Sladký a šťavnatý meloun láká už jen svou chutí. Zdá se, že ho můžete sníst celý najednou! Ale nedělejte to: meloun není tak neškodný! Prozradíme vám, jaké jsou výhody melounu a jak by se měl jíst, aby vašemu tělu neuškodil.
O čem je článek:Výhody melounuŠkody melounuJak správně jíst melounMelounový džem
Výhody melounu
Meloun obsahuje téměř 90 % vody, stejně jako meloun. Na rozdíl od svého sladkého protějšku však meloun není příliš kalorický: ve 100 g je pouze 35 kcal, což znamená, že jej mohou do svého jídelníčku zařadit lidé, kteří si hlídají obsah kalorií ve stravě. Vše samozřejmě závisí na odrůdě melounu: méně kalorický – obvyklý „Kolchoznica“ (6 % cukru) a nejsladší – uzbecký „Torpedo“ (až 20 % cukru). Meloun je skvělý pro doplnění energetických zásob a hodí se jako zdravá svačina.
Meloun obsahuje hodně vitaminu C: ve 100 g asi polovinu denní normy tohoto vitaminu a není vůbec kyselý. Jinými slovy, když sníte 200 g melounu, získáte denní dávku tohoto cenného antioxidantu, který vás udržuje zdravé a mladé. Nedoporučuje se jich jíst více najednou!
Meloun má také vysoký obsah vitaminu A, který pomáhá udržovat zdravé oči, kůži, kosti a imunitní systém, a také vitaminu E a vitaminů skupiny B. Meloun má vysoký obsah draslíku: asi 12 % doporučené denní dávky, který je důležitý pro srdce, svaly a normální krevní tlak. Dále obsahuje železo, hořčík, vápník, kyselinu listovou, niacin, cholin, fosfor a selen.
Meloun je vhodné konzumovat při zácpě, chudokrevnosti, dně, stresu, revmatismu, kardiovaskulárních onemocněních.
Meloun skvěle doplňuje energii a hodí se jako zdravá svačina
Škodlivost melounu
Meloun je jedním z nejčastějších druhů ovoce, které způsobuje zažívací potíže. Proto se meloun nedoporučuje lidem, kteří mají žaludeční, ledvinové a střevní problémy. Kromě toho může meloun způsobit alergické reakce, zejména pokud se konzumuje v nadměrném množství.
Meloun v čisté formě působí projímavě, a to i díky vysokému obsahu vlákniny, proto se často doporučuje k očistě tlustého střeva. Někteří odborníci na výživu dokonce nabízejí speciální melounovou dietu, která pomůže účinně pročistit organismus, ale je třeba mít na paměti, že byste takovou dietu neměli držet déle než týden: můžete narušit střevní mikroflóru.
Protože melouny rostou na zemi, adsorbují všechny látky, včetně toxických prvků z hnojiv. Ze stejného důvodu je nebezpečné jíst melouny pěstované v blízkosti silnic nebo prodávané podél dálnic: mohou absorbovat výfukové plyny z aut. Melouny by se měly před konzumací vždy omýt zvenčí pod tekoucí vodou s tuhým kartáčem.
Meloun čistí střeva, ale při nesprávné konzumaci může být i škodlivý.
Jak správně jíst meloun
Meloun by se měl jíst odděleně od ostatních potravin, neměl by se zapíjet vodou, zejména studenou. Meloun může způsobit zvláště závažné střevní potíže v kombinaci s mlékem, zakysanými mléčnými výrobky (jogurtem, ryzlinkem, kefírem), medem a alkoholem. Nejlepší je jíst meloun před jídlem nebo několik hodin po něm. Je třeba mu dát čas na trávení, aby nedošlo k vážným gastrointestinálním poruchám.
Pokud sníte šťavnatý meloun po vydatném obědě, zdrží se spolu s dalšími potravinami v trávicím traktu, kde začíná proces kvašení. To může způsobit bolesti žaludku, nevolnost, nadýmání a dokonce i zvracení.
Meloun je lepší konzumovat v mírně vychlazené podobě, nakrájený na malé kousky. Z nedokvašeného melounu, který z nějakého důvodu nesníte, můžete udělat konfit nebo džem. Jenže bude velmi, velmi sladký.
Melounový džem
Pro zajímavější chuť je skvělé přidat do melounového džemu jiné ovoce, například meruňky, nektarinky nebo i švestky. Pokud však máte rádi čirý sirup a stejný, jako kdyby byl naplněn kousky ovoce naplněnými sluncem, nic nepřidávejte a při vaření použijte jen voňavé citrony.
Melounový džem
K přípravě melounového džemu potřebujete:
- 1-1,2 kg melounové dužiny „Kolchoznice“.
- 800 g cukru
- šťáva ze 2 velkých citronů
- konzervační vodka
- Meloun nakrájejte na malé kostičky, přendejte do velké mísy a zasypte cukrem. Přikryjte utěrkou a nechte při pokojové teplotě 6-8 hodin.
- Přendejte do hrnce se silným dnem. Přidejte šťávu z 1 citronu, promíchejte. Po přivedení k varu vařte na mírném ohni 20 minut.
- Oloupejte zbylý citron a vyjměte filé tak, že odříznete bílou dužinu a odstraníte/odloupnete fólie z citronové dužiny. Měly by vám zůstat velké kousky. Odstraňte všechny pecky!
- K melounu přidejte citron a chvíli povařte, doslova 3-5 minut.
- Hrnec sundejte z plotny. Odstraňte pěnu a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Džem rozdělte do sklenic. Přikryjte papírovými kotouči navlhčenými vodkou a pevně uzavřete víčky. Uchovávejte v chladničce.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. # meloun #přínosy a škody #přínosy a škody**]. ? Další nápady a recepty na našich sociálních sítích