9 nejlepších potravin chránících srdce

9 nejlepších produktů na ochranu srdce

Odborníci na výživu se domnívají, že výběr správných potravin v současnosti může chránit a prospívat vašemu srdci v budoucnosti a snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Sestavení správné stravy pro účinnou podporu zdraví srdce je zvláštní vědou. Směrnice American Heart Association obsahují seznam 9 potravin, které odborníci na výživu považují za ideální pro snížení rizika kardiovaskulárních komplikací.

1. Vejce

Zdraví lidé by měli do svého jídelníčku zařadit jedno vejce denně. U starších pacientů se zvýšenou hladinou cholesterolu je přijatelná konzumace až dvou vajec denně.

2. Pistácie

Podle odbornice na výživu Tammy Lakatos Shamesové mohou pistácie regulovat hladinu cholesterolu a snižovat množství triglyceridů, které se hromadí v tepnách a tvoří plaky. Pistácie jsou prioritou: dokáží bojovat proti působení volných radikálů na organismus a hrají velkou roli při oddalování vzniku chronických onemocnění.

3. Zelený a černý čaj

Zelený a černý čaj jsou zdrojem velmi zdravé rostlinné sloučeniny zvané flavan-3-ol. Pití 2 šálků čaje denně vás významně podpoří.

4. Celozrnné obiloviny

Konzumace celých zrn, jako je hnědá rýže, ječmen, žito, quinoa a celozrnná pšenice, má vliv na snížení krevního tlaku, cholesterolu a snížení rizika srdečních onemocnění.

5. Borůvky

Nová studie publikovaná v časopise Journal of Clinical Nutrition zjistila, že přidání borůvek bohatých na antokyaniny k vysoce kalorickému jídlu s vysokým obsahem tuku a cukru snižuje hladinu inzulinu a glukózy a cholesterolu během 24 hodin po jídle. K udržení zdravých cév je zapotřebí jeden šálek těchto bobulí, které obsahují antokyany.

6. Pomerančová šťáva

Pomerančový džus má příznivý vliv na krevní tlak a hladinu „dobrého“ cholesterolu u dospělých s nadváhou a obezitou.

7. Rajčata

Živiny v rajčatech snižují „špatný“ LDL cholesterol, krevní tlak a způsobují, že buňky jsou méně „lepivé“, což usnadňuje průtok krve. Mnoho antioxidantů obsažených v rajčatech, jako je lykopen a beta-karoten, se po uvaření stává čtyřikrát biologicky dostupnějšími.

8. Losos

Bohatý na omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají snižovat krevní tlak, omezují nepravidelný srdeční tep a snižují riziko mrtvice a srdečního selhání. Snažte se jíst alespoň dvě porce lososa týdně.

9. Křížatá zelenina

Brokolice a růžičková kapusta snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění, mohou oddálit infarkt a mrtvici, chrání srdce díky selenu a antioxidantům.

Pokud zjistíte chybu nebo nepřesnost, dejte nám prosím vědět. #zdravé potraviny #zdravý životní styl #zprávy**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: