Přínosy a škodlivost sýrů pro organismus

Přínosy a škodlivost sýrů pro organismus

Existuje názor, že sýr je nepřítelem postavy a zdraví srdce a cév. Výrobek je opravdu dost tučný a kalorický, ale vše není tak jednoduché. Pojďme zjistit, který druh sýra je nejzdravější, jak ho správně vybrat a skladovat.

O čem budeme v článku hovořit:

  • Složení a kalorie sýrů
  • Výhody sýrů
  • Přínosy sýrů pro ženy a muže
  • Škodlivost sýrů
  • Výhody a škody různých druhů sýrů
  • Jak jíst sýr
  • Jak vybrat správný sýr
  • Jak a jak dlouho skladovat sýr

Složení a kalorie sýrů

Druhů sýrů je nespočet. I když je teď spočítáte a sepíšete, za rok ztratí seznamy na aktuálnosti – někde na světě bude vynalezeno něco nového. Do klasického receptu můžete vždy přidat koření, pohrát si se zráním a strukturou. A přesný obsah kalorií a složení sýra bude záviset na konkrétním receptu.

Proto budeme vycházet z jedné z nejoblíbenějších polotuhých odrůd – „Rossiysky“. Její obsah tuku je v průměru 50 %. Obsahuje normalizované kravské mléko, zákys, sůl a různé přísady: od enzymů pro srážení mléka až po barviva. Vše záleží na výrobci a jeho přístupu. Ale ani ten nejčistší výrobek se obvykle neobejde bez enzymů, konzervantů a barviv. To je zvláštnost výroby.

100 g „ruského“ sýra obsahuje:

  • 350360 kcal
  • 2829 g tuků
  • 2324 g bílkovin
  • 0 g sacharidů

Mimochodem, pokud se vám zdá divné, že sýr s 50% obsahem tuku má jen asi 30 g tuku na 100 g, zde je vysvětlení: podle GOST se hmotnostní podíl tuku započítává do sušiny. Tedy v sýru bez vody.

Výhody sýrů

V oficiálních ruských doporučeních patří mléčné výrobky mezi produkty denní spotřeby. Například Rospotrebnadzor doporučuje dospělým vypít denně dvě sklenice mléka, sníst plátek sýra, porci másla a 30 g tvarohu.

Sýr je opravdu zdravý. Je chutným zdrojem živočišných bílkovin a esenciálních aminokyselin. Sýr dobře zasytí a dobře se kombinuje s jinými potravinami. Má hodně vápníku, vitaminů A, E, skupiny B, fosforu, zinku, selenu, jódu, draslíku.

Sýr ve stravě dodává tělu stavební materiál pro svaly a také zdroj pro obnovu buněk. Posiluje kosti, potlačuje chuť na jídlo. Je prokázáno, že sýr posiluje zuby a snižuje riziko vzniku zubního kazu.

Odborníci na výživu odděleně identifikují mléčné výrobky z krav krmených trávou. Obsahují mimo jiné nenasycené omega-3 mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro kardiovaskulární a nervový systém a organismus jako celek. Moderní výzkum však zatím nedal jednoznačnou odpověď na otázku, zda jsou sýry označené jako „krmené trávou“ tak výrazně zdravější než běžné sýry. Proto není třeba takový sýr v obchodě speciálně vyhledávat.

Jak sýr prospívá mužům a ženám

Vápník, vitaminy A a E jsou pro ženské tělo důležité a nezbytné živiny. Podporují zdraví a krásu pokožky, stejně jako pevnost vlasů a nehtů. Všechny tyto látky však potřebují také muži. Sýr je snad vzácným příkladem výrobku, u kterého nezáleží na tom, které pohlaví dělá člověka zdravějším.

Škodlivost sýrů

Sýr je poměrně tučný a kalorický výrobek. Není však řazen mezi škodlivé potraviny. V mírném množství – do 200 g denně – sýr neškodí. Je však třeba si něco zapamatovat.

  • Kalorický obsah. Čím vyšší je obsah tuku, tím je sýr výživnější.
  • Nasycené tuky. Ty jsou důvodem, proč byste neměli jíst sýry ve velkém množství.
  • Sůl. Sýr je bohatě ochucený. Děti a dospělí s hypertenzí by měli sůl ve stravě omezit.
  • Nedostatek vlákniny. Mléčné výrobky jsou pro lidský organismus prospěšné, ale ve velkém množství mohou způsobit zácpu.

Přínosy a škody různých druhů sýrů

Sýry s plísní

Delikatesní sýry s plísní jsou produkovány plísní rodu Penicillium. To platí jak pro sýry s modrou plísní, tak například pro sýr brie s aromatickou bílou kůrkou.

Plísně pomáhají vstřebávat vápník v sýru. Navíc jsou tyto druhy bohaté na bílkoviny a aminokyseliny. Je však důležité mít na paměti, že ať už si vyberete jakýkoli sýr, měl by být vyroben z pasterizovaného mléka. To je zárukou jeho bezpečnosti.

