Přínosy a škody kuřecích jater: co se stane, když je budete jíst každý den

Přínosy a škody kuřecích jater: co se stane, když je budete jíst každý den

Kuřecí maso je jednou z nejoblíbenějších potravin. Zároveň mnoho lidí nejí vedlejší produkty z kuřecího masa, protože je považuje za zdraví škodlivé. Ve skutečnosti jsou kuřecí játra skutečným rekordmanem v obsahu užitečných látek, vitaminů a stopových prvků, zejména železa. O tom, proč stojí za to zařadit tento produkt do svého jídelníčku, se dočtete v článku.

O čem je článek:Chemické složení a obsah kalorií v kuřecích játrechBílkoviny a železoK čemu je potřeba vitamin BJaké jsou užitečné vlastnosti kuřecích jaterVýhody kuřecích jater oproti hovězímJsou-li kuřecí játra vhodná pro dětiZda se mají kuřecí játra zařazovat do jídelníčku v těhotenstvíKuřecí játra a zdravý životní stylKdy byste se měli zdržet konzumace jaterCo se stane, když budete jíst kuřecí játra každý denRecept. Kuřecí játra s jablky a cibulí

Chemické složení a kalorie kuřecích jater

Kuřecí játra lze přiřadit k nízkokalorickým výrobkům: ve 100 g přibližně 170 kcal. Výrobek je bohatý na vitaminy, stopové prvky a živiny, jako jsou foláty, cholin a biotin, bílkoviny a železo. Podporují normální fungování všech tělesných systémů. Za zmínku stojí, že 100 g kuřecích jater obsahuje 5 denních hodnot vitaminu B.12 a denní dávka vitaminu B2.

Bílkoviny a železo

Kuřecí játra jsou nezbytným zdrojem bílkovin, které hrají důležitou roli v mnoha procesech v těle. Díky bílkovinám jsou kosti husté a silné, což zabraňuje zlomeninám, zejména ve stáří. Tato látka je také důležitá pro růst a obnovu svalové tkáně při vysoké zátěži a sportovních zraněních. Bílkoviny podporují funkci trávicího ústrojí, regulují vzájemné působení enzymů, jsou zodpovědné za imunitní a hormonální systém a za transport živin v celém těle.

Železo je nezbytné především pro oběhový systém: je součástí hemoglobinu a podílí se na tvorbě červených krvinek – erytrocytů. Je také důležité pro zdraví štítné žlázy a imunitu.

Pro co je vitamin B nezbytný

Nedostatek vitaminů skupiny B vede k narušení všech systémů lidského těla a ke vzniku závažných onemocnění. Thiamin, známý také jako vitamin B1, přeměňuje glukózu na energii a je nezbytný pro udržení zdravého nervového systému.

Kuřecí játra je nejlepší připravovat na minimálním množství oleje nebo tuku.
Kuřecí játra vařte na co nejmenším množství oleje nebo tuku.

Riboflavin neboli vitamin B2Kuřecí játra obsahují 70 % denní hodnoty niacinu, látky, která má pozitivní vliv na trávicí systém a zlepšuje zdraví pokožky. 100 g kuřecích jater obsahuje 70 % denní hodnoty niacinu, látky, která má pozitivní vliv na trávicí systém a zlepšuje také zdraví pokožky. Kyselina listová (známá také jako vitamin B9) je nezbytný pro tvorbu červených krvinek, které roznášejí kyslík po těle. Kuřecí játra mají nejvíce vitaminu B12. Podílí se na odbourávání některých aminokyselin, zklidňuje nervový systém, zlepšuje krvetvorbu a stimuluje mozkovou činnost.

Užitečné vlastnosti kuřecích jater

Kuřecí játra jsou nepostradatelným produktem při zvýšeném stresu a chronické únavě. Vitamíny, minerály a biologicky aktivní látky v jejich složení pomáhají obnovit síly a rychle doplnit energii.

Ve 100 g kuřecích jater je 5 denních norem vitaminu B12 a denní norma vitaminu B2.
Ve 100 g kuřecích jater je 5 denních norem vitaminu B12 a denní norma vitaminu B2.

