K receptu
Postní rassolnik s rýží se bude líbit nejen těm, kteří dodržují církevní kánony, ale i vegetariánům a veganům. A obecně se ukazuje, že polévka je velmi lehká, nízkokalorická a zároveň dává dlouhodobý pocit sytosti. Skvělý nápad pro všechny, kteří sní o tom, že se rozloučí s přebytečnými kilogramy! Mimochodem, pokrm může být ještě aromatičtější a chutnější, pokud ho uvaříte na dobrém zeleninovém vývaru, který obsahuje několik druhů kořenů. Nebo ke konci vaření přidejte více pikantních a aromatických bylinek (oregano, tymián, estragon, petržel). Obecně platí, že postní rassolnik s rýží rozhodně stojí za uvaření, alespoň jako příjemný experiment!
Složitost: Rassassolnik se dá připravit i v kuchyni, kde je k dostání jako příloha: střední Kalorie: 220,94 kcal/porce Porce: 4 Vaření: 1 ч B/L/U: 6,33 g/0,85 g/48,28VařeníRuská kuchyněVečeřeDruhý chodRassolnikPolévkaVegetariánství: striktněVegetariánstvíPříspěvekPŘÍSADY PRO 4 PORCEstředně velké brambory – 4 ks.mrkev střední velikosti – 1 ks.kořen celeru – 100 grýže – 120 gpitná voda – 1,5 litrunakládané okurky – 400 gpórek – 1 stonekbobkový list – 1 ks.pepř pepř – 2 ks.kopr – 2 snítkysůl Tabulka měr a vah RECEPT NA VAŘENÍZtlumená obrazovka
Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního režimu.
Krok 1
Připravte si ingredience na libový rassolnik s rýží. Brambory, mrkev a kořenový celer důkladně omyjte, oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
Krok 2
Rýži na slanou polévku nasypte do častého síta a vhoďte ji do velké mísy s vodou. Důkladně ji propláchněte. Vodu vyměňte. Postup opakujte, dokud nebude voda čistá.
Krok 3
Nalijte pitnou vodu do hrnce. Postavte na silný oheň a přiveďte k varu. Podle chuti osolte, vložte připravenou zeleninu a vařte asi 5 minut na mírném ohni.
Krok 4
Přidejte propláchnutou rýži a promíchejte. Vařte 5 minut. Nakrájejte okurky na kostičky. Pokud jsou plody hodně velké, oloupejte je a vykrojte střed se semínky.
Krok 5
Pórek oloupejte, podélně rozkrojte na polovinu a nakrájejte na půlkolečka. Vložte do hrnce s libovým rassolnikem. Přidejte bobkový list, zrnka pepře a vařte 5 minut.
Krok 6
Kopr omyjte, osušte a nasekejte. Do rassolniku vložte okurky, kopr, sůl a pepř. Vařte na mírném ohni 10 minut. Hrnec s polévkou přiklopíme a necháme 10 minut na horkém sporáku.
UŽITEČNÝ TIP
Pokud chcete, aby měl libový rassolnik s rýží kyselejší chuť, přidejte do polévky na konci vaření asi 100 ml scezeného okurkového nálevu nebo pár lžic citronové šťávy.
KSTATI
Postní rassolnik lze vařit nejen s rýží, ale také s perlovkou a dokonce i s pohankou! Nezapomeňte, že perlová polévka se uvaří rychleji, pokud ji předem na 3 hodiny namočíte.