Sýry s plísní jsou skvělé jako svačina.
Sýry s plísní jsou skvělé jako svačina

Sýr tofu

Od ostatních sýrů se liší svým složením – nevyrábí se z kravského, ale ze sójového mléka. Má také vysoký obsah bílkovin, vápníku, železa, vitaminů A, E, K a vitaminů skupiny B. Je skvělou alternativou pro vegany a osoby s nedostatkem laktózy a intolerancí kravských bílkovin. Sója je však také silným alergenem, takže tofu není vhodné pro každého.

Adygejský sýr

Nepříliš tučný, nekynutý a měkký sýr. Ve 100 g je jen asi 16 g tuku a 19 g bílkovin, což je poměrně dost. Sýr Adygeya lze doporučit při mnoha závažných onemocněních, která vyžadují dietu. Například při gastritidě a pankreatitidě.

Tvaroh

Tvaroh se od běžného sýra liší v mnoha ohledech: v balení, ve způsobu fermentace mléka a v době zrání. Jedná se však o lépe stravitelný výrobek, který je stále bohatý na bílkoviny a vápník. Je pravda, že může být obtížné najít skutečně kvalitní. Kontroly nezávislých organizací opakovaně odhalily mnoho nesrovnalostí při výrobě tvarohu.

Tavený sýr

Tavený sýr je produkt hloubkového zpracování, nasycený nejrůznějšími přísadami. Ve stravě by ho mělo být velmi málo. A doporučujeme pečlivě číst složení.

Suluguni

Podobný sýru Adygei, ale hutnější a slanější. Jedná se o solný sýr, nejčastěji vyráběný z kravského mléka. Suluguni je bohatý na vitaminy A, C, D, E, PP a vitaminy skupiny B, vápník, fosfor, draslík. V jídelníčku by se měl omezit při chronicky vysokém krevním tlaku.

Mozzarella

Mozzarella je dobrá, protože obsahuje málo soli, takže je vhodná i pro dětskou výživu. Je třeba se jí vyhnout v případě nesnášenlivosti mléčných výrobků a kardiovaskulárních onemocnění, pokud to vyžaduje lékař.

Parmezán

Tvrdé sýry mají výrazně více bílkovin než měkké sýry. To je hlavní výhoda parmezánu, kromě jeho úžasné chuti a zajímavé struktury. Nevýhodou je jeho vysoký obsah tuku.

Ovčí sýr

Z ovčího mléka se vyrábí několik druhů sýrů, například brynza, feta a rokfór. U těchto sýrů je méně pravděpodobné, že způsobí alergii. Ovčí sýr v mírném množství podpoří imunitní systém, srdce a cévy.

Jak jíst sýr

Sýr lze jíst samostatně jako svačinu nebo z něj připravovat různě složité pokrmy. Polotvrdé sýry se hodí na sendviče, zejména na celozrnném chlebu. Tvrdé druhy jsou ideální do těstovin a rizota. Čím déle sýr zraje, tím je lepší a chutnější.

Tvaroh se používá jako základ pro sladké krémy, jako náplň do lilkových závitků, jako vrstva mezi chléb a plátek červené ryby. Sýr Suluguni a Adygea lze použít jako rychlou náplň do pita chleba, čebureků a knedlíků.

Jak vybrat správný sýr

Polotvrdé a některé měkké sýry se prodávají v průhledných obalech. To je výhoda, protože můžete sýr posoudit ještě před jeho koupí. Dobrý sýr má stejnoměrnou, přirozenou barvu, která je charakteristická pro danou odrůdu. Je dobré, když víte, jak daný druh vypadá, a očekáváte například, že na „ruském“ sýru uvidíte malé dírky a na masdamském velké a kulaté.

Existují také červené vlajky. Sýr nesmí mít plíseň (pokud se nejedná o rokfór a další podobné druhy), nesmí být bílý ani kvašený. Musí mít dobrou trvanlivost a optimální skladovací podmínky.

Jak a jak dlouho skladovat sýr

Sýr lze skladovat v chladničce v rámci doby trvanlivosti. Zde byste se měli řídit doporučením výrobce. Například stejný sýr „Rossiysky“ se uchovává v obalu po dobu jednoho měsíce.

Po otevření by se měl sýr spotřebovat co nejdříve, nejlépe 5 dní předem. Nezapomeňte ho dobře zabalit, jinak zvětrá. Pokud se tak stane, můžete ošklivou část odříznout a zbytek nastrouhat na pizzu.

Pokud je sýr plesnivý, měli byste ho vyhodit. Výjimkou jsou tvrdé druhy. Odkvetlé části můžete odříznout. Ostatní sýry pokryté plísní jsou pro člověka velmi škodlivé.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #sýr #výhody a škody #jak si vybrat**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: