Uvnitř každé zralé dýně se skrývají úžasná semínka – chutná, chutná, užitečná. Každé semínko má bohaté složení vitaminů a živin, které mohou tělu prospívat i škodit. Pochopme, zda je nutné jíst dýňová semínka.
O čem se v článku dozvíte:Přínosy dýňových semínekŠkodliviny dýňových semínekJak jíst semínkaDýňová semínka s kari, zázvorem a citronem.
Přínosy dýňových semínek
Každé semínko je v podstatě kvintesencí prospěšných látek nezbytných pro vyklíčení nové dýně. Téměř polovinu dýňových semen tvoří mastné oleje a vysoký obsah esenciálních mastných kyselin (vitaminu F) má příznivý vliv na kardiovaskulární systém, zabraňuje rozvoji aterosklerózy.
Dýňová semínka jsou plná vitaminů A, B, C, E a K. Všechny jsou pro naše zdraví nezbytné. Například vitamin K se podílí na procesu krvetvorby a vitaminy A a E jsou zodpovědné za prodloužení mládí a mají antioxidační vlastnosti. Dýňová semínka mají také vysoký obsah fosforu, který je nezbytný pro silné kosti a nervy.
100 g semínek obsahuje polovinu denní hodnoty zinku, který má pozitivní vliv na nervový a imunitní systém, reguluje trávení, napomáhá tvorbě inzulínu a normalizuje hladinu cukru v krvi. Zinek pomáhá hubnout: podílí se na mnoha metabolických procesech v těle, snižuje „špatný“ cholesterol a usnadňuje boj s nadváhou. Díky vysokému obsahu zinku jsou dýňová semínka mimořádně užitečným produktem pro zdraví mužů: zvyšují pohyblivost spermií a zabraňují nadměrnému růstu buněk adenomu prostaty.
Po mnoho let se věřilo, že pomocí dýňových semínek lze očistit tělo od parazitů, pokud je jíte ve velkém množství na lačno. Dýňová semínka totiž obsahují unikátní aminokyselinu zvanou cucurbitin, jejíž název pochází z latinského názvu pro dýně. Cucúrbita. Tato látka je toxická a může zabít některé druhy helmintů, ale ne všechny. Cucurbitin parazitické červy nezabíjí, ale na určitou dobu je paralyzuje. Proto byste se při takovém problému neměli léčit sami, ale poradit se s lékařem, který vám předepíše moderní účinná antihelmintika.
Semena by se měla jíst syrová
Škodlivost dýňových semínek
Prvním problémem, se kterým se milovníci semínek mohou setkat, je poškození zubní skloviny. Nejlepší je jíst semínka předem očištěná rukou, než se jich zbavovat zuby. Žvýkání semínek zuby může vést k rozvoji bakterií v ústech a vyvolat stomatitidu nebo jiné typy zánětů.
Nezapomínejte také na to, že semínka jsou vysoce kalorický produkt, a pokud neplánujete v dohledné době aktivně spalovat kalorie, měli byste množství snědených dýňových semínek omezit. Nespotřebované kalorie se v těle usazují ve formě tukových zásob.
Pokud máte rádi slaná semínka, jejich konzumace ve velkém množství může vést k nadbytku sodíku v těle, a to je plné dalších zdravotních problémů – od otoků a vysokého krevního tlaku až po omezení pohyblivosti kloubů. Konzumace semínek ve velkém množství se kvůli vysokému obsahu tuku nedoporučuje ani lidem s onemocněním zažívacího traktu: gastritidou, vysokou kyselostí žaludku apod.
A ještě jedna věc: pokud máte rádi pražená dýňová semínka, pamatujte, že prospěšných látek je v nich mnohem méně než v syrových. V průběhu tepelné úpravy zdravé tuky obsažené v semínkách mění svou strukturu a stávají se vůbec ne prospěšnými, ale naopak škodlivými.
Dýňová semínka si můžete připravit sami
Jak jíst semínka
Hlavním problémem dýňových semínek je, že jsou tak chutná, že je velmi těžké přestat je jíst. Pamatujte, že denně můžete sníst maximálně 100 g semínek a rozdělit si je do několika jídel. Můžete je přidávat do salátů, koktejlů, vařených polévek, posypat jimi sendviče. Semínka nejezte se slupkou, před použitím je třeba je ručně oloupat.
Pokud se vám dostane do rukou celá dýně, rozkrojte ji napůl, vydlabejte semínka, dobře opláchněte, oloupejte vlákna a osušte. Pro oslavy a klidné rodinné večery u televize si můžete připravit kořeněná dýňová semínka, která jsou rozhodně lepší než jiné nezdravé svačinky.
Dýňová semínka s kari, zázvorem a žírem
Dýňová semínka s kari, zázvorem a zirou
K přípravě potřebujete:
- 1 dýně
- 1 lžíce medu
- 1 polévková lžíce rostlinného oleje
- 3 lžíce vody
- 1 polévková lžíce kari
- 1 polévková lžíce mleté ziry
- 1 polévková lžíce mletého zázvoru
- sůl, koriandr podle chuti
1. Rozkrojte dýni napůl a rukama vydlabejte semínka. Pokud je to možné, ponechte v dýni dužinu s jádrem: bývá velmi chutná. Kromě toho je v ní koncentrovaná dýňová chuť.
2 Dýňová semínka vložte do misky s vodou o pokojové teplotě a třete je rukama – to je nejjednodušší způsob, jak se zbavit zbylé dužiny. Omytá semínka přendejte na papírové utěrky.
3 Osušená semínka dejte na plech a vložte do trouby vyhřáté na 160 °C. Pečte 12-15 minut. Pečte 12-15 minut v závislosti na jejich velikosti. Nezapomeňte je několikrát promíchat.
4. Smíchejte v misce stejným dílem rostlinný olej a med, zalijte vařící vodou (její množství by mělo být 3x větší, tj. na 1 PL medu a 1 PL oleje 3 PL vařící vody), promíchejte. Do této směsi vložte horká semínka a ještě jednou promíchejte.
5. Smíchejte kari, mletou ziru a zázvor ve stejném poměru, přidejte trochu mletého koriandru a sůl. Do této směsi vložte semínka a promíchejte. Můžete je ještě trochu opéct v troubě nebo je jednoduše vyjmout ze směsi a uchovávat ve vzduchotěsné nádobě až týden.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #dýně #semínka #dýňová semínka #výhody a přínosy**]. ? Další nápady a recepty na našich sociálních sítích