Výroba domácích sušenek: našich 15 nejlepších receptů

Výroba domácích sušenek: našich 15 nejlepších receptů

Lahodné domácí sušenky jsou nejen pochoutkou k čaji, ale také symbolem pohody a dalším způsobem, jak vyznat lásku svým blízkým. Ne nadarmo se říká, že pokud dům voní čerstvým pečivem, panuje v něm klid a harmonie. Sušenky si můžete doma připravovat každý den – existují tisíce různých receptů, z nichž ty nejlepší uvádíme v našem výběru.

Rychlé sušenky z křehkého těsta

Když máte chuť na něco dobrého k čaji, přijdou vám vhod rychlé domácí sušenky. Sytější chuť jim dodá kandované ovoce, sušené ovoce namočené v silném alkoholu nebo drcené ořechy. A pokud vám to čas dovolí, můžete si připravit sušenky z křehkého pečiva s citronovou polevou.

Rychlé sušenky z křehkého těsta
Rychlé chlebové sušenky (Gastronomické nakladatelství s.r.o.)

40 min.

Čas navíc: 30 minut

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

  • mouka – 325 g mouky + trochu na vyválení těsta
  • máslo – 200 g
  • moučkový cukr – 125 g + trochu na podávání
  • žloutky z velkých vajec – 2 ks.
  • vanilkový cukr – 1 lžička.
  • sůl

1. Máslo vložte na 10 minut do mrazničky. Mouku prosejeme přes jemné síto, přidáme moučkový cukr a nahrubo nastrouhané máslo. Postupujte velmi rychle, aby se máslo nerozpustilo teplem rukou.

2. Směs mouky vmíchejte do másla, až získáte jemnou drobenku. Do doby použití je uložte do chladničky. Žloutky vyšlehejte mixérem s vanilkovým cukrem a solí do světlé a hladké hmoty.

3. Žloutkovou směs přidejte k moučné drobence a promíchejte. Těsto hněteme, dokud není hladké. Vytvarujte z něj kouli, zabalte ji do potravinové fólie a dejte na 30 minut do chladničky.

4. Vychlazené těsto rozválejte na 1 cm silnou vrstvu. Vykrajujte tvary a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem.

5. Předehřejte troubu na 180 °C. Sušenky pečte 15-20 minut dozlatova. Před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem.

Užitečná rada

Pro zpestření chuti můžete do těsta na rychlé sušenky přidat mletou skořici, pomerančovou nebo citronovou kůru apod.

Vídeňské sušenky

Co by to bylo za čajový dýchánek bez výborných domácích sušenek podle receptu našich maminek a babiček? Mimochodem, proč se jim říká „vídeňské“, není známo. Podle jedné z verzí se sušenky podobají koláčům Streuselkuchen, které jsou velmi oblíbené v celém Německu a zejména v Rakousku.

Vídeňské sušenky
Vídeňské sušenky (Gastronom Publishing House LLC)

50 min.

Čas navíc: 1 hodina

Pro vaření 6Potřebujete 8 porcí:

  • mouka – 600 g
  • máslo – 250 g
  • vejce – 3 ks.
  • cukr – 200 g
  • hustý džem nebo marmeláda – 150-200 g
  • kvásek – 1 lžička.
  • sůl

1. Máslo nakrájejte na kostičky, vložte do malé misky a nechte 30 minut při pokojové teplotě, aby se mírně rozpustilo.

2. Do mísy kuchyňského robotu vyklepněte vejce, přidejte cukr a šlehejte, dokud nebude hladké a nadýchané. Přidejte měkké máslo a znovu důkladně vyšlehejte.

3. Mouku, prášek do pečiva a sůl prosejeme přes jemné síto do mísy. Po částech přidávejte mouku do máslové směsi a míchejte háky. Mělo by vzniknout kulaté těsto.

4. Z těsta vytvarujte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a dejte alespoň na 30 minut do chladničky. Poté oddělte 1/4 těsta a dejte ji do mrazáku až do použití. Zbytek těsta rozválejte na pečicím papíru.

5. Přeneste těsto na plech, rozetřete na něj džem nebo marmeládu a jemně uhlaďte silikonovou stěrkou.

6. Vyjměte těsto z mrazáku a hrubým struhadlem nastrouhejte přímo na vrstvu džemu. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 20-25 minut. Vyjměte z plechu, nechte mírně vychladnout a hotové pečivo nakrájejte na kosočtverce nebo čtverce. Podáváme.

Sušenky z pohankové mouky s čokoládou

Domácí sušenky z pohankové mouky s čokoládou mohou být originálním dárkem pro kolegy, spolužáky. nebo sousedy na venkově. Zabalte je do plechovky nebo do krásné krabičky s mašlí a dejte pod vánoční stromeček – chutné, jednoduché, zdravé. Chcete-li se dozvědět, jak vybrat kvalitní čokoládu, přečtěte si dále. zde.

Sušenky z pohankové mouky s čokoládou
Sušenky z pohankové mouky s čokoládou (My Magnet)

30 minut

Čas navíc: 30 minut

Vaření 4Potřebujete 5 porcí:

  • pohanková mouka – 150 g
  • hnědý cukr – 150 g
  • máslo – 110 g
  • hořká čokoláda – 100 g
  • vejce – 1 ks.
  • mletý zázvor – 2 lžičky.
  • jedlá soda – 5 g
  • sůl – 5 g

1. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do bílé a nadýchané hmoty. Pokračujte ve šlehání a přidávejte vejce jedno po druhém.

2. Přisypte mouku, zázvor, jedlou sodu a sůl. Promíchejte, dokud nevznikne hladká hmota. Přidejte čokoládu nakrájenou na malé kousky. Rychle promíchejte, mísu zakryjte potravinovou fólií a dejte ji na 30 minut do lednice.

3. Z těsta vytvarujte klobásky, nakrájejte je na kolečka a položte je na plech vyložený pečicím papírem.

4. Čokoládové sušenky pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 12-15 minut. Nechte vychladnout na mřížce a podávejte.

Bezlepkové banánové sušenky

Jak upéct domácí bezlepkové sušenky? Je to velmi jednoduché – stačí nahradit pšeničnou mouku rýžovou nebo ovesnou. A aby bylo pečivo co nejzdravější, použijte velmi zralé (můžete i přezrálé) banány, které byly rozmačkány. Mimochodem, rozmačkané banány lze připravit s rezervou, dát do nádob a zmrazit. Přečtěte si, jak to správně udělat. zde.

Bezlepkové banánové sušenky
Bezlepkové banánové sušenky ()

40 minut

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

  • rýžová mouka – 200220 г
  • banán – 1 ks
  • arašídová pasta – 100 g
  • med – 1 polévková lžíce.
  • vanilkový cukr – 1 lžička.
  • mořská sůl

1. Předehřejte troubu na 170 °C. Plech vyložte pečicím papírem.

2. Ve velké míse rozmačkejte banán vidličkou, přidejte med, vanilkový cukr, sůl a arašídovou pastu. Důkladně promíchejte, přidejte mouku a vypracujte vláčné těsto.

3 Čajovou lžičkou nabírejte malé porce těsta, mokrýma rukama z nich vytvarujte kuličky a položte je na plech.

4 Namočte hroty vidličky do vody a každou sušenku lehce přitlačte. Pečte asi 15 minut, dokud nezezlátnou. Banánové sušenky nechte vychladnout na mřížce, přendejte je do nádoby a uložte do chladničky na 4-5 dní.

Krajkové mandlové sušenky

Domácí mandlové sušenky připravené podle našeho receptu jsou velmi křupavé a doslova se rozplývají na jazyku. Mouku na ně není vůbec těžké vyrobit doma. Nejprve mandle zalijte vroucí vodou a dejte je na 2 minuty na oheň.3 minuty. Poté je ponořte do ledové vody a sloupněte slupky. Ořechy lehce osušte v troubě nebo na suché pánvi, nechte vychladnout a umelte je v kuchyňském robotu nebo mlýnku na kávu. Mimochodem, krajkové sušenky lze potřít rozpuštěnou čokoládou a podávat jako dort.

Krajkové mandlové sušenky
Krajkové mandlové sušenky

35 min.

Dodatečný čas: 1 hodina

Pro vaření 4Potřebujete 6 porcí:

  • hnědý cukr – 130 g
  • máslo – 115 g
  • mandlová mouka – 75 g
  • mléko – 1 polévková lžíce.
  • vanilkový extrakt – 1 lžička.
  • sůl – 1/4 lžičky.

1. Máslo vložte do hrnce a postavte na střední teplotu. Když se rozpustí, přidejte hnědý cukr, mandlovou mouku, sůl a mléko. Aniž byste pánev sundávali z ohně, intenzivně míchejte metličkou, dokud se cukr nerozpustí a všechny přísady se zcela nespojí, asi 3 minuty.

2. Odstavte pánev z ohně a přidejte vanilkový extrakt, promíchejte. Těsto bude mírně řídké, zrnité a lesklé. Těsto nechte 5-10 minut odležet: během této doby mírně zhoustne.

3. Předehřejte troubu na 175 °C. Vyložte 2-3 velké plechy pečicím papírem nebo silikonovými podložkami na pečení.

4. Těsto rozetřete pomocí čajové lžičky 7-8 cm od sebe. Pečte dozlatova 6-8 minut. Sušenky budou během pečení prskat a bublat.

5. Sušenky nechte 5 minut vychladnout na kuchyňské lince.nepak je položte na drátěný rošt, aby zcela vychladly. Podávejte.

Užitečný tip

Krajkové mandlové sušenky lze potřít rozpuštěnou čokoládou a podávat jako brownies.

Postní mrkvové sušenky

Mrkvové sušenky jsou chutnou a zdravou pochoutkou, kterou si může a měla by připravit celá rodina. Vytvořte v kuchyni bezpečný prostor a zapojte děti do hnětení těsta nebo je požádejte, aby vám pomohly vyválet základ sušenek. I ti nejmenší mohou dělat něco zábavného, například počítat sušené sultánky nebo jiné sušené ovoce.

Postní mrkvové sušenky
Postní mrkvové sušenky ()

45 minut

Na přípravu 8 porcí budete potřebovat:

  • pšeničná mouka – 300 g
  • mrkev – 300 g
  • cukr krystal – 150 g
  • rafinovaný rostlinný olej – 100 ml
  • sultánky – 100 g
  • vanilkový cukr – 1 lžička.
  • kvásek – 1 lžička.
  • sůl

1. Sultánky zalijte horkou vodou a nechte 15 minut stát při pokojové teplotě.

2. Nastrouhejte mrkev na jemném struhadle, přeneste ji do velké mísy. Přilijte rostlinný olej, důkladně promíchejte, přidejte obyčejný a vanilkový cukr a znovu promíchejte.

3. Do mísy s mrkvovou směsí prosejte mouku s práškem do pečiva a solí a promíchejte. Přidejte sultánky a těsto důkladně prohněťte. Těsto by mělo být pevné. Pokud se těsto nespojí, přilijte trochu vody.

4. Mrkvové těsto rozdělíme na polovinu a rozválíme na dva párky. Každou z nich nakrájejte na puky a poté je srolujte do kuliček.

5. Kuličky těsta mírně zploštěte, položte je na plech vyložený pečicím papírem a vložte je do trouby předehřáté na 200 °C.

6. Mrkvové sušenky pečte asi 20 minut, poté je nechte vychladnout a podávejte.

Husí sušenky s tvarohem

Mnozí z nás si pamatují a často vaří sušenky z tvarohu s máslem. A kde se vzal tak roztomilý název, víte? Je to jednoduché – rozválené těsto se složí do trojúhelníčků, které opravdu připomínají husí stehýnka. A aby byla podobnost co největší, můžete na okrajích udělat malé zářezy, které napodobují pásy.

Sušenky z tvarohu
Sušenky z tvarohu „Husí stehýnka“ (LLC „Nakladatelství „Gastronom“)

1 hodina

Pro vaření 6Potřebujete 8 porcí:

  • mouka – 300-325 g
  • 9% tvaroh – 250 g
  • cukr – 150-200 g
  • 82,5% máslo – 125 g
  • C0 vejce – 1 vejce
  • kvásek – 2 lžičky.
  • vanilkový cukr – 2 lžičky.

1. Předehřejte troubu na 180 °C. Prosejeme 180 g mouky se solí a práškem do pečiva a přidáme vanilkový cukr. Studené máslo nakrájejte na kostičky o průměru 1 cm. Posypeme je moukou a vanilkou a nožem nasekáme na drobky.

2. Do moučného základu přidejte tvaroh a promíchejte vidličkou. Těsto shrňte do kuličky. Pokud je těsto příliš měkké, přidejte ještě trochu mouky.

3. Těsto rozválejte na pomoučeném povrchu na tloušťku přibližně 3 mm. Pomocí vykrajovátka na sušenky vykrájejte kolečka. Zbylé těsto shromážděte a znovu rozválejte, poté opět vykrájejte kolečka.

4. Kolečka těsta posypeme cukrem a přeložíme na polovinu. Vrchní část opět posypeme cukrem a opět přeložíme na polovinu. Potřeme vejcem rozšlehaným s 1 lžičkou vody a posypeme cukrem.

5. Sušenky přendejte na plech vyložený pečicím pergamenem a pečte 15-18 minut. Na plechu zcela vychladněte a poté podávejte.

Zázvorové sušenky s cukrovým zdobením

Domácí zázvorové sušenky jsou v mnoha evropských zemích vánoční pochoutkou. Pro přípravu této pochoutky se používá …

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: