Vitamínové konzervy: 7 způsobů, jak si uchovat zeleninu, abyste v zimě nemuseli nic kupovat

Vitamínové přípravky: 7 způsobů, jak si uchovat bylinky už teď, abyste nemuseli v zimě nic kupovat.

V létě je nutné, jen životně důležité být sobecký a myslet jen na sebe. Přesněji řečeno, starat se o to, jak uchovat všechny výhody úrody a vzít si je s sebou do zimy. Prozradíme vám, jak můžete pečlivě sklízet zeleninu a své oblíbené bylinky, abyste si později pochutnali!

Vitamínové přípravkyVitamínové přípravkyVitamínové přípravkyO čem se v článku dozvíte:Proč připravovat zeleninuPříprava zeleniny7 druhů zeleniny na zimuCo můžete rychle udělat s nadbytečnou nakrájenou zeleninouRecepty na dresinky se zeleninouJednoduchý zelený dresinkZelený dresinkZelený dresink po ryabikovskuJednoduchý zelený dresink po ryabikovsku.

Proč se zásobit zelení

Zdálo by se, že bylinky mají sezónu všude, ale je tak žádoucí uchovat si je i na zimu. Důvodů je hned několik. Důvod je sentimentální: je to vaše rodná zeleň, kterou jste sami vypěstovali svýma zlatýma rukama nebo přijali jako dar od jiných rodných a oblíbených rukou. Takovou zeleň je prostě škoda ponechat svému osudu. Důvod je praktický: vědci prokázali, že v zeleni je obsažena řada užitečných látek, například vápník, v obrovském množství. A ten se z nich vstřebává dokonce lépe než z mléčných výrobků. Vyplatí se tedy připravovat petržel, koriandr, kopr a bazalku. Ale jak to udělat správně, to si povíme dále.

Příprava bylinek

Zelenina před jakýmkoli typem vaření musí:

1. Důkladně prohledat, odstranit zkažené části listů a stonků. Vždyť jen jeden list může zkazit celou sklenici.

2. Omyjte je ve velkém množství studené vody a 3-4krát vodu vyměňte.

3. Vytřepejte vodu a položte je sušit v jedné vrstvě na tkané ručníky, několikrát je otočte nebo přendejte na suché ručníky. Pokud máte odstředivku na sušení zeleně, velmi vám to pomůže.

7 způsobů, jak připravit zeleninu na zimu

Sušení: Svažte do svazků, pověste a usušte nebo nakrájejte a usušte na novinách. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě.

Nakládání: nakrájejte, smíchejte se solí v poměru 4:1, vložte do sklenic, přiklopte, uložte do chladničky.

Mražení: nakrájejte, vložte do zipových sáčků, uzavřete, označte a uložte do mrazničky.

Kvašení: nakrájejte nahrubo, osolte v poměru 8:1, fermentujte při 20-24 °C, 48 hodin. Skladujte v chladničce.

Kimči: namočíme na 10 minut do osolené vody, vymačkáme, smícháme s kimči pastou v poměru 7:2, vložíme do sklenice, fermentujeme při pokojové teplotě 48 hodin, uchováváme v chladničce.

Zmrazování v oleji: Ať už použijete jakýkoli olej, nejprve si připravte zeleninu: natrhejte ji, omyjte, osušte. Poté ji nakrájejte velmi najemno, můžete použít i mixér. Na zeleném rostlinném oleji můžete smažit zeleninu, ryby a maso, dochucovat polévky a kaše, přidávejte až na samém konci vaření. Před podáváním nakrájejte krémové zelené máslo horkým mokrým nožem na kolečka. Podávejte ke kaším, polévkám, steakům, drůbeži, rybám a zelenině.

Marinování: vložíme do sklenice a zalijeme octovým nálevem. Na 500 ml vody – 150 ml octa, 1 lžíce soli a cukru, koření podle chuti.

