Pochopme, jak jíst persimony, aby se nepletly, a proč byste po nich neměli pít vodu.
Užitečný persimmon – jak správně jíst ovoce / koláž , foto freepik.com
Persimmon je užitečné a chutné zimní ovoce, kterému však ne každý rozumí. Za vše může – jeho svíravá chuť, která vyvolává pocit otupělosti a sucha v ústech, a kvůli které ho odmítají. Proč je persimmon trpký, jak se trpkosti zbavit a s čím se nesmí kombinovat – to vám prozradíme níže.
Jak jíst persimony, aby se nepletly
Jaký je správný způsob konzumace persimonu – se slupkou nebo bez ní? Slupka plodů obsahuje mnoho užitečných látek (mnohem více než v dužině), ale díky obsahu tříslovin (tříslovin) má svíravou chuť. Přesto se slupku z persimonu nedoporučuje odřezávat – a tady je důvod: pocit lepkavosti v ústech totiž způsobují pouze nezralé plody persimonu, zralé mají příjemnou pachuť. A existuje několik způsobů, jak se zbavit lepkavosti nezralých plodů bez odstranění slupky:
- Vložte persimony do teplé vody (asi 40 stupňů Celsia) a držte je při této teplotě 30 minut;
- pošlete plody do mrazáku, dokud úplně nezmrznou – třísloviny se při nízké teplotě zničí, a když persimony rozmrznou, nebudou se plést.
Persimony také vložte do sáčku s jablky, banány nebo rajčaty – ovoce uvolňuje plyn etylen, díky němuž persimony dozrávají a přestávají se plést.
Druh persimonu „Korolek“ (neboli čokoládový persimon), stejně jako hybridní odrůda „Sharon“ jsou považovány za nevázané.
S čím kombinovat a proč byste neměli pít vodu po persimonech
Persimony se s některými produkty nekombinují. Například pokud ovoce zapijete vodou nebo mlékem nebo ho sníte po alkoholu, můžete mít problémy s trávicím traktem – střevní potíže, zvracení, průjem a nadýmání. Persimony by se neměly jíst s tučnými jídly.
Ovoce se dobře kombinuje s kysanými mléčnými výrobky – například tvarohem, jogurtem, smetanou.
Pokud mluvíme o tom, jak správně jíst persimony podle etikety, podávají se celé. Tvrdé odrůdy – například „Sharon“, „Persimmon“ – se krájejí a jedí vidličkou po částech, semínka se nechávají na talíři nebo se vyplivnou na vidličku a položí na okraj talíře. Měkké persimony, například „Bull’s Heart“ a „Azerbaijan“, se rozkrojí napůl a jedí se dezertní lžičkou.
Již dříve jsme si řekli, jak vybírat mandarinky – nejsladší odrůdy.