Ananas je jedním z nejoblíbenějších a nejdostupnějších tropických plodů. Skvěle se kombinuje s mořskými plody, kuřecím masem, houbami a uzeninami a každému pokrmu dodá příjemnou sladkost a nádech svěžesti. Prozradíme vám, jaké zajímavé pokrmy lze z ananasu připravit, a nabídneme vám 15 jednoduchých vyzkoušených receptů.
Sendviče s ananasem, šunkou a sýrem
Teplé pokrmy s ananasem mohou být poměrně jednoduché, ale z tohoto důvodu neméně chutné. Například sendviče, v nichž se konzervované ovoce kombinuje se šunkou a sýrem, jsou prakticky expresní variantou. pro amatéry Havajská pizza.
Sendviče s ananasem, šunkou a sýrem ()
30 minut
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- polotvrdý sýr – 200 g
- ananas v sirupu – 100 g
- pšeničný chléb – 8 kusů
- vařená šunka – 8 kusů.
- hořčice – 1 polévková lžíce.
- čerstvá bazalka – 2 snítkyи
1. Vypusťte tekutinu z plechovky ananasu. Ananasy položte na prkénko a nakrájejte je na malé kousky. Oddělte listy bazalky od stonků. Větší listy nasekejte nadrobno, vrchní listy ponechte na ozdobu.
2. Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle. Jednu stranu chleba potřete tenkou vrstvou hořčice. Předehřejte troubu na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
3. Na plech naaranžujte plátky chleba a na ně hořčici. Na každý plátek položte plátky šunky a poté plátky ananasu. Rovnoměrně posypte nasekanou bazalkou.
4. Sendviče posypte sýrem a pečte 15 minut ve středně vyhřáté troubě. Sendviče ozdobte bazalkou a podávejte horké.
Užitečná rada
Místo toastového chleba můžete použít malé ciabatty a šunku nahradit vařenou uzeninou nebo kousky kuřecího masa.
Krupicová kaše s kokosovým mlékem, ananasem a pisalisem
Manná kaše s ananasem, připravená podle našeho receptu, se chutí i vzhledem podobá spíše dezertu než běžné snídani. Pokud nemáte po ruce ananas, klidně ho nahraďte sladkými jablky nebo hruškami – ujišťujeme vás, že budou stejně dobré.
Kaše z kokosového mléka s ananasem a pisalisem ()
20 minut
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- odtučněné kokosové mléko – 1 litr
- physalis – 200 g
- ananasová dužina – 150-200 g
- krupice – 6 polévkových lžic.
- cukr (lepší je hnědý cukr) – 4 polévkové lžíce.
- kokosový olej nebo máslo – 1 polévková lžíce.
- vanilkový cukr – 1 polévková lžíce.
- mořská sůl
1. Physalis oloupejte a nakrájejte na kolečka. Ananasy nakrájejte na malé kostičky. Na pánvi rozehřejte olej se 2 lžícemi cukru, vložte ovoce a na prudkém ohni je za stálého třepání pánve 2-3 minuty smažte. Sundejte z plotny.
2. Mléko nalijte do hrnce, přidejte sůl, zbývající cukr, vanilkový cukr a krupici. Postavíme na silný oheň a za stálého míchání metličkou, aby se zabránilo vzniku hrudek, vaříme, dokud se kaše nerozvaří.
3. Snižte teplotu na mírný var a za stálého míchání vařte, dokud kaše není tak hustá, jak si přejete. 3–4 minuty.
4. Kaši naaranžujte na talíře, doplňte ovocem a omáčkou vytvořenou na pánvi. Podávejte.
Salát s olihněmi a ananasem
Salát s ananasem a olihněmi může být ještě chutnější, pokud do zálivky přidáte pár stroužků česneku a lžíci sladké bavorské hořčice. Mořské plody je vhodné uvařit den předem, a pokud máte málo času, můžete vždy použít mořské plody z konzervy.и chobotniceami ve vlastní šťávě.
Salát s olihněmi a ananasem (Gastronom Publishing House LLC)
15 min.
Čas navíc: 20 minut
Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:
- korpusy olihní – 300 g
- čerstvé okurky – 300 g
- kolečka ananasu v konzervě – 4 ks.
- konzervovaná kukuřice – 150 g
- vařená vejce – 2 ks.
- majonéza – 100 g
- tvrdý sýr – 50 g
- kopr – 2 snítky
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
1. Připravená tělíčka chobotnic vařte 1 minutu ve vroucí osolené vodě. Okurky nakrájejte na malé kostičky. Sýr nastrouháme na hrubém struhadle.
2. Kukuřici necháme v sítu okapat od přebytečné tekutiny, kopr nasekáme najemno, vařená vejce nastrouháme na hrubém struhadle.
3. Tělíčka chobotnic nakrájíme na tenké plátky, ananas nakrájíme na malé plátky. Všechny připravené suroviny smícháme v hluboké míse, podle chuti osolíme a opepříme.
4. Salát přelijte majonézou a důkladně promíchejte. Přendejte do salátové mísy, podle potřeby ozdobte a podávejte.
Salát a la Olivier s avokádem, ananasem a hovězím jazykem
Správné stravování není důvodem, proč se vzdávat tradičních svátečních salátů. В složení tento neobvykléwow olivier obsahuje hovězí jazyk, zeleninu a čerstvý ananas. Podle našeho receptu se podává jako v restauraci. všechny komponenty chaoticky naaranžované na talíři a ozdobené kapkami domácí majonézy. V případě potřeby. složky lze smíchat, osmažit a odeslat ve slavnostní salátové míseе.
Salát a la Olivier s avokádem, ananasem a hovězím jazykem (My Magnet)
40 minut
Na přípravu 8 porcí budete potřebovat:
- vařený a oloupaný hovězí jazyk – 1 kus.
- ananas – 1 ks.
- vařené brambory – 4 ks
- vařená mrkev – 4 ks.
- avokádo – 1 ks.
- mražený zelený hrášek – 100 g
- malá čerstvá okurka – 1 ks
- zelená cibule – 3 snítky
- kopr – 2 snítky
- petržel – 2 větvičky
Na majonézu:
- vejce – 5 ks
- olivový olej – 200 g
- dijonská hořčice – 50 g
- bílý vinný ocet – 30 ml
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
1. Na dresink oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte, přidejte ocet, hořčici, sůl a pepř. Tenkým proudem přilévejte olivový olej a šlehejte, dokud směs nebude hustá emulze. Vložte na 30 minut do chladničky.
2. Jazyk a brambory nakrájejte na velké kostky, mrkev na tenké plátky, avokádo na polokoule. Ananas nakrájejte na středně velké kousky, okurku na tenká kolečka.
3. Zelený hrášek uvařte ve vroucí osolené vodě, 1–2 minuty. Okamžitě je přendejte do studené vody, poté je slijte v cedníku a osušte.
4. Na plátky avokáda naaranžujte plátky jazyka, mrkve, brambor, čerstvého ananasu, okurky a hrášku.
5. Salát ozdobte kapkami majonézy a čerstvými bylinkami. Osolte, opepřete a ihned podávejte.
Pikantní havajská pizza
Havajská pizza s konzervovaným ananasem vynalezl v roce 1962 Kanaďan řeckého původu a stal se již klasikou.. Bílá omáčka pro pizzu lze koupit v obchodě nebo vyrobit z mouky, másla a mléka. Některé pizzaioly používají jako základ nízkotučnou zakysanou smetanu smíchanou s tvarohem nebo hustým přírodním jogurtem.
Pikantní havajská pizza (Můj magnet)
20 minut
Na přípravu 2 porcí budete potřebovat:
- hotový základ na pizzu – 1 ks.
- strouhaný sýr – 150 g
- ananas v konzervě – 130 g
- slanina – 120 g
- omáčka na pizzu – 100 g
- nakládané jalapeño – 30 g
- olivový olej
1. Předehřejte troubu na 200 °С. Základ pizzy položte na plech, pokapejte olivovým olejem a potřete omáčkou.
2 Ananas nakrájejte na kostičky a slaninu na malé kousky.
3. Slaninu a ananas naaranžujte na základnu. Rovnoměrně je posypte sýrem a navrch položte plátky jalapeño.
4. Pizzu pečte 8-10 minut, dokud se sýr nerozpustí. Podávejte horké.
Užitečná rada
Jak připravit chutnou bílou omáčku na pizzu, přečtěte si na našich webových stránkách.
Závitek s vařenou klobásou, sýrem a ananasem
Chutné křupavé závitky s klobásou a ananasem jsou vydatné a chutné pečivo, které lze připravit i v krátkém čase. Namísto podmáslí můžete použít matsoni, syrovátku nebo nízkotučný kefír a místo klobásy. – jakákoli šunka nebo pečené maso nakrájené na malé kostičky.
Závitek s vařenou klobásou, sýrem a ananasem
1 hodina
Na přípravu 10 porcí budete potřebovat:
- mouku – 300 g + na vyválení těsta
- podmáslí – 250 ml
- kvásek – 2 lžičky.
- sušené provensálské bylinky – 1 lžička.
- sůl – 1/2 tsp.
Na náplň:
- Ananas – 220 g
- strouhaná mozzarella – 150 g
- vařená klobása – 150 g
- rajčatový protlak – 5 lžic. l.
1. Předehřejte troubu na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
2. Do hluboké mísy prosejte mouku a prášek do pečiva, uprostřed udělejte důlek. Přidáme podmáslí, sůl a sušené bylinky a vypracujeme vláčné těsto.
3. Těsto položte na pomoučněnou plochu a hněťte 2 minuty.–3 minuty, pak těsto rozválejte a nakrájejte na čtverce o straně 30 cm.
4. Povrch těsta potřete rajčatovým protlakem. Na něj naaranžujte na kostičky nakrájenou klobásu a ananas a posypte sýrem.
5. Čtverce srolujte do rolády a nakrájejte na 10 dílů. Uspořádejte závitky na připravený plech a pečte 25 minut.–30 minut.
6. Hotové závitky podávejte mírně vychlazené. V případě potřeby je ozdobte mikrozeleninou.
Polévka z manga s ananasem a pikantními krevetami
Připravte si osvěžující a barevnou polévku s mangem, ananasem a krevetami. podle našeho receptu. Díky paprikám Díky chilli, zázvoru a limetkové šťávě je chuť poměrně ostrá, ale množství těchto ingrediencí můžete vždy upravit. Ananasový sirup, který se v tomto receptu nepoužívá, zřeďte vodou, nalijte do formiček na led a zmrazte. – získáte fovocný led pro strany.
Polévka z manga s ananasem a pikantními krevetami ()
40 minut
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- velké zralé mango – 4 ks.
- ananas v plechovce (kolečka) – 1 plechovka (400 g)
- syrové tygří krevety bez hlavy – 400 g
- kokosové mléko – 1 plechovka (400 g)
- limetky – 2 ks
- olivový olej – 80 ml
- čerstvý kořen zázvoru – 5 cm
- červená chilli paprička – 1/2 ks.
- máta – 2-3 snítky
- rybí omáčka – 1 lžička.
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- led
1 – Oloupaný zázvor nakrájejte na 3 části, 2/3 nakrájejte na tenké plátky a vložte do mixéru, 1/3 nasekejte a přendejte do malé misky.
2. Nakrájejte 2 kolečka ananasu na 3 cm široké plátky. Osušte je papírovými utěrkami. Zbývající ananasy vložte do mísy mixéru (sirup není potřeba).
3. Pomocí jemného struhadla oloupejte z limetek 1 lžičku kůry a poté z nich vymačkejte šťávu. Dužinu manga nakrájejte na středně velké kousky a vložte do mixéru. Přidejte kokosové mléko, rybí omáčku, limetkovou šťávu, kůru, hrst ledu a vyšlehejte do hladka. Do doby podávání vložte do lednice.
4. Chilli papričku nakrájejte nadrobno, smíchejte s rezervovaným zázvorem a ananasem. Přidejte oloupané krevety, osolte, opepřete a promíchejte.
5. Z větviček odstraňte lístky máty, vyberte 12-16 největších a nejpevnějších lístků. Do malé pánve nalijte olivový olej, prudce ho zahřejte, snižte teplotu na minimum a lístky máty osmahněte v dávkách po 2 lístcích.–3 kusy. Pomocí silikonové stěrky je smažte do průhledna, asi 40 sekund. Uvařené listy přendejte na papírové utěrky.
6. Na stejném oleji osmažte krevety do hněda, 3 až 4 minuty, a poté ananasy. Krevety a ananasy navlékněte společně na dřevěné špejle. Studenou polévku nalijte do talířů, pokapejte olivovým olejem a ozdobte opečenou mátou. Podávejte s krevetami a ananasovým kebabem.
Vepřové maso ve sladkokyselé omáčce s ananasem
Masové pokrmy s ananasem se často připravují v čínských a korejských restauracích – právě v těchto zemích jsou sladkokyselé chutě nejoblíbenější a nejoceňovanější. Pokrm podávejte s vařenou rýží, nakládanými pečenými paprikami a listy zeleného salátu. Místo sezamových semínek lze použít pražené arašídy.
Vepřové maso ve sladkokyselém…