Dýně je jako jasně oranžové slunce, které na nás na podzim svítí. Nejveselejší zelenina, která vyzařuje jen samá pozitiva. Hladká, žebrovaná, pruhovaná, podlouhlá, kulovitá: seznamte se s dýní, hlavní kráskou podzimní kuchyně. Dá se kombinovat s čímkoli: s masem, obilovinami, pečivem. A také pěkná dýně s leskem plní dekorativní funkci. Vyřezávají se z ní luxusní košíky, vytvářejí legrační obličeje, vyrábějí prasátka a vázy.
Co si přečíst v článku:
- Jak vybrat dýni
- Jak skladovat dýně
- Užitečné vlastnosti dýně
- Co vařit z dýně
- Dýně, penne, krůtí maso a růžičková kapusta recept
- Dýňové klínky v sýrové krustě recept
Jak vybrat dýni
Podívejte se na ocas – měl by být suchý. Přivoňte si k dýni – zralá dýně má příjemnou vůni. Vyplatí se také zkontrolovat povrch, zda na něm nejsou tmavé skvrny, promáčkliny a hniloba. Má velikost dýně vliv na její sladkost a chuť? Nelze jednoznačně odpovědět, ale zkušení kuchaři zpravidla vybírají středně velké plody. Dýně jsou však bohaté na škrob, a čím déle zůstávají doma, tím jsou sladší: škrob se mění na cukr.
Jak skladovat dýně
Nejdůležitější je najít v bytě nebo domě chladné místo, na které nedopadá přímé sluneční světlo. A je to, dýně je dokonale uskladněná, stává se jen chutnější, bohatší a voňavější. Pokud plody nakrájíte na kousky, odstraňte z nich semínka a oloupejte je ze slupky. V lednici je můžete skladovat až 10 dní, a pokud každou zabalíte do fólie, tak i měsíc.
V říjnu se v našich obchodech každoročně koná „Dýňová slavnost“. Přímo od ruských pěstitelů dostáváme čerstvou úrodu dýní různých odrůd: obyčejné, muškátové, máslové, oranžové a mini. Všechny výrobky procházejí přísnou kontrolou kvality, než se dostanou na pulty.
Užitečné vlastnosti dýně
Tento sud je skutečný poklad! Její hlavní hodnotou je vysoký obsah betakarotenu (dodává jí sytě oranžovou barvu), který se v těle přeměňuje na vitamin A, jenž stojí na stráži imunity, chrání před infekcemi, má pozitivní vliv na zrak a pomáhá mladistvé pleti. Pokud se chystáte do solária, vypijte sklenici dýňového džusu půl hodiny před sezením – opálení bude výraznější. Dýně také obsahuje vitamin T, který pomáhá játrům trávit těžká jídla. Nezapomeňte tedy přidat dýňovou přílohu ke steakům a kotletám. Má také vysoký obsah vitaminů C, E, B, PP, K, vápníku, hořčíku, železa, zinku, mědi, manganu, fosforu a sodíku. Dužina je bohatá na pektin, který normalizuje činnost trávicího traktu, a hojnost draslíku posiluje stěny cév.
Dýně je úžasná svou všestranností: kombinuje se s masem a obilovinami a slouží jako originální forma; pyré polévka povzbuzuje chuť k jídlu vůní a v chladném počasí zahřeje; salátům a nákypům dodává křehkost a zdůrazňuje chuť hlavních surovin.
Co vařit z dýně
Nejpůsobivější podzimní pokrmy se připravují z dýně zapečené se zeleninou, obilovinami a masem. Působí zde jako forma na vaření i jako ideální přísada.
Dalším hitem podzimu je polévka z dýňového pyré v různých variantách: hustá, jemná, zahřívající, uspokojující hlad a jistě příjemná na pohled. Nezapomeňte na koření, které se s dýní přátelí: zira, koriandr, kmín, kari, skořice a bílý pepř.
Teplé saláty, dýňové nákypy, jemné sušenky, muffiny a lívance – dýně v tomto ročním období kraluje. Její jemná chuť z ní dělá dokonalého společníka: nezastíní, ale pouze podtrhne charakter svých sousedů.
Recepty s dýní:
Kastrol s dýní, penne, krůtím masem a růžičkovou kapustou
Kastrol s dýní, penne, krůtím masem a růžičkovou kapustou je skvělý a vizuálně příjemný sezónní pokrm. Dýně má v podstatě superschopnost ozdobit cokoli, s čím se ocitne na jednom talíři. A je také pokladnicí prospěšných látek: má spoustu vitaminů a minerálů, navíc tato zázračná zelenina pomáhá čistit organismus, odstraňovat přebytečnou vodu a normalizovat trávení. Samotný nákyp je vyvážený co do poměru bílkovin a sacharidů. Zelenina a těstoviny jsou zdrojem energie a vlákniny. Krůtí maso dodává tělu potřebné stavební kameny pro stavbu všech buněk v těle. Navíc je maso této drůbeže nízkokalorické. Zkrátka, pokud si hlídáte jídelníček, vezměte si tento recept k srdci.
Kastrol s dýní, penne, krůtím masem a růžičkovou kapustou
Na přípravu dýňového nákypu pro 4 porce potřebujete:
- 500 g dýně
- 400 g krůtího filé
- 300 g těstovin penne
- 200 g růžičkové kapusty
- 150 g mozzarelly
- 2 stroužky česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- čerstvě mletý černý pepř
- sůl
- Předehřejte troubu na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Dýni nakrájejte na 2 cm kostky, položte na plech, pokapejte olivovým olejem a pečte 30 minut. Dýni vložte do mísy a rozmačkejte vidličkou.
- Na pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje. Vložte krůtí maso, osolte, opepřete a na středním plameni smažte 7 minut. Obraťte na druhou stranu a smažte dalších 5 minut. Sundejte z ohně, přendejte na prkénko a přikryjte fólií. Po 5 minutách krůtu nakrájejte na plátky.
- Dejte vařit 2 litry vody, osolte a uvařte penne podle návodu na obalu. Vyjměte je z panne a nechte okapat. Mozzarellu nastrouhejte na hrubém struhadle. Penne smíchejte s připravenou dýní, přidejte polovinu mozzarelly a plátky krůtího masa, zalijte zeleninovým vývarem a jemně promíchejte. Vložte do keramické nebo skleněné nádoby o průměru 24-26 cm. Posypte zbylou mozzarellou a pečte ve středu trouby 15 minut.
- Růžičkovou kapustu nakrájejte na 2-4 kousky. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a kapustu na prudkém ohni opečte dozlatova, 3 minuty. Přidejte rozdrcený česnek, sůl a smažte další 1 min. Kapustu položte na horký nákyp a ihned podávejte.
Dýňové plátky v sýrové krustě
Recept na dýňové plátky v sýrové krustě vás zachrání, pokud jste si koupili velkou dýni, rozkrájeli ji, připravili z ní polévku, horké brambory, lívance a některé další pokrmy, ale ještě vám zbyl kus, jehož osud je neznámý. Na tento předkrm (nebo přílohu, jak je libo) nepotřebujete mnoho ingrediencí. A některé z nich (ne-li většinu) už pravděpodobně máte v lednici. Vynaložením minima peněz a hodiny času získáte skvělou přílohu k večeři nebo masu a potěšíte i ty, kteří zeleninu nemají rádi. Dýně se totiž skvěle hodí k sýru a zapečená je ještě sladší. Čiré potěšení!
Dýňové plátky v sýrové krustě
Na přípravu dýňových plátků pro 4 porce potřebujete:
- 800 g dýně
- 120 g smetanového sýra
- 60 g tvrdého sýra
- 100 g zakysané smetany
- 1 vejce
- 1 stroužek česneku
- 1 citron
- 3 lžíce strouhanky
- 4 lžíce olivového oleje
- čerstvě mletý černý pepř
- sůl
- Předehřejte troubu na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem a postříkejte olivovým olejem. Dýni zbavte slupky a semínek a dužinu nakrájejte na plátky. Plátky dýně naaranžujte na plech, pokapejte olivovým olejem a pečte 30 minut.
- Nakrájejte česnek. Citron omyjte horkou vodou a kůru nastrouhejte na jemném struhadle. Nastrouhejte tvrdý sýr.
- V míse smícháme smetanový sýr, vejce, zakysanou smetanu a strouhanku, přidáme polovinu nastrouhaného sýra a citronovou kůru, osolíme, opepříme a dobře promícháme.
- Vyjměte plech z trouby a plátky dýně nasuňte těsně vedle sebe. Dýni potřeme sýrovou směsí a posypeme zbylým strouhaným sýrem. Vraťte plech do trouby a pečte dalších 20 minut.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #dýně #podzim #podzimní menu**]. ?