Vedlejší produkt je také prospěšný pro kardiovaskulární a oběhový systém: heparin normalizuje srážlivost krve a snižuje riziko srdečních onemocnění. Selen, na který jsou kuřecí játra bohatá, pomáhá předcházet vzniku infarktu a mrtvice a také snižuje vysokou hladinu „špatného“ cholesterolu. Starší lidé by měli do svého jídelníčku zařadit i tento užitečný produkt: taková látka jako cholin zlepšuje mozkovou činnost a paměť, a tím snižuje riziko demence související s věkem.

Správně tepelně upravená kuřecí játra pomáhají v boji proti nadváze. Pokud je budete systematicky konzumovat se zeleninovými přílohami k obědu nebo večeři, můžete dosáhnout znatelného úbytku hmotnosti. Hlavní je vařit játra na minimálním množství oleje, lepší je vařit je nebo vařit v páře.

Výhody kuřecích jater oproti hovězím játrům

Kuřecí játra jsou bohatá na vitamin A (retinol), beta-karoten, alfa-karoten a vitaminy E a C, které jsou v mase vzácné. Konzumace kuřecích jater má příznivý vliv na nervový systém a tryptofan v jejich složení zlepšuje náladu. Produkt je také bohatý na fosfor: udrží vaše zuby a kosti zdravé.

Mohou kuřecí játra jíst děti

Kuřecí játra jsou součástí dětské stravy od 8. měsíce věku.
Kuřecí játra jsou součástí dětské stravy od 8. měsíce věku dítěte

Kuřecí játra lze do dětského jídelníčku zařadit do 8.-9. měsíce věku, kdy již dítě vyzkoušelo masový příkrm. Játra obsahují všechny vitaminy a mikroprvky nezbytné pro plnohodnotný vývoj organismu. Hlavní je dodržovat míru: ne více než 50 g týdně. Do 3 let věku můžete spotřebu zvýšit na 100 g týdně. Nadměrná konzumace kuřecích jater může způsobit otravu nebo alergii.

Měla by se kuřecí játra zařadit do jídelníčku v těhotenství

Určitě ano, ale v mírném množství. Játra obsahují kyselinu listovou, další užitečné látky a vitaminy nezbytné pro plnohodnotný vývoj plodu. Jejich nadbytek však může způsobit vážné poškození. Snažte se nepřekračovat normu 85 g týdně.

Kuřecí játra a zdravý životní styl

Kuřecí játra jsou díky nízkému obsahu kalorií výborným pomocníkem při hubnutí. Zároveň tělu dodávají všechny potřebné vitaminy a minerály pro dobré zdraví a vitalitu. Tento subprodukt by měl být v jídelníčku každého sportovce při přípravě na závody: játra pomohou zvládnout zátěž a udržet zdravé svaly a kosti.

Kdy se zdržet konzumace jater

Navzdory mnoha prospěšným vlastnostem mohou být kuřecí játra zdraví škodlivá. Vzhledem k vysokému obsahu bílkovin je tento vedlejší produkt kontraindikován lidem s chronickým onemocněním ledvin. Nezařazujte je do svého jídelníčku ani při zhoršení chronických onemocnění, jako je zánět slinivky břišní, žaludeční vřed a gastritida. Kuřecí játra mohou způsobit vážnou otravu, proto je důležité pečlivě sledovat dobu použitelnosti výrobku.

Co se stane, když budete jíst kuřecí játra každý den

Kuřecí játra jsou skutečným darem přírody pro naše zdraví. Co se ale stane, když je budete jíst každý den? V takovém případě může dojít k přemíře vitaminů: tím se produkt stane pro tělo toxickým, proto je důležité najít zlatou střední cestu. Odborníci na výživu doporučují konzumovat maximálně 300 g kuřecích jater týdně – v tomto případě můžete získat maximální užitek.

Recept: Játra z jater jsou vhodná k přípravě pokrmů z jater. Kuřecí játra s jablky a cibulí

Kuřecí játra s jablky a cibulí jsou pokrm vynikající chuti. Játra jsou v něm doplněna pečenými jablky a cibulí, jejichž kombinace vytváří originální a nezapomenutelný buket. Důležitá věc: voňavá a šťavnatá játra s jablky a cibulí se připravují z cenově dostupných a levných produktů, ale vyjdou tak chutně, že mohou směle konkurovat lahůdkám! Hlavním pravidlem pro pokrmy z jater je nepřevařit je a nenechat játra vysušit a ztvrdnout. Vařte podle našeho receptu krok za krokem a vaše večeře bude dokonalá!

Kuřecí játra s jablky a cibulí
Kuřecí játra s jablky a cibulí ()

Na přípravu 4 porcí potřebujete:

  • 500 g kuřecích jater
  • 2 jablka
  • 1 cibule
  • 60 g másla
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce bílého suchého vína
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
  • ½ lžičky cukru
  • 2-3 snítky petrželky
  • sůl podle chuti
  • čerstvě mletý černý pepř
  1. Připravte kuřecí játra. Opatrně odstraňte tuk, žlučovody a velké žíly. Játra vložte do cedníku a opláchněte je studenou vodou. Nechte je odkapat.
  2. Neoloupaná jablka rozkrojte na polovinu a odstraňte z nich jadérka. Půlky položte na prkénko a nakrájejte je na 3-4 mm silné plátky. Jablka vložte do mísy, pokapejte 1 lžičkou citronové šťávy, posypte muškátovým oříškem a několikrát obraťte.
  3. Oloupanou cibuli rozkrojte na polovinu. Půlky nakrájejte na pírka a vložte do mísy. Pokapejte zbylou citronovou šťávou, posypte cukrem a promíchejte. Cibuli nechte 5-7 minut marinovat.
  4. V hluboké pánvi o průměru 24-26 cm rozehřejte na středním plameni olivový olej. Vložte do ní cibuli a smažte ji 5 minut, dokud nezprůhlední. Cibuli přendejte do mísy.
  5. Do pánve přidejte další 2 lžíce olivového oleje a vložte do ní játra. Smažte játra ze všech stran, dokud nezhnědnou ze všech stran, asi 7 minut.
  6. Zkontrolujte, zda jsou játra propečená: na řezu by měla být stále růžová. Smažená játra opatrně přendejte na cibuli v míse a udržujte v teple.
  7. Na stejné pánvi přidejte máslo a nechte ho rozpustit. Vložte plátky jablek a na středním plameni je 2-3 minuty opékejte. Obraťte je stěrkou na druhou stranu a vařte další 1 min.
  8. Vraťte játra a cibuli na pánev. Dochuťte solí, čerstvě mletým černým pepřem a sušeným tymiánem. Přilijte víno a promíchejte stěrkou, přičemž dávejte pozor, abyste nedeformovali plátky jablek.
  9. Pánev přikryjte pokličkou, snižte teplotu na minimum a vařte 5-7 minut. Během této doby by se měly všechny vůně a chutě pokrmu sladit.
  10. Oddělte od stonků a najemno nasekejte petrželové listy. Játra s jablky a cibulí naaranžujte na talíře. Přidejte přílohu podle vlastního výběru, posypte petrželkou a ihned podávejte.

Něco malého pro hostitelku

Pokrm můžete připravit nikoli na sporáku, ale v troubě. To provedete tak, že játra s jablky a cibulí opatrně vložíte do žáruvzdorné nádoby, zalijete vínem a vložíte na 10-12 minut do středu trouby vyhřáté na 190 °C.

Užitečný tip

Pro tento recept je optimální zvolit hustá sladkokyselá jablka. Ideální jsou jablka odrůd „Granny Smith“, „Gala“ nebo „Jonagold“. Žlutá jablka, například „Golden“, chuť smažených jater tak příznivě nepodtrhnou. Chuť pokrmu ovlivní také cibule: pokud je to možné, použijte jemnou bílou cibuli nebo šalotku.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #odborný názor #přínosy a škody #zprávy #kuřecí játra**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: