Oblíbené podzimní produkty

Oblíbené podzimní produkty

Září nás potěší pestrými barvami. Jeho krása nespočívá jen v barevném listí a rychlé změně počasí, ale také v bohatství plodů, které do sebe nasály všechno teplo léta. Sezónní ovoce je zvláštní: chcete se zasytit šťavnatými hrozny, sladkými granátovými jablky a šílenou vůní jablek.

Hrozny

Hrozny jsou vitamínovou bombou. Vitamíny B, C, K, E, draslík, vápník, měď, železo – fantastický přírodní koktejl! A také obsahuje magický antioxidant resveratrol – fytoestrogen se silným účinkem proti stárnutí, který vám navíc pomůže zhubnout! Téměř dvakrát urychluje odbourávání tuků v těle. Velmi cenný je v hroznech flavonoid rutin, který se v těle nesyntetizuje a můžeme ho získat pouze zvenčí. Chrání zdraví cév a malých kapilár, snižuje riziko infarktu a mrtvice. Obecně jsou hrozny bobulemi věčného mládí a dobrého zdraví.

Štětec hroznů je umělecké dílo a ne nadarmo se ho umělci snaží zachytit od století do století. Sluncem unavené bobule nasály letní žár a svěžest větrů, získaly ušlechtilou prašnost, získaly chuť a vůni a skončily na našem zářijovém stole.

Na světě existuje více než 8 000 různých odrůd vinné révy a jejich historie sahá až do primitivních dob. Rozpoznatelné otisky listů objevili paleontologové zkoumající tehdejší flóru a faunu.

Jak skladovat

Co na to říct, nejlepší je jíst hrozny koupené v obchodě co nejdříve, čerstvé, stříkající sladkou šťávu. Pokud musí bobule strávit několik dní v lednici, zabalte je do kraftového papíru a vložte do přihrádky na zeleninu, aby k nim měl přístup vzduch.

Hrozny však můžete zmrazit i jednotlivě – je to skvělá alternativa k obvyklým kostkám ledu. Jednoduše je ponořte do nápoje, abyste ho rychleji zchladili, a vychutnejte si jeho chuť i vzhled – vypadá efektně!

Mohu jíst kosti?

Otázkou je množství a způsob konzumace. Faktem je, že samotná semena hroznů jsou sotva užitečnější než hrozny samotné. V celé své podobě však v těle nezůstanou a o své blahodárné účinky se s vámi nepodělí. Ale pečlivě rozžvýkaná, pokud nemáte onemocnění trávicího traktu, doplní draslík, vápník, vitamin E. Olej z hroznových jader pravděpodobně používáte na zálivky salátů a přípravu různých pokrmů, tak vězte, že je ceněn i v kosmetické sféře: olej má vynikající vliv na kvalitu pleti, nehtů a vlasů.

Tak odlišné

„Typhi“ a „Typhi pink“.

Odrůda hroznů
Odrůda hroznů

„Typhi“ a „Typhi pink“

Jedna z nejchutnějších a nejuniverzálnějších odrůd – sladká, ale ne mazlavá, masitá, s pevnou dužinou a praskající slupkou. Roste v oblastech s horkým podnebím, obvykle ve střední Asii. Barva je zelená a růžová.

„Rizamat“

Odrůda vinné révy
Odrůda hroznů

„Rizamat“

Mimořádně sladké bobule s výrazným červenáním: jedna strana je obvykle více karmínová. Semena jsou malá a dužina bohatá, takže konzumace tohoto hroznu je skutečným požitkem. Žádná trpkost, žádná kyselost – jen samé přednosti!

„Mercedes“

Odrůda vinné révy
Odrůda hroznů

„Mercedes“

Těžké hrozny s velkými tmavými bobulemi – „Mercedes“ i v prostředí hroznů by měly odpovídat stavu. Chuť je harmonická, s tóny a dochutí muškátu, s odstíny švestek. Radost pro ty, kteří od hroznů očekávají sofistikovanost.

„Husayneh“

Odrůda vinné révy
Odrůda hroznů

„Husayneh“

Lidově známé jako „dámské prsty“. Podlouhlé jantarově žluté nebo fialově černé bobule, mírně sladké, s květinovou příchutí a jemnou kyselinkou. Kromě toho, že je odrůda Husayne chutná, je i estetickým zážitkem. Stůl, bílý ubrus a uprostřed kartáč s podlouhlými hrozny – krása!

„Black Sultana“

Odrůda hroznů
Odrůda vinné révy Black Kishmish

Naprosto hypnotická odrůda: sladká, chutná, bez semen, nelze ji dobrovolně zastavit. „Kishmish“ zbožňují děti. Je to pochopitelné: nemusí rodiče prosit, aby odstranili semínka. V září je „Kishmish“ plný síly a šťávy – je čas dopřát ho sobě i svým blízkým!

Nápady na pokrmy s hrozny

Odrůdy bez pecek jsou ideální do salátů. Hrst hroznů vhoďte do mísy se směsí listové zeleniny nebo zralých rajčat a přelijte omáčkou z rostlinného oleje a citronové šťávy – získáte plně vyváženou chuť s nádechem přirozené sladkosti ovoce.

Hrozny se často stávají dekorativním prvkem. Skvěle se hodí k ozdobení salátů, sendvičů a teplých pokrmů. Štěty hroznů lze položit vedle pečené drůbeže nebo vepřové šunky, aby pokrm nejenom parádně, ale i osvěžujícím způsobem ochutily.
Žádný sýrový talíř se neobejde bez hroznů. Pomáhají neutralizovat intenzivní chuť sýrů, takže rozdíl mezi jednotlivými druhy je zřetelnější.

RECEPTY:

Focaccia

Focaccia
Focaccia

Na přípravu focaccie pro 8 porcí potřebujete:

  • 500 g mouky
  • 500 g hroznů bez pecek
  • 7 lžic olivového oleje
  • 1,5 lžíce cukru
  • 2 lžičky sušeného aktivního droždí
  • 1,5 lžičky soli
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 2 snítky rozmarýnu
  1. Do velké mísy nalijte 300 ml teplé vody a rozpusťte droždí. Přidejte polovinu soli a cukru, 1 lžíci olivového oleje a mouku. Vypracujeme vláčné těsto, mísu přikryjeme potravinovou fólií a necháme v teple 1 hodinu kynout. Těsto propracujeme a necháme pod fólií další 1 hodinu kynout.
  2. Předehřejte troubu na 200 °C. Obdélníkovou mísu o rozměrech 28 x 40 cm vymažte olivovým olejem a přeneste do ní těsto. Ruce si namažte rostlinným olejem a těsto uhněťte po celé ploše formy. Pevně ho zakryjte potravinovou fólií a nechte ještě 30 minut odpočívat.
  3. Těsto pokapejte 1 lžící olivového oleje, naaranžujte na něj hroznové víno, posypte zbylou solí a cukrem. Pečeme na střední úrovni trouby po dobu 30 minut. Nechte ve formě 5 minut, poté přeneste na dřevěné prkénko.
  4. Focacciu posypte rozmarýnem a podávejte teplou. Samostatně podávejte s olivovým olejem našlehaným s balzamikovým octem.

Užitečná rada: focaccia je chutný italský plochý chléb, ve kterém hrají hlavní roli tři hlavní ingredience: mouka, olivový olej a voda. Jinak je vám dovoleno experimentovat. Jak s přísadami, tak s podáváním. Focaccia se podává k polévkám, masovým pokrmům a omáčkám, používá se jako základ sendvičů. Naše verze s hroznovým vínem bez pecek se bude skvěle hodit k sýru a chladnému bílému vínu. Také s lehkou rajčatovou polévkou nebo salátem z čerstvé zeleniny a velkých oliv. Mimochodem, hrozny jimi můžete nahradit, pokud vám přítomnost bobulí v tomto pokrmu nevyhovuje. Doporučujeme však alespoň jednou připravit focacciu, aniž byste se od tohoto receptu odchýlili: tato kombinace vás určitě ohromí.

Salát s jablky, hroznovým vínem, celerem a šunkou

Lehké jídlo bohaté na vitamíny nemusí být jen brokolice vařená v páře nebo růžičky květáku. Vyhlédněte si salát s jablkem, hroznovým vínem, celerem a šunkou. Najdete v něm hned tři skvělé sezónní produkty: celer, jablko a hroznové víno, z nichž každý má svůj jedinečný charakter. A šunka se s těmito sousedy skvěle spřátelí. Až skončíte s krájením hlavních surovin a začnete míchat zálivku, rozhodněte se, zda chcete přidat majonézu. Rozhodně dodá salátu srdnatost a další chuť, ale obecně je nepovinná, zejména pokud se snažíte nepřehánět to s tuky.

Salát s jablky, hroznovým vínem, celerem a šunkou
Salát s jablky, hroznovým vínem, celerem a šunkou

Na přípravu salátu pro 4 porce potřebujete:

  • 4 stonky celeru
  • 1 jablko
  • 16 hroznů
  • 100 g šunky
  • 2 plátky chleba
  • 4 lžíce vlašských ořechů
  • 1 polévková lžíce rostlinného oleje
  • 125 g přírodního jogurtu
  • 4 lžíce majonézy
  • 2 lžíce vinného octa
  • 1 stroužek česneku
  • čerstvě mletý černý pepř
  • sůl
  1. Smíchejte jogurt s majonézou a vinným octem, přidejte nasekaný česnek, sůl a pepř a promíchejte.
  2. Vlašské ořechy opražíme na suché pánvi a nasekáme nahrubo. Chléb nakrájejte na malé kostičky a osmažte na rostlinném oleji dozlatova.
  3. Nakrájejte řapíkatý celer a šunku na slámky. Hroznové víno rozkrojte na polovinu, odstraňte semínka. Jablko rozkrojte na čtyři části, odstraňte semínka, čtvrtky nakrájejte na plátky.
  4. Celer, šunku, jablko a hroznové víno vložte do velké salátové mísy, přelijte zálivkou a promíchejte. Před podáváním posypeme strouhankou a ořechy a opepříme.

Granátové jablko

Granátové jablko je jedním z
Granátové jablko je jedním z „nejzdravějších“ plodů na zemi

Světlé plody si v koncentraci užitečných látek v ničem nezadají s rubínovými plody. Obsahují fenomenální množství cenných stavebních látek pro lidský organismus. Granátové jablko je bohaté na vitaminy B, C, K a E, minerály: draslík, měď, fosfor, hořčík, sodík. Obsahuje 15 aminokyselin, unikátní antioxidant punicalagin, který chrání před rakovinou, ženský hormon estrogen, zodpovědný za mládí, a antokyany – barviva, která zlepšují zrak. A to zdaleka není úplný výčet zázraků! Po mnoho let bylo granátové jablko považováno za hlavní zdroj železa a rozhodně ho má. Dodnes vám mnoho lidí radí, pokud máte nízký hemoglobin nebo anémii, abyste pili šťávu z granátového jablka. Železo v plodech je však rostlinné, naše tělo ho neasimiluje tak dobře jako hemové železo, které se nachází v živočišných játrech a červeném mase. Granátové jablko je však záchranou při nachlazení: má šokující dávku vitaminu C (více než v citrusových plodech).

V září se do našich obchodů dostávají rané odrůdy z Egypta. Od svých rubínových souputníků se liší jemně růžovou až průhlednou barvou zrnek. Absence šarlatového odstínu však neznamená, že plody byly sklizeny nezralé. Světlá barva je charakteristickým znakem odrůdy a chuť egyptských granátových jablek je velmi šťavnatá, sladká, s mírnou kyselostí. Právě díky nízkému obsahu kyselin mají vyváženější chuť a jsou všestranně využitelná při vaření. Dávají jim přednost děti a ti, kteří nemají rádi granátová jablka příliš syté a kyselé chuti.

Mohu jíst semínka granátového jablka?

Ano, můžete! Z několika požitých jader nevznikne zánět slepého střeva ani otrava, jak se někdy obáváme. Lze je usušit a přidat do čaje pro lepší chuť. A nálev ze slupek a bílých blan (obsahují třísloviny) je dobrý ke kloktání krku při bolestech v krku.

Jak vybrat granátové jablko?

Stejně jako u melounů je to vždy loterie. Existuje však několik pravidel, která vám téměř zaručeně pomohou vybrat čerstvé a zralé ovoce. Ani slupka rané světlé odrůdy není vínově červená, takže byste se neměli řídit barvou, ale jinými znaky.

Dobré granátové jablko je vždy suché a není dokonale kulaté, protože zrnka dozrávají pod slupkou: ráda ji na sebe stahují. Slupka by měla být bez černých skvrn a hniloby, na dotek by neměla být kamenitá, ale ani příliš měkká. Suchá a nezelená koruna je rovněž známkou kvality. Přivoňte si k granátovému jablku – dobré granátové jablko není cítit, dokud ho nerozlomíte. Pokud ucítíte zápach kvašení, dejte ovoce stranou, je zkažené. Na plod můžete lehce poklepat – i zde funguje pravidlo melounu: zvonivý zvuk značí zralost.

Nápady na pokrmy s granátovým jablkem

Granátové jablko je skvělým doplňkem salátů: míchaná zelenina, zelenina, olivový olej a růžová zrníčka. Nelze si nevzpomenout na slanečka pod kožichem nebo jeho obdobu „náramek z granátového jablka“, ve kterém je …

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: