Granátové jablko omáčka narsharab: jak vařit a s čím jíst

Omáčka z granátového jablka narsharab: jak připravit a s čím jíst

Tato úžasná sladkokyselá omáčka se v Ázerbájdžánu přidává téměř do všech jídel a právem ji lze považovat za chloubu orientální kuchyně. Prozradíme vám, jak se vyrábí omáčka z granátového jablka narsharab a jaké pokrmy se s ní vaří.

O čem vám budeme vyprávět v článku:Co je omáčka narsharabJak připravit omáčku narsharabPřínosy omáčky narsharabPoužití omáčky z granátového jablka při vařeníFilé z lososa v omáčce z granátového jablka s glazurou narsharab

Co je omáčka narsharab

Omáčka naršarab byla vynalezena v Ázerbájdžánu a její název se doslova překládá jako „víno z granátových jablek“. Tato hustá omáčka z granátového jablka je ozdobou každého národního stolu, podává se vždy k masovým, drůbežím a rybím pokrmům, ale je dobrá i jako pikantní koření na zeleninu a různé přílohy. Jasná směs aromatického koření a koncentrované sladkokyselé šťávy z granátového jablka dodává každému pokrmu bohatou chuť a hustá, třpytivá struktura rubínové omáčky je doslova zdobí.

Narsharab se používá nejen jako omáčka k již hotovým pokrmům, ale také přímo v procesu jejich přípravy. Například filety z lososa se před pečením potírají narsharabem, aby se glazovaly a vznikla lesklá, chutná kůrka.

Jak připravit narsharab

Narsharab se připravuje výhradně ze zralých vybraných granátových jablek: nejprve se plody zbaví slupky a blan, zrnka se shromáždí ve velkém hrnci a dají se na pomalý oheň. Šťáva se ze zrnek vymačkává dřevěnou paličkou, a když se vymačká veškerá dužina, šťáva se přes jemné síto přelije do jiného hrnce. Scezená šťáva se znovu postaví na mírný oheň a za stálého míchání dřevěnou lžící se přivede k varu.

Šťáva z granátového jablka se vaří tak dlouho, dokud nezbude pouze 20 % původního objemu a konzistence se podobá tekuté zakysané smetaně. Do hotové omáčky se přidá sůl, cukr a koření, aby se dosáhlo vyvážené chuti, a poté se narsharab nalije do skleněných nádob (sklenic, lahví atd.). Na stůl se podává vychlazený.

Kromě tradičního ázerbájdžánského receptu na omáčku existují i jiné, lišící se různými přísadami. Například narsharab může být připraven s:

  • skořicí;
  • nasekaná bazalka;
  • koriandr;
  • pepř (červený i černý mletý pepř).

Granátové jablko je jedním z nejužitečnějších druhů ovoce.
Granátové jablko – jedno z nejužitečnějších plodů

Přínosy narsharabu

Pikantní rubínově zbarvená omáčka narsharab má díky svému přírodnímu složení řadu zdraví prospěšných účinků:

  • tonizuje a posiluje imunitní systém;
  • zvyšuje hladinu hemoglobinu v krvi a stabilizuje krevní tlak;
  • odstraňuje zánětlivé procesy v urogenitálním systému;
  • posiluje srdeční sval a odstraňuje cholesterolové plaky z cév;
  • normalizuje metabolismus;
  • podporuje vstřebávání živin (zejména železa);
  • má pozitivní vliv na zdraví pokožky a zabraňuje vzniku stařeckých skvrn;
  • posiluje centrální nervový systém;
  • podporuje očistu těla;
  • nasycuje tělo vitamíny a aminokyselinami;
  • má ničivý účinek na patogenní mikroorganismy;
  • zastavuje průjem.

Jednou z hlavních prospěšných látek v narsharabu je lykopen, přírodní barvivo, které je zodpovědné za jasné zbarvení veškeré červenofialové zeleniny a ovoce. Jeho výhodou je, že se tepelnou úpravou neničí, naopak se jeho koncentrace jen zvyšuje. Lykopen je silný antioxidant, který chrání naše buňky před ničivými účinky volných radikálů, zlepšuje kvalitu krve, pečuje o cévy a srdce.

Použití omáčky z granátového jablka v kuchyni

Použití narsharabu v kuchyni je stejně všestranné jako jeho chuť. Jak jsme již zmínili výše, hodí se k masovým, drůbežím a rybím pokrmům. Kromě toho se omáčka konzumuje s čerstvým chlebem, zeleninou a přidává se jako zálivka do salátů.

Před přípravou na ohni lze maso naložit do malého množství narsharabu, to mu dodá zvláštní barvu a mírnou kyselost. Kromě toho granátové jablko výborně změkčuje tuhá vlákna masa.

Použití této omáčky z granátového jablka je omezeno pouze fantazií. Někteří lidé ji například přidávají i do dezertů, například do jablek s tvarohem.

Filet z lososa v glazuře z granátového jablka s omáčkou narsharab

Filet z lososa v glazuře z granátového jablka s omáčkou narsharab
Filet z lososa v glazuře z granátového jablka s omáčkou narsharab (Shutterstock/FOTODOM)

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

  • 125 ml omáčky z granátového jablka
  • 50 ml bílého suchého vína (nebo 30 ml vody a 20 g bílého vinného octa)
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 3 snítky tymiánu
  • 1 stroužek česneku
  • ½ citron
  • 1 pomeranč
  • 4 kusy 180g filetů z lososa
  • sůl podle chuti

Podáváme:

  • salátové listy
  • semínka granátového jablka

Jak připravit:

Krok 1

Předehřejte troubu na 190 °C. Na polevu smíchejte v malé naběračce omáčku z granátových jablek, víno, cukr, snítky tymiánu, jemně nasekaný stroužek česneku, citronovou šťávu a jemně oloupanou citronovou a pomerančovou kůru. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 10-12 minut.

Krok 2

Pomeranč nakrájejte na 4 kolečka a položte na plech. Na každé kolečko položte filet kůží dolů. Filety osolte a opepřete, přelijte je glazurou a rozetřete ji po celé ploše.

Krok 3

Vložte do trouby a pečte 12-15 minut, dokud nejsou filety po celém povrchu matné. Filety z pomerančových plátků přendejte na salátové listy a posypte semínky granátového jablka.

Užitečná rada

Pomeranč slouží pouze jako podklad pro svíčkovou. Lze ho nahradit kolečky cibule, růžičkovou kapustou rozkrojenou na polovinu nebo pórkem.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #granate #narsharab #granate sauce**]. ? Další nápady a recepty na našich sociálních sítích

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: