Přínosy a škody physalis: jak ji bezpečně jíst

Přínosy a škody physalis: jak ji bezpečně jíst

V září začíná sezóna physalis – neobvyklého ovoce, které vypadá jako bobule, cherry rajčátka a čínská lucerna zároveň. Často se používají ke zdobení pokrmů nebo se jedí obyčejné. Pojďme zjistit, co je na physalisu užitečného a škodlivého a jak ho správně jíst, abychom si nepoškodili zdraví.

O čem se v článku dozvíte:Přínosy physalisŠkody physalisJak správně jíst physalis

Physalis, známý také jako kapský angrešt, peruánská třešeň nebo jahodové rajče, je malý jasně oranžový kulatý plod orámovaný kvetoucími listy z čeledi nočních plodů. Vypadá jako čínská papírová lucerna, proto se často používá k dekoraci pokrmů. Plody Physalis jsou o něco menší než cherry rajčata a chutnají jako ananas nebo angrešt. Mnoho lidí physalis rádo konzumuje jako svačinu nebo v salátech, omáčkách a marmeládách.

Physalis pochází z Jižní Ameriky a v poslední době se stává stále oblíbenější pro svou jedinečnou chuť a zdraví prospěšné účinky. Fakt: Physalis má více vitaminu C než citrony, rajčata a papriky.

Výhody Physalis

Vědci dosud zjistili 34 jedinečných složek physalis, které mohou být zdraví prospěšné. Například fenolové sloučeniny v plodech blokují růst buněk rakoviny prsu a tlustého střeva – tento účinek byl prokázán studiemi in vitro. A výtažky z čerstvých a sušených plodů physalis zvyšují životnost buněk a zároveň zabraňují tvorbě sloučenin, které způsobují oxidační poškození.

Physalis připomíná donašečskou kouli z Harryho Pottera.
Physalis se podobá donašečskému míči z Harryho Pottera.

Výzkum naznačuje, že polyfenoly obsažené ve physalis mohou napomáhat zdraví imunitního systému. Polyfenoly blokují uvolňování některých zánětlivých imunitních markerů.

Bobule pisalisu mají vysoký obsah pektinu, díky čemuž jsou z nich skvělé džemy a želé. Pektin je přirozeným zdrojem vlákniny, která napomáhá trávení a zabraňuje zácpě.

Kůra pomerančových plodů má téměř třikrát více antioxidantů než dužina. Množství antioxidantů dosahuje vrcholu, když je physalis plně zralý. Ačkoli podobné studie na lidech zatím nejsou k dispozici, studie in vitro vlastností physalis na lidských buňkách ukazují velmi slibné výsledky.

Škodlivost physalis

Tyto oranžové bobule nelze označit za 100% bezpečné. Při konzumaci nezralých mohou být dokonce jedovaté. Nezralé physalis obsahují solanin, toxin, který se přirozeně vyskytuje i v jiných lilkovitých zeleninách, jako jsou lilek a rajčata.

Solanin může způsobit zažívací potíže, jako jsou křeče a průjem. Nejlepší je jíst pouze zcela zralé physalis a nejíst je, pokud mají zelené žilky. Nejezte květy, stonky a listy physalis: jsou jednoznačně jedovaté.

V jedné studii na zvířatech způsobily velmi vysoké dávky lyofilizované šťávy z physalis – 5000 mg na kg a den – poškození srdce u myších samců, ale u samic takové účinky zjištěny nebyly. Žádné další nežádoucí účinky nebyly v této studii zjištěny.

Jak jíst physalis

Physalis je poměrně všestranné ovoce, které se dá jíst různými způsoby: může se jíst syrové nebo vařené, v džemech, želé a jiných dezertech. Díky své citrusové chuti je physalis ideální ozdobou sladkých dezertů, jako jsou muffiny, koláče a dorty.

Chcete-li jíst plody pisalisu, rozviňte listy a vyhoďte je. Zářivě oranžové plody by se měly jíst rovnou.

Pisalisem můžete zdobit dorty, pečivo a muffiny, přidávat ho do koktejlů nebo do salátů. Chcete-li si připravit rychlý osvěžující dezert, namočte pisalis do rozpuštěné čokolády. Pisalis můžete také připravit v sirupu. V hrnci přiveďte k varu stejný díl vody a cukru. Vařte, dokud směs nepřipomíná sirup, pak vyjměte listy z plodů a vařte je v tomto sirupu.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #zelenina #rajčata #fisalis**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: