Září nás potěší pestrými barvami. Jeho krása nespočívá jen v barevném listí a rychlé změně počasí, ale také v bohatství plodů, které do sebe nasály všechno teplo léta. Sezónní ovoce je zvláštní: chcete se zasytit šťavnatými hrozny, sladkými granátovými jablky a šílenou vůní jablek.
Hrozny
Hrozny jsou vitamínovou bombou. Vitamíny B, C, K, E, draslík, vápník, měď, železo – fantastický přírodní koktejl! A také obsahuje magický antioxidant resveratrol – fytoestrogen se silným účinkem proti stárnutí, který vám navíc pomůže zhubnout! Téměř dvakrát urychluje odbourávání tuků v těle. Velmi cenný je v hroznech flavonoid rutin, který se v těle nesyntetizuje a můžeme ho získat pouze zvenčí. Chrání zdraví cév a malých kapilár, snižuje riziko infarktu a mrtvice. Obecně jsou hrozny bobulemi věčného mládí a dobrého zdraví.
Štětec hroznů je umělecké dílo a ne nadarmo se ho umělci snaží zachytit od století do století. Sluncem unavené bobule nasály letní žár a svěžest větrů, získaly ušlechtilou prašnost, získaly chuť a vůni a skončily na našem zářijovém stole.
Na světě existuje více než 8 000 různých odrůd vinné révy a jejich historie sahá až do primitivních dob. Rozpoznatelné otisky listů objevili paleontologové zkoumající tehdejší flóru a faunu.
Jak skladovat
Co na to říct, nejlepší je jíst hrozny koupené v obchodě co nejdříve, čerstvé, stříkající sladkou šťávu. Pokud musí bobule strávit několik dní v lednici, zabalte je do kraftového papíru a vložte do přihrádky na zeleninu, aby k nim měl přístup vzduch.
Hrozny však můžete zmrazit i jednotlivě – je to skvělá alternativa k obvyklým kostkám ledu. Jednoduše je ponořte do nápoje, abyste ho rychleji zchladili, a vychutnejte si jeho chuť i vzhled – vypadá efektně!
Mohu jíst kosti?
Otázkou je množství a způsob konzumace. Faktem je, že samotná semena hroznů jsou sotva užitečnější než hrozny samotné. V celé své podobě však v těle nezůstanou a o své blahodárné účinky se s vámi nepodělí. Ale pečlivě rozžvýkaná, pokud nemáte onemocnění trávicího traktu, doplní draslík, vápník, vitamin E. Olej z hroznových jader pravděpodobně používáte na zálivky salátů a přípravu různých pokrmů, tak vězte, že je ceněn i v kosmetické sféře: olej má vynikající vliv na kvalitu pleti, nehtů a vlasů.
Tak odlišné
„Typhi“ a „Typhi pink“.
Odrůda hroznů
„Typhi“ a „Typhi pink“
Jedna z nejchutnějších a nejuniverzálnějších odrůd – sladká, ale ne mazlavá, masitá, s pevnou dužinou a praskající slupkou. Roste v oblastech s horkým podnebím, obvykle ve střední Asii. Barva je zelená a růžová.
„Rizamat“
Odrůda hroznů
„Rizamat“
Mimořádně sladké bobule s výrazným červenáním: jedna strana je obvykle více karmínová. Semena jsou malá a dužina bohatá, takže konzumace tohoto hroznu je skutečným požitkem. Žádná trpkost, žádná kyselost – jen samé přednosti!
„Mercedes“
Odrůda hroznů
„Mercedes“
Těžké hrozny s velkými tmavými bobulemi – „Mercedes“ i v prostředí hroznů by měly odpovídat stavu. Chuť je harmonická, s tóny a dochutí muškátu, s odstíny švestek. Radost pro ty, kteří od hroznů očekávají sofistikovanost.
„Husayneh“
Odrůda hroznů
„Husayneh“
Lidově známé jako „dámské prsty“. Podlouhlé jantarově žluté nebo fialově černé bobule, mírně sladké, s květinovou příchutí a jemnou kyselinkou. Kromě toho, že je odrůda Husayne chutná, je i estetickým zážitkem. Stůl, bílý ubrus a uprostřed kartáč s podlouhlými hrozny – krása!
„Black Sultana“
Odrůda vinné révy Black Kishmish
Naprosto hypnotická odrůda: sladká, chutná, bez semen, nelze ji dobrovolně zastavit. „Kishmish“ zbožňují děti. Je to pochopitelné: nemusí rodiče prosit, aby odstranili semínka. V září je „Kishmish“ plný síly a šťávy – je čas dopřát ho sobě i svým blízkým!
Nápady na pokrmy s hrozny
Odrůdy bez pecek jsou ideální do salátů. Hrst hroznů vhoďte do mísy se směsí listové zeleniny nebo zralých rajčat a přelijte omáčkou z rostlinného oleje a citronové šťávy – získáte plně vyváženou chuť s nádechem přirozené sladkosti ovoce.
Hrozny se často stávají dekorativním prvkem. Skvěle se hodí k ozdobení salátů, sendvičů a teplých pokrmů. Štěty hroznů lze položit vedle pečené drůbeže nebo vepřové šunky, aby pokrm nejenom parádně, ale i osvěžujícím způsobem ochutily.
Žádný sýrový talíř se neobejde bez hroznů. Pomáhají neutralizovat intenzivní chuť sýrů, takže rozdíl mezi jednotlivými druhy je zřetelnější.
RECEPTY:
Focaccia
Focaccia
Na přípravu focaccie pro 8 porcí potřebujete:
- 500 g mouky
- 500 g hroznů bez pecek
- 7 lžic olivového oleje
- 1,5 lžíce cukru
- 2 lžičky sušeného aktivního droždí
- 1,5 lžičky soli
- čerstvě mletý černý pepř
- 1 lžíce balzamikového octa
- 2 snítky rozmarýnu
- Do velké mísy nalijte 300 ml teplé vody a rozpusťte droždí. Přidejte polovinu soli a cukru, 1 lžíci olivového oleje a mouku. Vypracujeme vláčné těsto, mísu přikryjeme potravinovou fólií a necháme v teple 1 hodinu kynout. Těsto propracujeme a necháme pod fólií další 1 hodinu kynout.
- Předehřejte troubu na 200 °C. Obdélníkovou mísu o rozměrech 28 x 40 cm vymažte olivovým olejem a přeneste do ní těsto. Ruce si namažte rostlinným olejem a těsto uhněťte po celé ploše formy. Pevně ho zakryjte potravinovou fólií a nechte ještě 30 minut odpočívat.
- Těsto pokapejte 1 lžící olivového oleje, naaranžujte na něj hroznové víno, posypte zbylou solí a cukrem. Pečeme na střední úrovni trouby po dobu 30 minut. Nechte ve formě 5 minut, poté přeneste na dřevěné prkénko.
- Focacciu posypte rozmarýnem a podávejte teplou. Samostatně podávejte s olivovým olejem našlehaným s balzamikovým octem.
Užitečná rada: focaccia je chutný italský plochý chléb, ve kterém hrají hlavní roli tři hlavní ingredience: mouka, olivový olej a voda. Jinak je vám dovoleno experimentovat. Jak s přísadami, tak s podáváním. Focaccia se podává k polévkám, masovým pokrmům a omáčkám, používá se jako základ sendvičů. Naše verze s hroznovým vínem bez pecek se bude skvěle hodit k sýru a chladnému bílému vínu. Také s lehkou rajčatovou polévkou nebo salátem z čerstvé zeleniny a velkých oliv. Mimochodem, hrozny jimi můžete nahradit, pokud vám přítomnost bobulí v tomto pokrmu nevyhovuje. Doporučujeme však alespoň jednou připravit focacciu, aniž byste se od tohoto receptu odchýlili: tato kombinace vás určitě ohromí.
Salát s jablky, hroznovým vínem, celerem a šunkou
Lehké jídlo bohaté na vitamíny nemusí být jen brokolice vařená v páře nebo růžičky květáku. Vyhlédněte si salát s jablkem, hroznovým vínem, celerem a šunkou. Najdete v něm hned tři skvělé sezónní produkty: celer, jablko a hroznové víno, z nichž každý má svůj jedinečný charakter. A šunka se s těmito sousedy skvěle spřátelí. Až skončíte s krájením hlavních surovin a začnete míchat zálivku, rozhodněte se, zda chcete přidat majonézu. Rozhodně dodá salátu srdnatost a další chuť, ale obecně je nepovinná, zejména pokud se snažíte nepřehánět to s tuky.
Salát s jablky, hroznovým vínem, celerem a šunkou
Na přípravu salátu pro 4 porce potřebujete:
- 4 stonky celeru
- 1 jablko
- 16 hroznů
- 100 g šunky
- 2 plátky chleba
- 4 lžíce vlašských ořechů
- 1 polévková lžíce rostlinného oleje
- 125 g přírodního jogurtu
- 4 lžíce majonézy
- 2 lžíce vinného octa
- 1 stroužek česneku
- čerstvě mletý černý pepř
- sůl
- Smíchejte jogurt s majonézou a vinným octem, přidejte nasekaný česnek, sůl a pepř a promíchejte.
- Vlašské ořechy opražíme na suché pánvi a nasekáme nahrubo. Chléb nakrájejte na malé kostičky a osmažte na rostlinném oleji dozlatova.
- Nakrájejte řapíkatý celer a šunku na slámky. Hroznové víno rozkrojte na polovinu, odstraňte semínka. Jablko rozkrojte na čtyři části, odstraňte semínka, čtvrtky nakrájejte na plátky.
- Celer, šunku, jablko a hroznové víno vložte do velké salátové mísy, přelijte zálivkou a promíchejte. Před podáváním posypeme strouhankou a ořechy a opepříme.
Granátové jablko
Granátové jablko je jedním z „nejzdravějších“ plodů na zemi
Světlé plody si v koncentraci užitečných látek v ničem nezadají s rubínovými plody. Obsahují fenomenální množství cenných stavebních látek pro lidský organismus. Granátové jablko je bohaté na vitaminy B, C, K a E, minerály: draslík, měď, fosfor, hořčík, sodík. Obsahuje 15 aminokyselin, unikátní antioxidant punicalagin, který chrání před rakovinou, ženský hormon estrogen, zodpovědný za mládí, a antokyany – barviva, která zlepšují zrak. A to zdaleka není úplný výčet zázraků! Po mnoho let bylo granátové jablko považováno za hlavní zdroj železa a rozhodně ho má. Dodnes vám mnoho lidí radí, pokud máte nízký hemoglobin nebo anémii, abyste pili šťávu z granátového jablka. Železo v plodech je však rostlinné, naše tělo ho neasimiluje tak dobře jako hemové železo, které se nachází v živočišných játrech a červeném mase. Granátové jablko je však záchranou při nachlazení: má šokující dávku vitaminu C (více než v citrusových plodech).
V září se do našich obchodů dostávají rané odrůdy z Egypta. Od svých rubínových souputníků se liší jemně růžovou až průhlednou barvou zrnek. Absence šarlatového odstínu však neznamená, že plody byly sklizeny nezralé. Světlá barva je charakteristickým znakem odrůdy a chuť egyptských granátových jablek je velmi šťavnatá, sladká, s mírnou kyselostí. Právě díky nízkému obsahu kyselin mají vyváženější chuť a jsou všestranně využitelná při vaření. Dávají jim přednost děti a ti, kteří nemají rádi granátová jablka příliš syté a kyselé chuti.
Mohu jíst semínka granátového jablka?
Ano, můžete! Z několika požitých jader nevznikne zánět slepého střeva ani otrava, jak se někdy obáváme. Lze je usušit a přidat do čaje pro lepší chuť. A nálev ze slupek a bílých blan (obsahují třísloviny) je dobrý ke kloktání krku při bolestech v krku.
Jak vybrat granátové jablko?
Stejně jako u melounů je to vždy loterie. Existuje však několik pravidel, která vám téměř zaručeně pomohou vybrat čerstvé a zralé ovoce. Ani slupka rané světlé odrůdy není vínově červená, takže byste se neměli řídit barvou, ale jinými znaky.
Dobré granátové jablko je vždy suché a není dokonale kulaté, protože zrnka dozrávají pod slupkou: ráda ji na sebe stahují. Slupka by měla být bez černých skvrn a hniloby, na dotek by neměla být kamenitá, ale ani příliš měkká. Suchá a nezelená koruna je rovněž známkou kvality. Přivoňte si k granátovému jablku – dobré granátové jablko není cítit, dokud ho nerozlomíte. Pokud ucítíte zápach kvašení, dejte ovoce stranou, je zkažené. Na plod můžete lehce poklepat – i zde funguje pravidlo melounu: zvonivý zvuk značí zralost.
Nápady na pokrmy s granátovým jablkem
Granátové jablko je skvělým doplňkem salátů: míchaná zelenina, zelenina, olivový olej a růžová zrníčka. Nelze si nevzpomenout na slanečka pod kožichem nebo jeho obdobu „náramek z granátového jablka“, ve kterém je …