Přílohy na pizzu: 10 snadných receptů

Přílohy na pizzu: 10 snadných receptů

Láska k pizze je skutečně univerzální! Podle některých zdrojů je tento pokrm nejoblíbenější na světě, daleko před hamburgery, knedlíky a palačinkami. Přitom pizzu není těžké připravit doma, když se na její přípravu používají ingredience, které se snadno najdou v každé lednici. Shromáždili jsme pro vás 10 osvědčených receptů – vyberte si, uvařte, vyzkoušejte.

Klasické kynuté těsto na pizzu

Chutná pizza začíná správným těstem. A i když existuje nе Přestože existují desítky receptů na těsto, klasické neapolské kynuté těsto patří k nejjednodušším a nejoblíbenějším. Vyrábí se pouze ze tří surovin, nepočítaje vodu, ale kvasí poměrně dlouho – 2 až 4 dny. Zvláštní pozornost je třeba věnovat mouce – měla by být vyrobena z měkké pšenice La Molisana.

Klasické kynuté těsto na pizzu
Klasické kynuté těsto na pizzu

40 minut

Dodatečný čas: 24 dny

Na přípravu 4 pizz potřebujete:

  • mouku 00 vysoký obsah bílkovin – 570 g + trochu na posypání
  • pitná voda – 370 ml
  • jemná mořská sůl – 12 g
  • lisované droždí – 1,5 g

1. Ve velké hluboké míse smíchejte mouku, sůl a droždí. Promíchejte, dokud nevznikne homogenní směs. Postupně přilévejte pitnou vodu pokojové teploty. Směs promíchejte rukou tak, aby na dně mísy nezůstala žádná suchá mouka.

2. Zakryjte mísu potravinovou fólií a nechte ji 8-12 hodin při pokojové teplotě. Poté těsto přeneste na lehce pomoučený stůl a rozdělte ho na 4 díly. Každou z nich vložte do nádoby na potraviny nebo do sáčku se zipem.

3. Balíčky s těstem vložte do chladničky a nechte je tam 2-4 dny. Poté je vyjměte a nechte 2 hodiny při pokojové teplotě – těsto je připraveno k vyválení.

Pizza s rajčaty a feferonkami

Podle statistik patří feferonky k nejoblíbenějším přílohám pizzy. To vše díky pikantní chuti a lehce kouřové vůni této syrové uzeniny. Nejčastěji se feferonky vyrábějí z vepřového masa s přídavkem pálivých chilli papriček a různých druhů sladké papriky – odtud ta jasně červená barva. Pokud nemáte rádi pikantní uzeniny, klidně použijte salám neutrálnější chuti.

Pizza s rajčaty a feferonkami
Pizza s rajčaty a feferonkami (Shutterstock/FOTODOM)

40 min.

Vaření 4Potřebujete 5 porcí:

  • Těsto na pizzu – 250350 г
  • Polotvrdý sýr – 100 g

Na nádivku:

  • čerstvá rajčata – 2 ks
  • feferonková klobása – 150 g

Na omáčku:

  • nakrájená rajčata ve vlastní šťávě – 1 plechovka (400 g)
  • česnek – 1-2 stroužky
  • sušená bazalka – 1 lžička.
  • mletá paprika – 1 lžička.
  • olivový olej
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

1. Česnek rozmačkejte plochou stranou nože, oloupejte a každý stroužek podélně rozkrojte na polovinu. Do hrnce na středním ohni nalijte trochu olivového oleje a česnek na něm osmahněte dozlatova.

2. Česnek vyjměte z pánve (už ho nebudete potřebovat), přidejte nakrájená rajčata, sušenou bazalku, mletou papriku. Podle chuti osolte a opepřete. Snížíme teplotu a omáčku vaříme do zhoustnutí, přičemž rajčata prohněteme stěrkou, 20 minut. Poté odstavíme z ohně a necháme mírně vychladnout.

3. Těsto na pizzu rozválejte na kruh o průměru 40 cm (nejlépe přímo na pergamenu). Čerstvá rajčata nakrájejte na malé kostičky a feferonky na tenká kolečka. Sýr nastrouhejte na jemném struhadle. Předehřejte troubu na nejvyšší teplotu.

4. Pečivo položte na plech a bohatě ho potřete rajčatovou omáčkou. Posypeme sýrem, poklademe feferonkami a kostičkami rajčat. Plech vložte na 7 minut do spodní části trouby.10 minut. Jakmile se sýr roztaví a kůrka lehce zhnědne, můžete pizzu podávat.

Užitečná rada

Kromě rajčat se do pizzy feferonky často přidávají různé druhy paprik. Sladké papriky nakrájené na tenké plátky a nakládané papričky jalapeňos na kolečka.

Pizza se slaninou a smetanou

Zkuste si připravit domácí pizzu s bílou smetanovou omáčkou. Věřte mi, že se skvěle hodí k sýrům, rybám, mořským plodům, sо s mnoha druhy zeleniny a v našem případě se slaninou. A pokud budou pizzu jíst děti, jednoduše ze seznamu ingrediencí vylučte víno.

Pizza se slaninou a smetanou
Pizza se slaninou a smetanou (Shutterstock/FOTODOM)

40 min.

Vaření 4Potřebujete 5 porcí:

  • hotové těsto na pizzu – 250350 г

Na smetanovou omáčku:

  • 20 smetany30% – 200ml
  • bílé suché víno – 150 ml
  • máslo – 50 g
  • šalotka – 50 g
  • pšeničná mouka – 20 g
  • česnekový prášek
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

Na nádivku:

  • sýr mozzarella – 150 g
  • vařená uzená slanina – 57 plátků
  • čerstvě mletý černý pepř

1. V malém hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo. Přidejte nadrobno nakrájenou šalotku a za stálého míchání vařte 3 minuty.4 minuty. Přisypte mouku a za stálého míchání smažte 1 minutu.2 minuty. Mouka by měla mírně zhnědnout.

2 Za stálého míchání přilévejte do hrnce tenkým proudem víno. Přiveďte k varu, pak odpařte asi polovinu tekutiny, 45 minut. Přilijte smetanu.

3. Omáčku vařte na mírném ohni, dokud nezhoustne, asi 10 minut. Během toho omáčku dochutíme solí, pepřem a česnekovým práškem. Neustále míchejte, aby se omáčka nepřipálila. Odstavte z ohně a nechte vychladnout.

4 Těsto na pizzu rozválejte na tenký plát do tvaru kruhu. Nejlépe to uděláte přímo na plechu s pečicím papírem. Základ pizzy hojně potřete smetanovou omáčkou, poklaďte tence nakrájenou mozzarellou a plátky slaniny nakrájenými na 2 díly.3 části. Posypte čerstvě mletým černým pepřem.

5. Pizzy pečte v troubě předehřáté na maximální teplotu. Pro dosažení nejlepších výsledků použijte kámen na pizzu. Jakmile se mozzarella rozpustí a zcela lehce zhnědne, můžete upečenou pizzu vyjmout. Hotovou pizzu můžete lehce polít zbylou smetanovou omáčkou.

Pizza s cuketou a salámem

Neváhejte a přidejte cuketu nebo cuketový salám do domácí pizzy. Mohou být nakrájené na tenké plátky, doslova průsvitné plátky nebo nakrájené na kostičky/plátky. V případě druhé možnosti vložte zeleninu do cedníku, posypte solí, promíchejte a nechte 15 minut odstát.20 minut. Během této doby cuketa pustí spoustu vody, která je v pizze rozhodně zbytečná.

Pizza s cuketou a salámem
Pizza s cuketami a salámem (Shutterstock/FOTODOM)

45 min.

Vaření 4Potřebujete 5 porcí:

  • hotové těsto na pizzu – 250350 г
  • strouhaná mozzarella – 100 g
  • čerstvá bazalka

Na nádivku:

  • malá cuketa – 1 ks
  • salám – 100 g
  • olivový olej
  • sůl

Rajčatová omáčka:

  • zralá velká rajčata – 2 ks.
  • cibule – 1 ks.
  • olivový olej – 1 polévková lžíce.
  • česnek – 2 stroužky
  • sušené italské bylinky
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

1. Rajčata na omáčku příčně rozkrojte, spařte je ve vroucí vodě a poté je ihned ponořte do studené vody. Rajčata zbavte slupek, vložte je do mísy mixéru a rozmixujte dohladka.

2. Cibuli a česnek na omáčku nakrájejte velmi najemno a osmahněte na rozehřátém olivovém oleji dozlatova. Přilijte rajčatovou směs a na mírném ohni vařte do zhoustnutí 15 minut. Během toho osolte, opepřete a přidejte italské bylinky. Omáčku pravidelně míchejte.

3. Cuketu nakrájejte na velmi tenká kolečka. Také salám nakrájejte na tenké plátky. Oddělte lístky bazalky od snítek.

4. Do trouby vložte velký litinový pekáč nebo plech. Předehřejte ji na nejvyšší možnou teplotu a nechte ji zapnutou alespoň 15 minut, aby se pánev/plech dobře zahřál.

5. Těsto na pizzu rozválejte na tenkou obdélníkovou vrstvu, položte na pečicí papír a potřete rajčatovou omáčkou. Povrch posypeme nastrouhanou mozzarellou, poklademe cuketami a salámem. Položte na rozpálený rošt (plech), obráceně.

6. Pizzy pečte ve spodní části trouby 710 minut. Při podávání ozdobte lístky bazalky.

Pizza s hruškami a modrým sýrem

Pizza se sýrem, ořechy a hruškou se hodí zejména na rozlučku se svobodou nebo romantickou večeři. Pokrm dopadne velmi lehce, ale zároveň opravdu slavnostně. Snažte se vybrat co nejhutnější a zároveň zralé a šťavnaté hrušky. Dobře se zde hodí odrůdy Concord a Alexandrina.

Pizza s hruškami a modrým sýrem
Pizza s hruškou a modrým sýrem (My Magnet)

25 min.

Na přípravu 2 porcí budete potřebovat:

  • hotové těsto na pizzu – 200 g

Na posypání:

  • hruška – 1 ks.
  • mozzarella – 100 g
  • sýr s modrou plísní – 50 g
  • vlašské ořechy – 40 g
  • olivový olej

Podávání:

  • med

1. Předehřejte troubu na maximální teplotu. Mozzarellu a hrušku nakrájejte na tenké plátky, ořechy nasekejte nahrubo. Rozdrobte sýr s modrou plísní.

2. Připravené těsto na pizzu tence rozválejte a položte na vymaštěný pečicí papír. Kovový plech dobře rozehřejte v troubě.

3. Těsto potřete olivovým olejem, rozložte na něj mozzarellu a naaranžujte plátky hrušek. Posypeme sýrem s modrou plísní a ořechy.

4. Vyjměte horký plech z trouby, otočte jej a položte na něj připravenou pizzu. Vložte do nejnižší polohy v troubě a pečte po dobu přibližně 1 hodiny. 812 minut. Přesná doba závisí na výkonu trouby a tloušťce těsta.

5. Hotovou pizzu vyjměte z trouby, lehce ji pokapejte medem a ihned podávejte.

Pizza s lososem a sýrem

Přílohy na domácí pizzu mohou být jakékoliv. Zde vše závisí pouze na vaší fantazii a chuťových preferencích. Například můžete vzít jakoukoli lehce osolenou červenou rybu, bylinky, kapary a smetanový sýr – to je skutečně vítězná kombinace. Ten mimochodem můžete nahradit ricottou nebo nízkotučným tvarohem smíchaným se zakysanou smetanou.

Pizza s lososem a sýrem
Pizza s lososem a sýrem ()

25 minut

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

  • hotové těsto na pizzu – 250350 г

Na nádivku:

  • uzený nebo mírně solený losos – 250 g
  • smetanový sýr – 250 g
  • malá červená cibule – 1 ks
  • cherry rajčata – 5 ks.
  • olivový olej – 2 polévkové lžíce.
  • zelená cibule – 2 větvičky
  • kopr – 4 snítky
  • kapary – 1 polévková lžíce.
  • mořská sůl

1. Předehřejte troubu na 220 °C. Těsto rozválejte na tenkou placku, potřete 1 lžící olivového oleje a podle chuti osolte. Základ pizzy pečte 12-15 minut, poté nechte 5 minut vychladnout.

2. Cherry rajčátka rozkrojte na poloviny. Zelenou cibulku a kopr nakrájejte nadrobno. Červenou cibuli nakrájejte na tenká půlkolečka a rybu na plátky.

3 Ještě horký základ potřete smetanovým sýrem, posypte zelenou cibulkou a koprem. Na něj naaranžujte cherry rajčátka, plátky lososa, červenou cibuli a kapary.

4. Pizzu pokapejte zbylým olivovým olejem a ihned podávejte. V případě potřeby posypte povrch strouhaným parmazánem.

Užitečná rada

Kapary v této pizze lze nahradit olivami nebo nakládanými okurkami nakrájenými na tenká kolečka.

Pizza s tvarohem a bylinkami

Správné stravování není důvodem, proč se vzdávat domácí pizzy. Stačí připravit PP těsto z tvarohu, bylinek a směsi ovesné a celozrnné mouky. Jako poleva se skvěle hodí jakákoli zelenina: brokolice, sladká paprika, chřest atd. Žampiony klidně nahraďte hlívou ústřičnou nebo hlívou ústřičnou.

Pizza s tvarohem a bylinkami
Pizza s tvarohem a bylinkami (Gastronomické nakladatelství LLC)

40 min.

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

  • rajčata – 2 ks.
  • strouhaný sýr – 100150 г
  • cibule – 1 ks.
  • řapíkatý celer – 34 ks.
  • houby – 4 ks

Na omáčku:

  • rajčata – 2 ks.
  • chilli paprička – 1/2 ks.
  • sušené provensálské bylinky
  • sůl

Na těsto:

  • mražený špenát – 300 g
  • tvaroh – 280300 г
  • celozrnná mouka – 6 polévkových lžic.
  • ovesná mouka – 6 polévkových lžic.
  • Share to friends
    Rating
    ( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: