Zvýšená hladina cholesterolu není nemoc, ale její předstupeň. Co je to cholesterol, proč se zvyšuje, jak byste se měli stravovat, abyste snížili obsah škodlivých tuků v těle?
O čem budeme v článku hovořit
- Co je to cholesterol?
- Proč naše tělo cholesterol tolik potřebuje?
- Dobrý a špatný: proč existují různé druhy cholesterolu a jak se liší?
- Jak se z užitečné látky stane agresor?
- Jaké hodnoty jsou považovány za normální?
- Základní principy diety k odstranění přebytečného tuku
- Nejlepší potraviny pro snížení hladiny cholesterolu
- Zdroje vlákniny
- Zdroje zdravých tuků
- Luštěniny
- Měli bychom se vzdát potravin bohatých na cholesterol?
Co je to cholesterol?
Slovo „cholesterol“ se doslova překládá ze starořečtiny jako „tuhá žluč“: poprvé byl izolován právě ze žluči francouzským chemikem Pouletierem de la Salle v roce 1769. Vědci výslednou látku definovali jako „tučnou žluč“ a samotný název cholesterol vymyslel v roce 1815 jiný francouzský chemik Michel Chevreul.
V anglicky psaných zdrojích se používá název „cholesterol“.
Poté, co byla v polovině 19. století prokázána alkoholová povaha cholesterolu, byl v mnoha jazycích včetně angličtiny přejmenován na cholesterol (přípona „ol“ se v chemii přiřazuje alkoholům): někdy se takto nazývá i v ruskojazyčných publikacích, i když v domácí tradici se vžilo označení „cholesterol“.
Z chemického hlediska tedy cholesterol není tuk, ale vyšší mastný alkohol: zvláštní kategorie sloučenin, které jsou například součástí vosků, aktivně se využívají v průmyslu pro výrobu kosmetiky, povrchově aktivních látek.
Proč nejde jen o potraviny?
„Musíme jíst méně tuku“ – taková myšlenka nás často napadne, když se objeví otázka diety na snížení cholesterolu. Ve skutečnosti jen malá část této látky v našem těle pochází z potravy: lví podíl (75-80 %) cholesterolu si syntetizují naše vlastní buňky z tuků, glukózy a aminokyselin.
Hlavní továrnou na cholesterol jsou játra, ale na tomto procesu se podílejí prakticky všechny buňky v těle. Mozek má svou vlastní autonomní „dílnu“ – cholesterol zde syntetizují astrocyty. Jedná se o jakési ošetřovatelské buňky, které vyživují, chrání a všemožně podporují život neuronů.
Nervový systém je jedním z nejaktivnějších konzumentů cholesterolu v těle.
Je to proto, že cholesterol, který pochází z potravy a je syntetizován v játrech a dalších buňkách, neproniká přes hematoencefalickou bariéru, která odděluje mozkovou tkáň od zbytku těla. A protože nervový systém je jedním z hlavních spotřebitelů cholesterolu, musí si mozek vystačit sám.
Mezi další orgány, které aktivně syntetizují cholesterol, patří střeva a pohlavní žlázy.
Proč naše tělo tolik potřebuje cholesterol?
Cholesterol je jednou z klíčových složek buněčných membrán.
- Cholesterol je jednou z klíčových složek buněčných stěn. Díky němu si buněčné membrány udržují stabilní strukturu při výkyvech tělesné teploty a v případě potřeby mohou měnit svůj tvar, aniž by byla narušena jejich celistvost (u jednobuněčných organismů cholesterol pomáhá zabránit poškození membrán při pohybu v prostoru). Cholesterol také do značné míry určuje propustnost membrán, kdy některé látky mohou volně vstupovat do buňky a opouštět ji a pro jiné jsou dveře zavřené.
- Je základním substrátem pro tvorbu mnoha hormonů (pohlavní hormony, hormony nadledvinek) – na jejich tvorbu se spotřebují až 4 % všech zásob cholesterolu v těle, a také pro tvorbu aktivní formy vitaminu D.
- V nervové soustavě se nachází asi pětina veškerého cholesterolu (asi 35 g): je nezbytný pro tvorbu myelinových pochev, které obalují nervy a chrání je, vyživují a zlepšují vedení nervových vzruchů; je součástí membrán nervových buněk; reguluje tok neurotransmiterů – látek, kterými nervové buňky mezi sebou komunikují.
- Udržuje vlhkost v kůži: hydrolipidový plášť, který zabraňuje odpařování vody z povrchu i z hlubších vrstev kůže, je tvořen z 25 % cholesterolem.
- Tvoří součást žluči, napomáhá trávení tuků ve střevech a stimuluje střevní činnost.
Dobrý a špatný: proč existují různé druhy cholesterolu a jak se liší?
Molekuly cholesterolu jsou hydrofobní (odpuzují vodu) a krev je vodnaté prostředí. Proto se cholesterol pohybuje cévním řečištěm v „zabalené podobě“: „balicí papír“ tvoří sloučeniny složené z bílkovin a tuků – lipoproteiny.
Cholesterol se nemůže volně pohybovat po cévách, k jeho transportu se používají komplexy bílkovin a lipidů
Ty jsou bílkovinnou stranou otočeny směrem ven, což není v rozporu s vodní složkou krve, a tuky směrem dovnitř, takže se molekuly cholesterolu uvnitř takových „balíčků“ cítí pohodlně.
Lipoproteinové balíčky mají různou hustotu – čím více bílkovin, tím větší hustota těchto transportních kapslí. Lipoproteiny s vysokou hustotou (označují se zkratkou HDL) se tedy skládají z více než poloviny (52 %) bílkovin, lipoproteiny s nízkou hustotou (LDL) obsahují 28 % bílkovin a lipoproteiny s velmi nízkou hustotou (VLDL) obsahují 8-9 % bílkovin, zbytek tvoří lipidy (tuky).
Samostatnou skupinu tvoří chylomikrony, v jejichž složení se exogenní (s potravou přicházející) cholesterol „přesouvá“ ze střeva do jater nebo jiných orgánů, které potřebují energii. Jedná se o drobné tukové kapičky, které obsahují pouze 1,5-2 % bílkovin, to znamená, že mají nejnižší hustotu.
Existuje několik typů lipoproteinů, které obsahují cholesterol – liší se velikostí a hustotou
Lipoproteiny s nízkou a velmi nízkou hustotou se specializují na dopravu cholesterolu z jater do různých orgánů.
Lipoproteiny s vysokou hustotou naopak shromažďují nevyužitý cholesterol z periferie (tkání, cévních stěn) a dodávají ho do jater. HDL je „dobrý“ cholesterol, který má antiaterogenní účinek, tj. dokáže chránit cévní stěny před rozvojem aterosklerózy.
Jak se z užitečné látky stane agresor?
Pokud je cholesterol tak užitečný, proč je tato látka považována za hlavního viníka vzniku aterosklerózy a kardiovaskulárních onemocnění?
Za normálních okolností reguluje tělo hladinu cholesterolu velmi pečlivě: tkáně reagují na zvýšení jeho hladiny v důsledku jeho vysokého obsahu v potravě snížením aktivity vnitřní syntézy cholesterolu a stimulací jeho vylučování jako součásti žluči.
Rovnováha je narušena, když se v játrech tvoří příliš mnoho cholesterolu: k tomu může dojít v důsledku nadměrné konzumace nejen tuků, ale jakýchkoli potravin. Zvláště aktivně se lipidy a cholesterol v játrech syntetizují na pozadí nadbytku ve stravě přidaných cukrů, při zálibě ve sladkých nápojích, pokrmech.
Nadbytečný cholesterol se přeměňuje na lipoproteiny s nízkou a velmi nízkou hustotou, jejich koncentrace v krvi se zvyšuje. Tělo se snaží zbavit nadbytečných LDL a VLDL tím, že se na ně „zaměří“ imunitní buňky makrofágy, které částice pohltí.
Při nadbytku cholesterolu v těle se na stěnách cév tvoří aterosklerotické pláty, které zužují jejich lumen.
V případě nadbytku tuku se makrofágy mění v tzv. pěnové buňky, které se usazují na stěnách cév, rozpadají se s uvolňováním cholesterolu a způsobují zánět v cévní stěně.
Nadbytek lipoproteinů s nízkou a velmi nízkou hustotou na pozadí nedostatečného obsahu HDL, které by mohly přebytečný cholesterol zužitkovat, tak vede k tvorbě aterosklerotických plátů na stěnách cév, zužování jejich lumen a zvyšování rizika kardiovaskulárních onemocnění, infarktu a mozkové mrtvice.
Co se považuje za normální?
Při hodnocení hladiny cholesterolu se bere v úvahu několik ukazatelů:
- celkový cholesterol (zahrnuje všechny typy lipoproteinů), měl by být 3,6-7,8 mmol/l (za optimální se považuje hladina pod 5 mmol/l);
- Hladina lipoproteinů o nízké hustotě (LDL, LDL-C a chylomikrony): 2,02-4,79 mmol/l u mužů a 1,92-4,51 mmol/l u žen;
- Hladiny lipoproteinů o vysoké hustotě (HDL): norma je 0,72-1,63 mmol/l u mužů a 0,86-2,28 mmol/l u žen.
Důležitá je nejen celková hladina cholesterolu, ale také poměr lipoproteinů.
Kromě toho se stanovuje tzv. index aterogenity, který udává míru rizika aterosklerózy u člověka a ukazuje rovnováhu mezi „zlým“ a „dobrým“ cholesterolem. V normě by měl být tři a méně.
Základní zásady diety k odstranění nadbytečného tuku
K dosažení trvalého snížení hladiny cholesterolu je třeba splnit tři podmínky:
- Zbavit se přebytečného tuku v těle (především v játrech);
- posunout rovnováhu cholesterolu v těle směrem k „dobrým“ tukům;
- snížení příjmu exogenního (dietního) cholesterolu.
Rozvoj aterosklerózy a s ní spojených nepříznivých účinků je spojen nejen se zvýšenou hladinou cholesterolu, ale také triglyceridů. To jsou tuky, které se tvoří v jaterních buňkách z glukózy a fruktózy. Proto je pro normalizaci hladiny lipidů (tuků) v těle důležité snížit příjem přidaných cukrů, které se ve vysoké koncentraci nacházejí ve sladkých nápojích, sladkých pokrmech.
Jednou z nejdůležitějších podmínek pro normalizaci hladiny lipidů je omezení potravin bohatých na cukr.
Nejčastější příčinou vysoké hladiny cholesterolu je neracionální strava vedoucí k nadměrnému přibývání na váze. Nadbytek tukové tkáně v těle vytváří podmínky pro sníženou citlivost buněk na hormon inzulín – vznik inzulínové rezistence a následně – cukrovky.
Ateroskleróza jde často ruku v ruce s inzulinovou rezistencí, metabolickými poruchami, prediabetem a cukrovkou: všechny tyto stavy vzájemně zhoršují svůj průběh, vyvolávají časný rozvoj komplikací. Například vysoká hladina glukózy v krvi způsobuje poškození cévních stěn, což vytváří další podmínky pro vznik aterosklerotických plátů.
Výživa pro prevenci aterosklerózy proto vychází ze stejných zásad jako dieta při inzulinové rezistenci: konzumovat více pomalých sacharidů (zelenina, ovoce, obiloviny, otruby) a omezit rychlé cukry (rafinované obiloviny, muffiny, výrobky z bílé mouky, sladké nápoje atd.).
Důležité je dodržovat vyváženou stravu (např. středomořskou dietu), která pomáhá při hubnutí a celkovém zdraví organismu.
Nejlepší potraviny pro snížení hladiny cholesterolu
Zdroje vlákniny
Výzkumy ukazují, že konzumace vlákniny, zejména rozpustné vlákniny, která se nachází v…