Užitečná fakta ke Dni sýrů: proč byste měli jíst sýr, jak ho vybírat a skladovat

Užitečná fakta ke Dni sýrů: Proč jíst sýr, jak ho vybírat a skladovat?

Ukázalo se, že každý rok 4. června se slaví Den sýrů. Prozradíme vám, z čeho se skládá, pro koho je užitečný a zda může být kontraindikován.

Jak vám sýr prospívá

Jak víte, sýr se vyrábí z mléka nebo smetany. Přírodní sýr obsahuje velké množství mléčného tuku, lehce stravitelné mléčné bílkoviny, vitaminy A, E, D, C a vitaminy skupiny B, PP. Kromě toho je sýr bohatý na stopové prvky užitečné pro organismus, včetně hořčíku, mědi, zinku, draslíku. Především obsahuje vápník. Tento prvek je důležitý pro zdraví kostí, zubů a celého pohybového aparátu. Fosfor ve složení sýra pozitivně ovlivňuje činnost ledvin, kardiovaskulárního systému a jater. Železo přispívá ke zvýšení hladiny hemoglobinu a snižuje riziko anémie z nedostatku železa. Sýr je poměrně kalorický výrobek. Energetická hodnota závisí na druhu sýra. Například ve 100 g ruského sýra je 363 kcal.

Kdo by neměl jíst sýr

„Lidé, kteří mají vysokou kyselost žaludku a vředovou chorobu žaludku a dvanácterníku, by měli být s konzumací sýrů opatrní. Předtím je lepší poradit se s lékařem. Rovněž osoby alergické na mléčnou bílkovinu by se měly tomuto výrobku vyhnout.“

Úřad Federální služby pro dohled nad ochranou práv spotřebitelů a lidským blahobytem v Orenburské oblasti.

Jak si vybrat sýr

Věnujte pozornost názvu výrobku. Na obalu může být uvedeno „sýr“ nebo „sýrový výrobek“. Na výrobu 1 kg přírodního sýra je potřeba asi 11 litrů mléka. V tomto ohledu není přírodní sýr (nikoliv sýrový výrobek) levnou pochoutkou. Jeho zrání trvá 1-2 měsíce nebo déle.

Vybírejte sýry v továrním balení, na kterém je uvedeno složení výrobku, termín a podmínky skladování. Neměly by se na něm vyskytovat známky plísně, s výjimkou speciálních odrůd. Po zakoupení sýr skladujte při teplotě uvedené na obalu. A dokumentem, který potvrzuje kvalitu sýra, je prohlášení o shodě, jehož platnost si můžete ověřit na internetových stránkách Národního akreditačního systému.

Sýr lze konzumovat jako samostatný výrobek a přidávat ho do různých pokrmů, aby jim dodal bohatší chuť. Kombinuje se s ovocem, ořechy a medem. Přidává se do masových pokrmů, salátů, pizzy a sendvičů. Den sýrů je skvělou příležitostí, jak si vychutnat chuť tohoto výrobku.

Nedávno Gastronome psal o tom, jak si připravit sýrový sendvič k snídani.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #sýr #mléčný sýr #sýradygea**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: