřici vyhoďte do síta.
5. Ve velké salátové míse smíchejte mrkev, kukuřici, vejce, kuřecí maso a zelenou cibulku. Přidejte majonézu a jemně promíchejte stěrkou. Salát posypte sýrovými krutony a podávejte.
Salát z pečené mrkve s rýží a fetou
Představujeme vám salát s pikantní karamelizovanou mrkví, rýží a sýrem feta – lahodné a aromatické jídlo blízkovýchodní kuchyně. V případě potřeby můžete rýži nahradit kuskusem nebo cizrnou a pro větší autentičnost přidat sultánky a datle. Salát podávejte s horkou pitou, humusem a nakládanou zeleninou.
Salát z pečené mrkve s rýží a fetou (My Magnet)
1 hodina
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- mrkev – 4 ks.
- hnědá rýže – 140 g
- feta – 100 g
- olivový olej – 2 polévkové lžíce.
- piniové oříšky – 2 polévkové lžíce. l.
- kmín – 2 lžičky.
- drcená semena koriandru – 2 lžičky.
- koriandr – 1–2 větvičky
- paprika – 1 lžička.
- mikrozelenina k podávání
Dresink:
- citronová šťáva – 40 ml
- olivový olej – 2 polévkové lžíce.
- jablečný ocet – 1 polévková lžíce.
- med – 2 lžičky.
1. Předehřejte troubu na 200 °C. Nakrájejte mrkev na malé plátky. Koriandr nasekejte. Smíchejte mrkev, olivový olej, koriandr, kmín, koriandr, papriku, sůl a pepř. Uspořádejte ji v jedné vrstvě na plech a pečte 25-30 minut za častého míchání, dokud nezezlátne a nezměkne.
2. Rýži zalijte 1,5 šálku vody, přikryjte pokličkou a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a vařte 40-45 minut.
3. V malé misce smíchejte všechny ingredience na dresink a lehce je prošlehejte metličkou.
4. Rýži dejte na servírovací mísu, přidejte okořeněnou opečenou mrkev, piniové oříšky a přelijte zálivkou. Ozdobte mikrozeleninou. Podávejte s nadrobeným sýrem feta.
Salát s fazolemi a korejskou mrkví
Salát z kořeněné korejské mrkve s konzervovanými fazolemi je chutná a vydatná svačina, kterou lze připravit během několika minut. Stačí jen smíchat ingredience a přidat majonézu – salát je hotový, můžete ho podávat! В…