7 receptů na domácí chipsy: PP chipsy ze zeleniny a pochoutka pro mlsné jazýčky

7 receptů na domácí chipsy: PP chipsy ze zeleniny a pochoutka pro mlsné jazýčky

Chutné křupavé brambůrky jsou nejoblíbenější svačinkou, ať už při posezení ve společnosti nebo při sledování filmu. Mnoho lidí ví o škodlivosti takové svačiny, ale ne každý si ji dokáže odepřít. Poradíme vám, jak si doma připravit chipsy tak, aby se z kategorie škodlivých potravin staly užitečnou svačinkou, a podělíme se o osvědčené recepty.

O čem se v článku dozvíte:Tajemství výroby ovocných a zeleninových chipsůReceptyKřupavé domácí bramborové chipsy s citronemMrkvové chipsy v domácích podmínkáchLitinové chipsy s kořenímCuketové chipsyZeleninové chipsy s kmínem a jogurtovou omáčkouJablečné a hruškové chipsyBanánové chipsyPodívejte se, jak se připravují bramborové chipsy.

Tajemství výroby ovocných a zeleninových chipsů

Nejdůležitější při přípravě domácích chipsů je krájení na tenké plátky. K tomu vám poslouží speciální kráječ nebo ostrý kuchařský nůž. Někdy se k takovému krájení používá škrabka na zeleninu. Podrobně jsme vám řekli, jak správně krájet zeleninu pro různé pokrmy. v tomto materiálu.

Existuje několik způsobů přípravy: přírodní chipsy můžete upéct v troubě, když předtím plech vyložíte pergamenovým papírem, nebo použít speciální přístroje, jako je dehydrátor, dehydrátor a aerogril. Variantu fritézy neuvažujeme, protože se netýká PP hranolků. Pokud připravujete hranolky doma v troubě, je přijatelné je pokapat trochou olivového oleje.

Aby byly hranolky křupavé a rovnoměrně propečené, položte je na plech v jedné vrstvě v rozestupech od sebe a během pečení je občas otočte.

Pro zvýraznění vůně a chuti občerstvení použijte své oblíbené koření.

Recepty

Křupavé domácí lupínky s citronem

Skvělá alternativa k oblíbeným kupovaným chipsům. Tuto svačinku můžete bez obav dát dětem, ale určitě si na ní pochutnají i dospělí. V receptu pečeme zeleninu v troubě, ale chipsy můžete připravit i v dehydrátoru, pokud ho máte.

Křupavé domácí lupínky s citronem
Křupavé domácí lupínky s citronem (s laskavým svolením tiskové kanceláře)

40 min.

Na přípravu 8 porcí budete potřebovat:

  • brambory – 500 g
  • citron – 1 ks.
  • olivový olej – 3 polévkové lžíce.
  • mletá zira – 0,5 lžičky.
  • mletá pálivá červená paprika
  • sůl

1. Předehřejte troubu na 200 °C. Brambory oloupejte a nakrájejte na kolečka o tloušťce 5-6 mm (nejlépe je nakrájíte na mandolíně). Citron osušte, oloupejte na jemném struhadle a vymačkejte z něj šťávu.

2. Smíchejte 2 lžíce citronové šťávy, olivový olej, kůru a trochu pálivé papriky. Touto směsí přelijte brambory a rukama promíchejte, aby se každý plátek obalil pikantním olejem.

3. Vyložte 2 plechy pergamenem na pečení (stejně se vám tam všechny plátky nevejdou, pečte po částech) a brambory na ně položte v jedné vrstvě, nesmí se překrývat. Vložte do trouby a pečte 15 minut.

4. Plátky otočte a vraťte do trouby na dalších 10-12 minut. Po upečení se okraje křupek začnou kroutit a hnědnout. Pokapejte dalším množstvím citronové šťávy, posypte citronovou kůrou a solí a nechte vychladnout na mřížce.

Domácí mrkvové lupínky

Příprava mrkvových chipsů v troubě podle našeho receptu je rychlá a snadná. Doporučujeme používat různé druhy koření v kombinaci s olivový olej k ochucení zeleniny.

Domácí mrkvové chipsy
Mrkvové chipsy doma (LLC „Publishing House „Gastronom“/ T.Shkondina)

30 min.

Na přípravu 8 porcí budete potřebovat:

  • mrkev – 500 g
  • olivový olej – 2 polévkové lžíce.
  • mletá zira
  • sušená chilli paprička (vločky)
  • mořská sůl – nepovinné
  • sušené provensálské bylinky
  • čerstvě mletý bílý pepř
  • čerstvě mletý černý pepř
  • česnekový prášek

1. Zeleninu omyjte kartáčkem (zda ji oloupete, záleží na vás). Nakrájejte ji co nejtenčeji na kolečka nebo plátky.

2. Plátky zeleniny vložte do uzavřeného plastového sáčku, zalijte asi 2 lžícemi oleje, sáček uzavřete a jemně protřepejte, aby se plátky mrkve obalily olejem, aniž by se rozbily.

3. Plátky položte v jedné vrstvě na plech vyložený pergamenem a ochuťte je veškerým kořením uvedeným v ingrediencích, dohromady nebo zvlášť. V případě potřeby dochuťte solí.

4. Plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut do křupava. Jednou je obraťte. Nechte vychladnout na papírových utěrkách a uložte do papírových sáčků.

Chipsy z kořeněné červené řepy

Připravte si doma originální chipsy z červené řepy. Červená řepa bude třeba předpéct, po upečení v troubě se vysuší. I když proces pečení bude trvat déle, věřte, že výsledek stojí za to. S přípravou začněte 2 dny před podáváním.

Chipsy z kořeněné červené řepy
Chipsy z červené řepy s kořením (Shutterstock/FOTODOM)

2 hodiny 30 minut.

Na přípravu 20 porcí budete potřebovat:

  • červená řepa – 1 kg
  • čerstvě mletý černý pepř – 1 polévková lžíce.
  • čerstvě mletý růžový pepř – 1 lžička.
  • sušená petrželová nať – 2 polévkové lžíce.
  • sušená majoránka – 2 polévkové lžíce.
  • sůl

1. Řepu zabalte do alobalu a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C (podle velikosti) 40 minut až 1 hodinu. Červenou řepu zalijte studenou vodou a oloupejte.

2. Nechte mírně vychladnout a nakrájejte ji na kulaté plátky silné asi 1 cm. Dochutíme solí, pepřem, majoránkou a petrželkou. Nechte 2 hodiny odpočívat. Plátky červené řepy rozložte v jedné vrstvě na plech a sušte 2 hodiny v troubě vyhřáté na 100 °C.

3. Vyjměte řepu z trouby a sušte ji při pokojové teplotě, dokud nebude pružná, tj. 1-2 dny. Skladujte v těsně uzavřených krabicích nebo v plastových nádobách. Vrstvy lze převrstvit papírovými utěrkami: budou absorbovat vlhkost.

Cuketové chipsy

Cuketa nebo cuketaCuketa nakrájená na tenké plátky a upečená v troubě nebo na grilu je skvělou alternativou chipsů. Chuť chipsů můžete měnit podle svých preferencí přidáním různých koření. Jako dresink můžete například použít česnekovou omáčku nebo ranč, cuketu posypat pálivou paprikou nebo parmazánem.

Cuketové chipsy
Cuketové chipsy (Shutterstock/FOTODOM)

2 hodiny 30 minut.

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

  • cukety – 4 kusy (velké)
  • rostlinný olej – 2 polévkové lžíce.
  • uzená paprika – 0,5 lžičky.
  • sůl

1. Cuketu nakrájejte ostrým nožem nebo škrabkou na zeleninu. Plátky položte na papírové utěrky v jedné vrstvě. Přikryjte je další papírovou utěrkou a na plátky položte další plech. Přitlačte na plech, aby se vsákla přebytečná vlhkost.

2. Předehřejte troubu na 120 °C. Vyložte několik plechů pergamenovým papírem. Lehce je potřete olejem.

3. Na papír položte plátky zeleniny v jedné vrstvě. Na každý plech jich položte co nejvíce. Vrchní část cukety potřete olejem. Posypte je solí. Pro chuť můžete posypat také trochou kmínu a uzené papriky.

4. Pečte 1,5-2 hodiny, dokud nejsou plátky zlatavé a křupavé. Když je vyndáte, zkontrolujte hranolky. Některé mohou být ještě vlhké, pak je musíte poslat zpět do trouby na několik dalších minut a vyjmout ty, které jsou hotové. Před podáváním nechte cuketové lupínky vychladnout na papírových utěrkách. Poté si můžete vychutnat jejich chuť.

Kapustové chipsy s kmínem a jogurtovou omáčkou

Příprava těchto kapustových chipsů není složitá, ale je třeba splnit několik podmínek, aby chipsy správně křupaly. Za prvé, před pečením každý list kapusty důkladně osušte. Za druhé to nepřehánějte s rostlinným olejem – je ho potřeba velmi málo. Pro přípravu kapustových chipsů můžete použít libovolné koření dle vlastního uvážení. Zelí můžete péct s česnekem, marinovat v sójové omáčce a koření, přidat sladkou papriku a chilli, pokud máte rádi ostré.

Zelné chipsy s kmínem a jogurtovou omáčkou
Kapustové chipsy s kmínem a jogurtovou omáčkou ()

2 hodiny 30 minut

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

  • mladé zelí – 1 ks.
  • olivový olej – 4 lžíce l.
  • kmín – 1 polévková lžíce.
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

Na omáčku:

  • přírodní jogurt – 200 g
  • česnek – 1 stroužek
  • kopr – 3 větvičky
  • citronová šťáva – 1 polévková lžíce.
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

1. Kmínová semínka opražte na suché pánvi, dokud nezapáchají, asi 30 sekund.

2. Předehřejte troubu na 160 °C. Na prostřední rošt položte drátěnou mřížku a pod ni umístěte plech s vysokým okrajem. Zelí rozdělte na jednotlivé listy. Opatrně odstraňte tloušťku a každý list nakrájejte na 4 kusy. Listy potřete olivovým olejem, osolte, opepřete, posypte kmínem a naaranžujte na mřížku. Pečte v troubě do křupava, 10-15 minut. Nechte vychladnout na drátěné mřížce.

3. Připravte omáčku. Kopr nasekejte najemno a česnek prolisujte. Jogurt smíchejte s koprem a česnekem, zalijte citronovou šťávou, osolte, opepřete a promíchejte. Omáčku podávejte s kapustovými chipsy.

4. Chipsy nesmí být příliš suché, jinak se vám rozpadnou přímo v rukou, proto hlídejte dobu vaření. Důležité je vyndat je z trouby, když listy začnou hnědnout.

Chipsy s jablky a hruškami

PP chipsy z ovoce se nazývají frips. Často si zachovávají zdravé vlastnosti čerstvého ovoce. Podělíme se s vámi o recept, jak si doma vyrobit chipsy z jablek a hrušek, které budou opravdovou pochoutkou pro mlsné jazýčky.

Chipsy z jablek a hrušek
Jablečné a hruškové křupky

3 hodiny 10 minut

Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:

  • středně tvrdá jablka – 3 ks.
  • střední tvrdé hrušky – 2 ks.
  • šťáva z 1,5 citronu
  • hnědý cukr – 100 g

1. Z jablek a hrušek odstraňte stopky a vršky a nakrájejte ovoce na tenké plátky (ne silnější než 3 mm) se slupkou, jádřinci a jadřinci.

2. Vymačkejte šťávu z citronů do misky a zřeďte ji trochou vody.

3. Ponořte plátky ovoce do citronové vody, aby neztmavly. V hrnci smíchejte 200 ml vody s cukrem, přiveďte k varu a vařte na mírném ohni 5-7 minut, dokud se cukr zcela nerozpustí a sirup nezhoustne.

4. Do sirupu vložte plátky ovoce a přiveďte k varu.

5. Ovoce opatrně vyjměte děrovanou lžící, položte na plech vyložený pergamenem a sušte v troubě vyhřáté na 100 °C po dobu 3 hodin. Během této doby je jednou otočte. Zda jsou křupky hotové, snadno zkontrolujete: vyjměte jeden plátek a rozlomte ho – měl by být křupavý.

Banánové lupínky

Křupavé banánové lupínky mají lehkou karamelovou příchuť a jsou vhodné nejen ke svačině. Tuto pochoutku můžete přidat do kaše k snídani, ozdobit s ní pečivo a PP-dezerty s chipsy. A chipsy z banánů si snadno vyrobíte i doma. Hlavní je vybrat plody středně zralé, aby se daly snadněji krájet.

Banánové chipsy
Banánové chipsy (Shutterstock/FOTODOM)

2 hod.

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

  • banány – 2 ks.
  • citron – 0,5 ks

1 Banány oloupejte a nakrájejte na 3 mm silné plátky. Předehřejte troubu na 100 °C. Plech vyložte pečicím papírem.

2. Na plech položte plátky banánů a nechte mezi nimi volný prostor. Pokapejte je citronovou šťávou. Plech vložte na 1 hodinu a 30 minut do trouby.

3. Po uplynutí doby vyjměte plech a plátky banánů otočte. Vložte zpět do trouby na dalších 30 minut.

4. Zkontrolujte křupky: pokud se nelepí na papír a jsou dobře vysušené, můžete teplotu vypnout. Pokud se vám banány zdají měkké, pokračujte v sušení dalších 30 minut. Poté vypněte …

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: