Odborníci na výživu se domnívají, že výběr správných potravin v současnosti může chránit a prospívat vašemu srdci v budoucnosti a snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Sestavení správné stravy pro účinnou podporu zdraví srdce je zvláštní vědou. Směrnice American Heart Association obsahují seznam 9 potravin, které odborníci na výživu považují za ideální pro snížení rizika kardiovaskulárních komplikací.
1. Vejce
Zdraví lidé by měli do svého jídelníčku zařadit jedno vejce denně. U starších pacientů se zvýšenou hladinou cholesterolu je přijatelná konzumace až dvou vajec denně.
2. Pistácie
Podle odbornice na výživu Tammy Lakatos Shamesové mohou pistácie regulovat hladinu cholesterolu a snižovat množství triglyceridů, které se hromadí v tepnách a tvoří plaky. Pistácie jsou prioritou: dokáží bojovat proti působení volných radikálů na organismus a hrají velkou roli při oddalování vzniku chronických onemocnění.
3. Zelený a černý čaj
Zelený a černý čaj jsou zdrojem velmi zdravé rostlinné sloučeniny zvané flavan-3-ol. Pití 2 šálků čaje denně vás významně podpoří.
4. Celozrnné obiloviny
Konzumace celých zrn, jako je hnědá rýže, ječmen, žito, quinoa a celozrnná pšenice, má vliv na snížení krevního tlaku, cholesterolu a snížení rizika srdečních onemocnění.
5. Borůvky
Nová studie publikovaná v časopise Journal of Clinical Nutrition zjistila, že přidání borůvek bohatých na antokyaniny k vysoce kalorickému jídlu s vysokým obsahem tuku a cukru snižuje hladinu inzulinu a glukózy a cholesterolu během 24 hodin po jídle. K udržení zdravých cév je zapotřebí jeden šálek těchto bobulí, které obsahují antokyany.
6. Pomerančová šťáva
Pomerančový džus má příznivý vliv na krevní tlak a hladinu „dobrého“ cholesterolu u dospělých s nadváhou a obezitou.
7. Rajčata
Živiny v rajčatech snižují „špatný“ LDL cholesterol, krevní tlak a způsobují, že buňky jsou méně „lepivé“, což usnadňuje průtok krve. Mnoho antioxidantů obsažených v rajčatech, jako je lykopen a beta-karoten, se po uvaření stává čtyřikrát biologicky dostupnějšími.
8. Losos
Bohatý na omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají snižovat krevní tlak, omezují nepravidelný srdeční tep a snižují riziko mrtvice a srdečního selhání. Snažte se jíst alespoň dvě porce lososa týdně.
9. Křížatá zelenina
Brokolice a růžičková kapusta snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění, mohou oddálit infarkt a mrtvici, chrání srdce díky selenu a antioxidantům.
Pokud zjistíte chybu nebo nepřesnost, dejte nám prosím vědět. #zdravé potraviny #zdravý životní styl #zprávy**]. ?