Co můžete rychle udělat s nasekanými bylinkami navíc

Někdy se stane, že nasbíráte a nasekáte mnohem více bylinek, než potřebujete k obědu nebo večeři. V žádném případě přebytečnou zeleninu nevyhazujte! Zde jsou 3 způsoby, jak je proměnit ve skvělý zimní předkrm nebo dresink na zítřek.

  1. Smíchejte nasekané bylinky s máslem (bylinky:máslo 1:1 až 1:4), osolte, opepřete, stočte do tvaru klobásy, zabalte do potravinové fólie a zmrazte.
  2. Nasekanou zeleninu vložíme do formiček na led, trochu osolíme a zalijeme rostlinným olejem: olivovým, slunečnicovým, kukuřičným (rafinovaným nebo nerafinovaným).
  3. Zeleninu nakrájejte nadrobno, osolte, po 10 minutách rozmělněte mixérem a přidejte rostlinný olej. Dochutíme utřeným česnekem, mletými ořechy a sýrem (druh ořechů a sýra podle chuti).

Přebytečné nasekané bylinky můžeme přidat do zeleniny a másla, zmrazit nebo z nich připravit chutný dresink.

Recepty na dresinky s bylinkami

Jednoduchý zelený dresink

Jedná se o univerzální zálivku pro jakýkoli pokrm.

Jednoduchý zelený dresink
Jednoduchý zelený dresink

1 litr, příprava: 1 den

Co budete potřebovat:

  • jakákoli zelenina – 1 kg
  • oloupaný česnek – 40 g
  • 9% stolní ocet – 30 ml
  • černý pepř hrášek – 5 g
  • neiodizovaná sůl – 25 g
  • cukr – 25 g

Co dělat:

1. Uvařte nálev: 0,5 litru vody a octa přiveďte k varu, přidejte rozdrcený česnek, sůl, cukr, pepř a ocet. Rozpusťte sůl a cukr, nálev zcela zchlaďte.

2. Nasekané bylinky vložte do litrové sklenice až po hrdlo. Sklenici zalijte vroucí vodou a nechte 1 minutu odstát. Poté vroucí vodu slijte.

3. Zeleninu naplňte studeným nálevem, sklenici uzavřete a obraťte. Uchovávejte dnem vzhůru na tmavém místě při pokojové teplotě po dobu 1 dne, poté uložte do chladničky.

Zelený dresink na Riabikovského způsob

Toto koření lze použít do všech polévek, salátů a teplých jídel.

Zelený dresink po ryabikovsku
Zelené oblékání po ryabikovsku

1 litr, příprava: 1 den

Co budete potřebovat:

  • oloupaná cibule – 100 g
  • koriandr – 100 g
  • petržel – 100 g
  • kopr – 100 g
  • oloupaný čerstvý kořen křenu – 50 g
  • rajčata – 200 g
  • loupaná mletá sladká paprika – 300 g
  • loupaná pálivá paprika – 30 g
  • oloupaný česnek – 80 g
  • snítky kopru – 25 g
  • bobkový list – 3 ks
  • černý pepř hrášek – 15 g
  • rybíz nebo limetka – 5 listů
  • sůl, cukr, ocet podle chuti

Co dělat:

1. Křen, rajčata, česnek, cibuli a chilli papričku přejeďte přes mlýnek na maso.

2. Kopr, petrželku a koriandr nasekejte nadrobno nožem. Sladkou papriku nakrájejte na kostičky o velikosti 5 mm.

3. Vše vložte přes mlýnek na maso do hrnce a postavte na mírný oheň. Přiveďte k varu, snižte teplotu na minimum. Přidejte sladkou papriku a vařte 20 minut.

4. Vložte všechny nasekané bylinky, pepř, bobkový list, rybíz nebo lipový list. Osolíme, opepříme a podle chuti dochutíme octem, povaříme 5 min.

5. Koření rozprostřeme do sterilovaných sklenic a přidáme koprovou okurku. Sklenice uzavřeme, obrátíme a necháme 1 den stát na tmavém místě při pokojové teplotě. Uchovávejte v chladničce.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #zelenina**]. ? Další nápady a recepty na našich sociálních sítích

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: