Nízkokalorické dezerty od 80 kcal na aquafabě: zmrzlina, pěna, pusinky a dokonce i marshmallow.

Nízkokalorické dezerty od 80 kcal na aquafabě: zmrzlina, pěna, pusinky a dokonce i marshmallows.

Sbírka nízkokalorických dezertů, po kterých se velmi špatně přibírá. Vhodné pro ty, kdo drží dietu, a pro ty, kdo se vzdali živočišných produktů. „Sladký život“ bez mléka, másla a vajec. Ty dokonale nahradí aquafaba – kouzelná voda zpod luštěnin.

O čem vám povíme v článku:

  • Co je aquafaba
  • Co můžete vařit z aquafaby
  • Vanilkové pusinky
  • Čokoládová pěna
  • Pěna z černého rybízu
  • Jahodovo-banánová zmrzlina
  • Třešňová zmrzlina bez cukru
  • Soufflé s marmeládou
  • Jablečný marshmallow

Co je aquafaba

Tento produkt zná každý, kdo alespoň jednou v životě otevřel plechovku s konzervovaným hráškem nebo fazolemi. Vzpomínáte si na zakalenou tekutinu, která se obvykle vypouští do dřezu? No, to je aquafaba (aqua – „voda“, faba – „fazole“).

A tato voda by se bezduše používala i nadále, kdyby zhruba před 10 lety hudebník a přesvědčený vegan Joseph Rossel neučinil zajímavý objev. Zjistil, že tekutina z konzervované cizrny nebo fazolí se dokáže dokonale vyšlehat a vytvořit pěnu stejně stabilní jako vaječné bílky. A tak se odehrála revoluce v kuchařském umění!

Vegani a vegetariáni se radovali jako první, protože nyní mohli připravovat dezerty a pečivo tak, že nahradili vejce aquafabou. Kalná voda navíc neobsahuje žádné kalorie. Bylo tedy možné na ní vařit s menšími výčitkami svědomí. A nakonec si oddechli všichni alergici na vejce. Mousses, zmrzliny, suflé a další téměř zapomenuté dezerty se vrátily do jejich světa.

Nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak získat aquafabu, je tedy z plechovek konzervovaných luštěnin. Pravda, v tomto případě může obsahovat cukr, sůl nebo jiné přísady. „Čistou“ aquafabu získáte tak, že cizrnu nebo hrách namočený přes noc 2 hodiny uvaříte, luštěniny necháte v tekutině vychladnout a pak je na 6 hodin uložíte do lednice. Poté je slijte a použijte.

Suchou aquafabu, která se jednoduše naředí vodou, můžete koupit na velkých tržištích.

Co můžete z aquafaby uvařit

Nenechte se zmást shodnými vlastnostmi vaječného bílku a aquafaby. Ten je po vyšlehání jemnější a méně stabilní. Takovou pěnu lze stabilizovat přidáním xantanové gumy nebo citronové šťávy (kyseliny).

Před použitím je třeba aquafabu důkladně vychladit. To znamená, že ji vložte do chladničky alespoň na 4 hodiny. Velmi důležité je také zcela odmastit mísu a šlehací metlu používanou ke šlehání aquafaby. To můžete provést tak, že nádobu a pracovní části přístroje důkladně umyjete jedlou sodou nebo mycím prostředkem na nádobí. Mastnota nedovolí, aby aquafaba pěnila, ať se snažíte sebevíc.

Pokud se však vše podaří, můžete z aquafaby připravit pusinky, pusinky, sušenky, marshmallow, pudink, suflé a mousses. Tedy ty pochoutky, které klasicky obsahují našlehané bílky. Z aquafaby se také připravuje fantasticky chutná zmrzlina, která se jednoduše rozplývá v ústech!

Liší se chuť a struktura těchto pochoutek od těch tradičních? Pokud jste velmi vybíraví, rozdíly najdete. I když někteří lidé například považují absenci určité viskozity v aquafaba meringue za docela okouzlující. Vyzýváme vás, abyste nad tím nepřemýšleli, ale vychutnávali si báječné lehké dezerty, užívali si života a… samozřejmě chválili jméno geniálního Francouze!

Recepty

Vanilkové pusinky

Pusinky na aquafabě jsou sušší než na vejcích. Jsou však nesmírně křehké a lehké! Navíc si tyto pusinky při pečení dokonale udrží svůj tvar, pokud ovšem nebudete příliš často otevírat dvířka trouby.

Vanilkové pusinky
Vanilkové pusinky

Na přípravu 5 porcí budete potřebovat:

  • aquafaba – 150 ml
  • jemný cukr – 130 g
  • čerstvě vymačkaná citronová šťáva – 1/2 lžičky.
  • vanilkový extrakt – 5 kapek

1. Vychladlou aquafabu vyšlehejte mixérem do pěny. Začněte na střední rychlosti a postupně zvyšujte rychlost na vysokou. Když se vytvoří měkká pěna, přidejte citronovou šťávu a vanilkový extrakt. Šlehejte, dokud nevznikne pevná pěna.

2. Postupně přidávejte cukr (doslova po lžících), aniž byste přestali šlehat. Pokračujte v práci s mixérem, dokud nevznikne homogenní směs.

3. Směs vložte do cukrářského sáčku a trubičkami ji naneste na plech vyložený pečicím papírem.

4 Pusinky sušte 2-3 hodiny v troubě vyhřáté na 100 °C se zapnutým konvekčním režimem.

Mimochodem

Připravené pusinky je třeba nechat zcela vychladnout při pokojové teplotě a teprve poté podávat.

Pro hostitelku

Čokoládové pusinky připravíte tak, že do hotové hmoty přidáte 2-3 lžíce kakaového prášku.

Čokoládová pěna

Úžasný dezert ze tří hlavních ingrediencí, nepočítáme-li citronovou šťávu. Lze ho jíst již 4 hodiny po „odpočinku“ v lednici, ale ještě chutnější bude, když tam zůstane přes noc.

Čokoládová pěna
Čokoládová pěna

Na přípravu 4 porcí potřebujete:

  • aquafaba – 240 ml
  • hořká čokoláda – 170 g
  • cukr – 30 g
  • citronová šťáva – 1 lžička.

1 Umyjte a osušte mísu mixéru a důkladně ji prošlehejte. Rozpusťte čokoládu (140 g). Zbylou čokoládu nastrouhejte na středně silném struhadle.

2. Vychladlou aquafabu vyšleháme do pěny. Začněte na střední rychlosti a postupně zvyšujte na vysokou rychlost. Když se vytvoří jemná pěna, přidejte citronovou šťávu. Šlehejte tak dlouho, dokud nevznikne pevná pěna.

3. Postupně přidejte cukr. Šlehejte, dokud nevznikne homogenní směs.

4. Přidejte vychladlou rozpuštěnou čokoládu a jemně promíchejte silikonovou stěrkou.

5 Rozetřete na 4 palačinky a posypte nastrouhanou čokoládou. Vložte na 4 hodiny do chladničky.

Mimochodem

Citronovou šťávu lze nahradit sušenou kyselinou citronovou. V tomto případě budete potřebovat jen malé množství kyseliny citronové – doslova špičku nože.

Pro hospodyňky

K přípravě pěny je lepší použít aquafabu z konzervované cizrny nebo fazolí: tekutina z hrachu má výraznější chuť.

Pěna z černého rybízu

Tato delikátní pochoutka s bohatou chutí bobulí má jasně lila barvu a na stole vypadá atraktivně. A pokud ji ozdobíte šlehaným kokosovým krémem, dezert vám dá náskok před dortem.

Pěna z černého rybízu
Pěna z černého rybízu

Na přípravu 2 porcí potřebujete:

  • černý rybíz – 200 g
  • jemný bílý cukr – 260 g
  • aquafaba – 50 g
  • agar-agar – 6 g
  • kyselina citronová 1/4 lžičky. lžička.

1. Mražené jahody vložte do cedníku, lehce je propláchněte a zalijte teplou vroucí vodou z varné konvice. Nechte je 10 minut namočené.

2. Aquafabu nalijte do hluboké mísy. Mixérem šlehejte nejprve na střední a poté na vysokou rychlost, dokud nevznikne tuhá pěna. Přilijte citronovou šťávu. Znovu prošlehejte.

3. Při vysokých otáčkách mixéru přidávejte po částech moučkový cukr do aquafaby. Výsledkem by měla být nadýchaná směs s měkkými vrcholy.

4. Mírně rozmražené bobule přeneste do mísy mixéru. Přidejte nakrájený banán. Ponorným mixérem rozmixujte na hladké pyré.

5. Do směsi bobulí přidejte vyšlehanou aquafabu. Mixujte mixérem, dokud se zcela nespojí. Směs vložte do plastové nádoby vhodné ke zmrazení.

6. Nádobu s bobulovou směsí vložte do mrazničky. Nechte přes noc. Směs nemíchejte. Vyndejte zmrzlinu a nechte ji 5 minut odpočívat.

7. Lžící vložte zmrzlinu do krémové formy. Podle potřeby ozdobte čerstvými lesními plody, hořkou čokoládou, nasekanými ořechy nebo lístky čerstvé máty. Ihned podávejte.

Mimochodem

Směs černého rybízu lze nalít na piškotový nebo pískový koláč, postavit do formy s odnímatelným okrajem – získáte koláč.

Pro hostitelku

Podobný dezert lze připravit s jahodami, borůvkami nebo i třešněmi. Vhodné jsou i mražené bobule, které je však třeba nechat předem trochu rozmrazit.

Jahodovo-banánová zmrzlina

Jahody a banán jsou pro sebe jako stvořené, panuje mezi nimi harmonie. Recept na tento dezert je poměrně jednoduchý a rychlý, pokud nebereme v úvahu čas, který musí strávit v mrazáku.

Jahodovo-banánová zmrzlina
Jahodovo-banánová zmrzlina

Na přípravu 3 porcí potřebujete:

  • aquafaba – 250 ml
  • moučkový cukr – 90 g
  • mražené jahody – 80 g
  • oloupaný banán – 50 g
  • citronová šťáva – 1 lžička.

1. Zmrazené jahody vložte do cedníku, lehce je propláchněte a zalijte teplou vroucí vodou z konvice. Nechte je 10 minut namočené.

2. Aquafabu nalijte do hluboké mísy. Mixérem šlehejte nejprve na střední a poté na vysokou rychlost, dokud nevznikne tuhá pěna. Přilijte citronovou šťávu. Znovu prošlehejte.

3. Při vysokých otáčkách mixéru přidávejte po částech moučkový cukr do aquafaby. Výsledkem by měla být nadýchaná směs s měkkými vrcholy.

4. Mírně rozmražené bobule přeneste do mísy mixéru. Přidejte nakrájený banán. Ponorným mixérem rozmixujte na hladké pyré.

5. Do směsi bobulí přidejte vyšlehanou aquafabu. Mixujte mixérem, dokud se zcela nespojí. Směs vložte do plastové nádoby vhodné ke zmrazení.

6. Nádobu s bobulovou směsí vložte do mrazničky. Nechte přes noc. Směs nemíchejte. Poté zmrzlinu vyjměte a nechte ji 5 minut odpočívat.

7. Lžící vložte zmrzlinu do kremrole. Podle potřeby ozdobte čerstvými lesními plody, hořkou čokoládou, nasekanými ořechy nebo lístky čerstvé máty. Ihned podávejte.

Mimochodem

Textura zmrzliny z aquafaby je jemnější a dokonce vzdušnější. A obsah kalorií v dezertu je mnohem nižší než u kterékoli z klasických variant.

Pro hostitelky

Do této veganské zmrzliny můžete přidat jakékoliv bobulovité a měkké ovoce (banány, mango), stejně jako nastrouhanou nebo rozpuštěnou hořkou čokoládu nebo nasekané ořechy.

Třešňová zmrzlina bez cukru

Recept na takovou pochoutku přijde vhod diabetikům i těm, kteří se dobrovolně vzdali cukru. Příjemné je zejména to, že textura dezertu zůstává i bezprostředně po zmrazení poměrně jemná.

Višňová zmrzlina bez cukru
Třešňová zmrzlina bez cukru

Na přípravu 2 porcí budete potřebovat:

  • aquafaba – 150 ml
  • vypeckované třešně – 150 g
  • xantanová guma – 1 g
  • sladidlo – 15 g
  • vanilkový extrakt – 3 kapky

1. Připravte si třešňové pyré. Vložte ho do mixéru. Přidejte xantanovou gumu a sladidlo. Mixujte, dokud nevznikne pyré.

2 Aquafabu nalijte do mísy. Šlehejte mixérem nejprve na střední rychlost, poté na vysokou. Měla by se vytvořit tuhá pěna.

3. Přidejte třešňové pyré. Znovu prošlehejte. Vložte do nádoby a dejte na 2 hodiny do mrazáku. Rozetřete do krémů a podávejte.

Mimochodem

Xantanovou gumu lze zakoupit ve specializovaných cukrárnách nebo objednat ve velkých internetových obchodech.

Pro hostitelky

Před podáváním lze třešňovou zmrzlinu ozdobit čerstvými bobulemi nebo posypat nasekanými ořechy.

Soufflé s marmeládou

Jedná se o porcované lehké koláče s tajemstvím uvnitř. Pod jemným bílým suflé se skrývají kousky barevné marmelády.

Soufflé s marmeládou
Marmeládové suflé

Na přípravu 6 porcí potřebujete:

  • aquafaba – 140 ml
  • jemný bílý cukr – 140 g
  • kyselina citronová – na špičku nože
  • mandlové mléko – 180 ml
  • agar-agar – 10 g
  • různobarevná želatinová marmeláda – 6 kusů.

1. Nalijeme …

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: