Nastává období hřejivých a vydatných nápojů. Na Západě nyní lidé začínají pít vaječný koňak, tradiční zimní koktejl. U nás je známější jeho nejbližší obdoba, vaječný koňak. Pojďme zjistit, co je co a jaký je mezi nimi rozdíl.
O čem se v článku dozvíte:Co je vaječný koňakZ čeho se skládá vaječný koňakZ čeho se skládá vaječný koňakZ čeho se skládá vaječný koňakJak připravit vaječný koňak a vaječný koňak: základní receptyPikantní vaječný koňakKlasický vaječný koňakNestandardní recepty na vaječný koňak a vaječný koňakJak připravit vaječný koňak a vaječný koňak: základní receptyPikantní vaječný koňakKlasický vaječný koňakNestandardní recepty na vaječný koňak a vaječný koňak.
Co je vaječný koňak
Eggnog je často překládán jako vaječný koňak jednoduše kvůli velmi podobnému receptu. Přesto se však jedná o odlišné nápoje. Za prvé, vaječný koňak je vánoční tradicí. Za druhé, v této verzi vaječného nápoje se určitě nachází mléko nebo smetana. Za třetí, vaječný koňak je obvykle alkoholický, i když existuje i verze pro abstinenty. Sezóna vaječného koňaku začíná na konci podzimu a trvá po celou zimu. Oblíbenost vrcholí o katolických Vánocích.
O etymologii názvu tohoto koktejlu a verzích jeho původu se stále vedou diskuse. A pokud slovo „vejce“ (v angličtině egg, tj. vejce) je vše jasné, je poměrně obtížné určit původní význam druhé části, „nog“. Někteří se přiklánějí k názoru, že slovo pochází z britského „grog“, horkého alkoholického nápoje. Jiní v něm vidí skotské kořeny. Určitou nejednotnost lze vysledovat ve spekulacích o tom, jak byl vaječný koňak vynalezen: s největší pravděpodobností jde o americký vynález, vyrobený ze staršího evropského koktejlu, který do Nového světa přivezli kolonisté. Za předchůdce vaječného koktejlu se obecně považuje posset: horké mléko s kořením, které se namáčí s pivem nebo vínem. Tento britský nápoj byl kdysi považován za vynikající lék proti kašli, chřipce a nachlazení.
Nyní je vaječný koňak oblíbený nejen ve Spojených státech, ale také v Kanadě a některých evropských zemích.
Vaječný koňak je v západních zemích oblíbený během zimních svátků
Z čeho se vaječný koňak skládá
Nejzákladnější verzí tohoto nápoje jsou vejce rozšlehaná s mlékem a/nebo smetanou a cukrem. Vejce se do koktejlu přidávají v syrovém stavu, jak si jistě uvědomujete. Pro zpestření chuti se do vaječného koktejlu přidává alkohol (brandy, koňak, bourbon, whisky, sherry nebo rum) a koření – obvykle vanilka a muškátový oříšek, někdy hřebíček. V domácích receptech najdete také zmrzlinu, kondenzované mléko a šlehačku. Vaječný koňak se podává jak studený, tak horký.
Je pravda, že tradice domácích koktejlů se postupně vytrácí. Někteří lidé jsou rozpačití z nákladů (v domácích receptech je spousta vajec a smetany), jiní z rizika otravy – vždyť syrová vejce nejsou považována za bezpečný produkt, jakkoli se výrobci snaží lidi přesvědčit o opaku. Na tomto pozadí vzkvétá prodej hotových směsí, které již obsahují vejce (obvykle ve formě prášku) a všechny ostatní přísady. Cena je snížena díky želatině a dalším přísadám ve složení. Ano, nejedná se o 100% přírodní produkt, ale není třeba si lámat hlavu s mícháním, stačí do zakoupeného vaječného koňaku přidat oblíbený alkohol – a voilá. Na trhu existují i bezmléčné a veganské verze nápoje.
Co je vaječný koňak
Etymologie tohoto koktejlu je trochu jednodušší: samotné slovo se do našeho jazyka dostalo z polštiny a odtud zase z němčiny. Gogol-mogol se vrací ke slovnímu spojení kuddel-muddel, což doslova znamená „zmatek“.
Za nejpravděpodobnějšího autora nápoje je považován německý cukrář Manfred Köckenbauer, známý experimentátor se sladkostmi. Informace o něm se však nacházejí výhradně v ruskojazyčných pramenech. V odkazech lze nalézt také jméno Gogela, zpěváka mohylové synagogy – údajně vynalezl směs na bázi vajec, aby si obnovil hlas. Původní recept podle této verze zněl takto: „Vezmi syrové vejce a rozklepni ho do hrnku, rozdrob chleba, osol a protřepej“.
Z modernějších knih lze zmínky o vaječném koňaku nalézt v knize „Dr. Aibolit“ od Korneje Čukovského – tam se tímto nápojem léčily různé nemoci. Obecně se taková léčivá pověst o vaječném koňaku i ustálila: v některých případech může nápoj skutečně pomoci změkčit vazy a zmírnit chrapot, ale třeba vůbec nevyléčí hrdlo. Vzhledem k rozmanitosti léků je však vaječný koňak dnes vnímán spíše jako dezert, něco mezi nápojem a jídlem. Odborníci na výživu a lékaři doporučují syrová vajíčka přesto nepřehánět, zejména v mladém věku. Jako alternativu můžete hledat pasterizované vaječné výrobky.
Gogolův vaječný koňak, dalo by se říci, je nealkoholická a méně kořeněná verze vaječného koňaku.
Z čeho se vaječný koňak skládá
Na rozdíl od vaječného koňaku je recept mnohem jednodušší: vejce, cukr a špetka soli. Během vaření se obvykle oddělí žloutky od bílků. Ty se nemusí použít vůbec nebo se vyšlehají do pěny na ozdobu. A právě žloutky se smíchají s cukrem.
Jak připravit vaječný koňak a vaječný likér: základní recepty
Kořeněný vaječný koňak
Tento recept jsme našli na poměrně populárním západním webu o jídle Delish.com. Tam je charakterizován jako klasická domácí verze oblíbeného vánočního nápoje. Nezapomeňte, že vaječný koňak má prostor pro experimentování, takže si můžete zkusit pohrát s poměrem ingrediencí a směsí koření.
Pikantní vaječný koňak (Shutterstock/FOTODOM)
K přípravě budete potřebovat:
- mléko – 2 šálky
- mletá skořice (a špetka na ozdobu) – 0,5 lžičky.
- mletý muškátový oříšek – 0,5 lžičky.
- vanilkový extrakt – 0,5 lžičky.
- žloutky – 6 ks
- cukr – 0,5 šálku
- smetana – 1 šálek
- bourbon nebo rum – 1 šálek
- šlehačka k podávání
- V hrnci smíchejte mléko, skořici, vanilku a muškátový oříšek. Přiveďte k varu.
- V samostatné míse vyšlehejte žloutky s cukrem do běla.
- Za stálého míchání přilévejte tenkým pramínkem horkou mléčnou směs ke žloutkům.
- Vraťte směs na oheň a zahřívejte, dokud nezhoustne. Nenechte ji vařit.
- Odstavte z ohně, přidejte alkohol a smetanu. Nechte vychladnout a podávejte.
- Nalijte do vysoké sklenice, ozdobte šlehačkou a skořicí.
Klasický vaječný koňak
Příprava klasického vaječného koňaku trvá několik minut.
Klasický vaječný koňak (Shutterstock/FOTODOM)
K přípravě budete potřebovat:
- žloutky – 2 ks.
- cukr – 3 lžičky.
1. Oddělte žloutky od bílků a šlehejte je s cukrem, dokud nezvětší svůj objem a nezískají krémovou konzistenci.
2. Podávejte ve sklenici.
Netradiční recepty na vaječný koňak a vaječný koňak z vajec
Připravili jsme netriviální verze těchto nápojů – pro ty, kteří rádi experimentují s chutí.
- Letní vaječný koňak – lze jej podávat i v zimě. Zvlášť pokud potřebujete překvapit děti. Vaječná směs je doplněna pomerančovou a ananasovou šťávou.
- Nedětský vaječný koňak – verze pro dospělé. Je jednodušší na přípravu než klasický vaječný koňak, ale stejně zábavná.
- Seattle eggnog je recept ze severozápadního pobřeží Spojených států. Je poměrně silný, trpký a kořeněný.
- Vaječný koňak na kefíru – s jemnými tóny kyselého mléka v chuti.
- Vaječný koňak se slaninou – téměř parfémová kompozice, i když nováčkovi ve světě gastronomie může připadat zvláštní.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #jak vařit #fakta o jídle**]. ? Další nápady a recepty na našich sociálních sítích