Rané melouny: zda je koupit a jak si vybrat, pokud je opravdu chcete

Rané melouny: zda se vyplatí koupit a jak si vybrat, pokud je opravdu chcete

Přiznejte se, také čekáte na melouny celý rok? Jejich skutečná sezóna začíná v srpnu, ale i teď, na začátku léta, můžete na pultech najít atraktivně vypadající plody. Jsou sladké? A je pravda, že jejich konzumace není bezpečná? Pojďme to zjistit za podpory odbornice na výživu Larisy Artemenko a šéfkuchařky Alisy Poluninové.

O čem si povíme v článku:

  • Odkud melouny pocházejí
  • Měli byste kupovat rané melouny
  • Jak je to s dusičnany?
  • Názor odborníka na výživu
  • Co může být špatně s ranými melouny
  • Jak vybrat raný meloun: tipy šéfkuchaře
  • Co dalšího lze připravit z raného melounu

Již v květnu a červnu se v obchodech a na trzích objevují první melouny. Jsou považovány za rané – přísně vzato, sezóna v naší zemi začíná v srpnu, kdy dozrávají plody Krasnodaru, Astrachaně, Krymu. A ne ve sklenících, ale na jasném slunci, získávají šťavnatost a sladkost. Nicméně, dovoz, sousedství s teplými zeměmi, využití stejných skleníků a práce agronomů na rozšíření odrůd (včetně časného zrání) dělají zázraky – melouny v naší zemi si můžete vychutnat, pokud ne po celý rok, pak všechny letní měsíce a pár podzimních měsíců určitě.

Je pravda, že rané melouny nemají zdaleka ideální pověst. Navíc se jich běžně obáváme – protože jsou nezralé, protože jsou nesladké, protože jsou „napumpované“. Je to tak? Pokusili jsme se to zjistit společně s odborníky.

Odkud melouny pocházejí

První se do obchodů a na trhy samozřejmě nedostávají domácí plody. Mimo sezónu, tj. do srpna, se prodávají melouny z Turecka, Brazílie, Íránu a Thajska. Koncem jara a začátkem léta pocházejí hlavní dodávky z Turecka a Íránu, v zimě ze vzdálenějších zemí. V létě se pak objevují melouny ze sousedních zemí (Kazachstán, Uzbekistán) a v srpnu dlouho očekávané, sladké, na slunci vyzrálé melouny z Krasnodaru, Stavropolu, Astrachaně a Krymu.

Vyplatí se kupovat rané melouny

Nákup raných melounů může být zklamáním, ale lze se mu vyhnout.
Nákup raných melounů může být zklamáním, ale lze se mu vyhnout

Záleží samozřejmě na vás. Rozhodně byste se však neměli bát raných melounů, i když se chuťově nedají srovnávat s těmi sladkými srpnovými. Někdy se však prostě nemůžete dočkat. Pokud chcete meloun tady a teď, nastudujte si pravidla, která vám pomohou koupit kvalitní produkt. Právě těm doporučuje věnovat pozornost společnost Rospotrebnadzor:

  • Nekupujte melouny na nepovolených tržištích a zejména podél silnic. Dávejte přednost velkým řetězcům a oficiálním prodejnám. Zkrátka na důvěryhodných místech.
  • Poctiví prodejci mají doklady potvrzující původ melounů a jejich nezávadnost. Nezapomeňte, že máte právo do těchto dokumentů nahlédnout. Pokud máte jakékoli pochybnosti, zeptejte se. Odmítli vás a neuvedli vám důvod? V takovém případě prostě odejděte.
  • Není dobré meloun před koupí ochutnávat nebo kupovat půlku melounu, i když je zabalená v potravinářské fólii: v místě řezu se rychle množí bakterie. Vybírejte středně velké plody bez promáčklin a známek hniloby.
  • Doma se ujistěte, že jste meloun dobře omyli pod teplou vodou a osušili. Při krájení zhodnoťte jeho vůni – neměla by být kyselá ani nepříjemná. Dobrý meloun je na řezu jiskřivý, má červenou dužinu jednotné barvy. Špatný meloun bude mít na řezu lesklý povrch, intenzivní barvu s nádechem do fialova a žlutá vlákna.

Jak je to s dusičnany?

Bohužel není možné zkontrolovat „chemický obsah“ melounu bez speciálního vybavení. To provádějí především laboratoře. Zde je však důležité vědět. Dusičnany jsou soli kyseliny dusičné. Jsou neškodné, pokud není překročena přípustná norma. Čím méně dusičnanů v těle, tím lépe. V rostlinách se tyto soli hromadí v důsledku hnojiv používaných v zemědělství, vlastností půdy a péče o ni. Nejvíce dusičnanů je v listových salátech a zelenině. Melouny v tomto ohledu zdaleka nevedou. Navíc i při nadměrném hnojení plodů se soli hromadí ve slupce. Chránit se tedy můžete hlavně tím, že dužinu odkrojíte (nebo sníte) mírně stranou od bílé části. Propichovat meloun a „pumpovat“ ho barvivy, cukry nebo dusičnany (na toto téma neexistují žádné teorie) je však zbytečné. Poškození slupky nastartuje proces hnití – meloun se do obchodu prostě nedostane, zkazí se na cestě, což je nevýhodné nejen pro kupující, ale i pro prodejce.

V roce 2018 provedla nezávislá organizace Roskačevo rozsáhlé šetření na téma raných melounů. Červnové melouny byly testovány v laboratořích a žádný ze vzorků nevykazoval nebezpečné množství dusičnanů. Artem Sokolov, vedoucí výzkumný pracovník Všeruského výzkumného ústavu zavlažovaného pěstování zeleniny a melounů, vysvětlil zástupcům organizace Roskačevo, že melouny absorbují přesně tolik dusičnanů, kolik potřebují, a v době, kdy jsou plody plně zralé, je jejich hladina značně snížena. Nezralý meloun však může obsahovat více škodlivých látek, ale opět ve slupce, nikoli v dužině.

Podle výsledků Roskačevovy studie žádný ze vzorků raných melounů neobsahoval nebezpečné množství škodlivých látek (dusičnany, těžké kovy, pesticidy). Odborníci pouze doporučili bobule před krájením důkladně omýt. Nejlépe mýdlem a pod horkou vodou. Tak se do dužiny na ostří nože nedostane žádný prach, bakterie a další nepříjemnosti.

Názor výživového poradce

Larisa Artemenko, praktikující odbornice na výživu, nejenže rozumí nuancím výběru zdravých produktů, ale také se ve svém regionu (Stavropolský kraj) podílí na sledování a odborném hodnocení laboratorních a přístrojových testů melounů na ukazatele bezpečnosti a kvality. „Vzhledem k tomu, že náš region se rozkládá na velké ploše a je rozlohou srovnatelný například se zemí, jako je Litva, melouny v některých oblastech dozrávají dříve a v jiných později. Například na východě regionu začíná sezóna zralých melounů a melounů v červenci. V jiných oblastech však melouny dozrávají až v srpnu. A pokud bezohledný zemědělec urychlí růst kultury pomocí dusičnanu amonného, laboratorní rozbory překročí maximální přípustnou koncentraci dusičnanů. U melounů je tento ukazatel 60 mg/kg. V mé praxi se však stavropolské melouny vždy vyznačovaly bezpečností. Doporučuji je kupovat,“ říká Larisa.

Dobrý raný meloun nemůže být levný
Dobrý raný meloun nemůže být levný

Odborník na výživu upozorňuje, že rané a kvalitní melouny nemohou být levné, a to kvůli specifikům jejich pěstování.

  1. Nejprve se vysévají sazenice melounů a čeká se na klíčky.
  2. Vyberou se nejsilnější mladé rostliny a zasadí se do jednotlivých květináčů.
  3. Když sazenice dosáhnou určité velikosti, jsou vysazeny do skleníku.
  4. Když je průměrná denní teplota optimální, skleníky se otevřou a melouny se nechají dozrát na slunci.

Jedině tak lze dosáhnout brzké a bezpečné sklizně. Podle Larisy však nebyly žádné pochybnosti ani o produktech z jiných zemí: „Výsledky laboratorních testů byly vždy v mezích MAC. Pokud máte stále pochybnosti, doporučuji zakoupit přenosný dusičnanometr a zkontrolovat kvalitu na místě nebo po nákupu. V dnešní době jsou takové přístroje poměrně přesné.

Co může být špatně s ranými melouny

Bohužel je naprostá většina z nich neslazená. A není to jen proto, že jsou všechny nezralé. Ano, kvůli prodloužení trvanlivosti se ovoce často sklízí dříve, než je dokonale zralé. Ale i tyto melouny patří mezi brzy zralé odrůdy. Stráví méně času na slunci a rostou relativně malé, s nízkým obsahem cukru v dužině. Meloun v zásadě nemusí být nutně velmi sladký, a to ani zralý. Tím se vyznačují některé dovážené odrůdy. V Rusku však takové nejsou v úctě. Proto se stále doporučuje kupovat melouny v sezóně a dávat přednost místním produktům, tedy těm, které byly vypěstovány co nejblíže místu, kde se prodávají.

Jak vybrat meloun: rady šéfkuchaře

Šéfkuchařka Alisa Polunina si je jistá – melouny můžete koupit od května do září. Tady je to, na co radí dávat při výběru pozor:

  • Zkontrolujte ocásek: může být hnědý nebo zelený. První možnost znamená, že meloun měl dostatek času na dozrání. Druhá varianta znamená, že ovoce bylo sklizeno příliš brzy.
  • Zkontrolujte slupku: neměla by být lesklá. Pokud jsou na povrchu světle hnědé zvrásněné proužky, jedná se o dobrý meloun! Hnědé skvrny jsou známkou sladkosti, ale neměly by být zaměňovány za promáčkliny způsobené nesprávným skladováním a přepravou.
  • Podívejte se na zemitou skvrnu. Krémově žlutá barva značí, že meloun dozrával na poli pod sluncem. Barva se může měnit od bílé po žlutou.
  • Dobrý meloun je nutně těžký. Zmáčkněte ho – měl by mít mírný zpětný ráz.
  • Udeřte do něj – pokud meloun vydává hluboký dutý zvuk, je pravděpodobné, že je plný šťávy. Tupě znějícímu melounu byste se měli vyhnout.

Ulovili jste nešťastný meloun? Podle Alisy Poluninové nezoufejte: „Rozkrojte ho a osolte. Zabalte ho plátkem prosciutta a lístkem bazalky a budete mít skvělou svačinu!“.

Co dalšího si můžete připravit z raného melounu

Pokud se vám stane, že se vám meloun nehodí ke konzumaci jako samostatný dezert, zkuste si s ním pohrát v domácí kuchyni.

Z melounu lze například připravit lehké a pikantní gazpacho s různými druhy paprik.

Meloun a slaný sýr - báječná letní kombinace
Meloun a slaný sýr – báječná letní kombinace

Nebo zde je další jednoduchá svačinka – salát s melounem a sýrem. Kombinace slaného, sladkého a nakládaného (v tomto případě cibule) se jen zdá zvláštní, ale ve skutečnosti harmonická a zajímavá. Určitě ji vyzkoušejte.

Salát s daikonem a bylinkami (tymián, šalvěj) můžete připravit také z melounu. Milovníkům grilování se doporučuje připravovat meloun na ohni. Za tímto účelem plátky marinujte v tymiánu, uzené mořské soli a olivovém oleji, pečte na dřevěném uhlí a podávejte s chilli.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #potraviny #vodní melouny #jak si vybrat #co uvařit**]. ? Další nápady a recepty na našich sociálních sítích

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: