Jak vybrat zralé avokádo v obchodě? Zdá se to jako docela jednoduchá otázka. Našli jsme však několik způsobů, jak vybrat to nejlepší ovoce, o kterých jste možná nevěděli. Avokádo milujeme, a proto ho vybíráme a připravujeme se vší úctou, dokonce jsme ochotni použít i víc než jen ruce.
O čem se v článku dozvíte:Jak vybrat avokádo v obchodě: měli byste věřit barvě? Jak vybrat zralé avokádo: 4 stupně zralostiMěli byste při výběru avokáda věnovat pozornost struktuře slupky?Jak vybrat správné avokádo v obchodě pomocí stopkyVýběr avokáda podle principu pečení masových steakůRecepty na avokádové pokrmySalát z červené řepy s avokádem a hummusemTasty s avokádovou paštikou, okurkou a cherry rajčátkySandviče s avokádem a grapefruitemZelená rýže s avokádovým dresinkemTři avokádové koktejly pro všední dny i svátky.
Pokud jste velkými fanoušky avokáda, nejste sami. Možná jsme se s vámi dokonce potkali v obchodě nebo na trhu při vybírání našeho oblíbeného ovoce. V posledních desetiletích si avokádo získalo srdce mnoha lidí. Připravují se z něj svačiny, saláty, koktejly, dezerty, omáčky, dipy a někteří ho dokonce grilují. Avokádo je všestranné a jeho jedinečná jemná chuť a krémová struktura se hodí do mnoha receptů. Ačkoli avokádo si můžete vychutnat jednoduše tak, že dužinu rozmačkáte vidličkou a pokapete citronovou šťávou a dochutíte solí nebo sójovou omáčkou.
Tato superpotravina je bohatá na živiny. Obsahuje vitaminy K a C, kyselinu listovou a draslík. Avokádo neobsahuje cholesterol, ale je plné zdravých tuků a vlákniny, díky kterým se budete cítit dlouho sytí.
Avokádo je v mnoha ohledech dokonalé ovoce. Je tu však jeden problém – obtížnost výběru dobrého avokáda. Jak poznáte, že je ovoce dostatečně zralé? Povíme vám o tom a pak vám nabídneme několik receptů, abyste měli pro co jít do obchodu a vybrat si to nejdokonalejší avokádo.
Jak vybrat avokádo v obchodě: měli byste věřit barvě?
Při výběru avokáda (nebo spíše při určování jeho zralosti) je barva často mylně považována za nejdůležitější ukazatel. Přestože barva může být ukazatelem zralosti avokáda, nezapomeňte, že barva zralého avokáda se může u jednotlivých odrůd lišit.
Na internetu pravděpodobně najdete radu: při výběru v obchodě hledejte avokáda, která mají tmavě zelenou nebo dokonce téměř černou barvu. Avokáda, která mají světle zelenou barvu, jsou pravděpodobně nezralá. Upozorňujeme, že tato rada není vhodná pro všechny odrůdy avokáda. Poradí vám, jak vybrat správné avokádo Hass. Pokud hledáte plody této konkrétní odrůdy, začněte hledáním tmavěji zbarveného avokáda a poté proveďte test stlačení.
Některé jiné odrůdy avokáda si zachovávají světle zelenou barvu i v době zralosti.
Avokádo Hass
Zralost avokáda zjistíte hmatem tak, že avokádo zmáčknete. To provedete tak, že avokádo položíte do dlaně, obtočíte kolem něj prsty a přitlačíte je ke straně plodu. Do avokáda nepíchejte prstem ani ho nemačkejte dvěma prsty. Tím můžete zralé avokádo poranit, zanechat na něm rýhy nebo dokonce propíchnout slupku. Někteří lidé přirovnávají sílu tlaku při trhání avokáda k síle tlaku při klikání na tlačítko počítačové myši.
Jak trhat zralé avokádo: 4 stupně zralosti
Tvrdé avokádo. Pokud avokádo nepodlehne mírnému tlaku, je považováno za stále tvrdé a dozraje za několik dní. Tvrdé avokádo je ideální koupit několik dní (asi 4 až 5 dní) předtím, než ho plánujete podávat nebo použít. Tato avokáda skladujte při pokojové teplotě tak, že je položíte vedle jablek nebo banánů. Pokud chcete proces zrání urychlit, vložte avokádo do hnědého (kraftového) papírového sáčku spolu s jablkem nebo banánem.
Téměř zralé avokádo. Takové avokádo bude na dotek měkčí, ale bude téměř odolné vůči zvýšenému tlaku. Pokud ho rozkrojíte napůl, bude se jamka špatně vyjímat a dužina se bude také špatně rozmačkávat. Toto ovoce bude při pokojové teplotě vedle jablek nebo banánů dozrávat ještě 1-2 dny. Více o tom, jak tento způsob zrání funguje, se dočtete na konci článku.
Dozrálé avokádo. Pokud avokádo podlehne intenzivnímu tlaku a důlek se po stlačení rychle obnoví, je plod zralý a připravený ke konzumaci. Na dotek bude mírně měkké, ale ne kašovité. Zralé plody je ideální konzumovat v den nákupu. Pokud plánujete avokádo spotřebovat za 1-2 dny, skladujte je v chladničce a bez sousedních jablek a banánů.
Přezrálé plody avokáda budou na dotek velmi měkké. Slupku takového plodu lze snadno propíchnout prsty a po stlačení se prohlubeň neobnoví nebo to bude trvat poměrně dlouho. Dužina přezrálého, ale jedlého avokáda má mírné ztmavnutí (ne po celém povrchu). Takové plody by se měly okamžitě sníst.
Zkažené, přezrálé plody mají často žluklý zápach, který někteří popisují jako dýňový. Vnitřek avokáda je tmavě žlutý nebo dokonce hnědý. Takové avokádo byste rozhodně neměli jíst. A samozřejmě nekupujte avokádo s řezy, promáčklinami a skvrnami.
Mám při výběru avokáda věnovat pozornost struktuře slupky?
Stejně jako u barvy byste se neměli spoléhat na strukturu slupky avokáda. Ta vám neřekne, jak je avokádo zralé. Různé odrůdy avokáda mají různou strukturu: některé mají hladkou slupku a jiné hrubou.
Avokáda různých odrůd, slupky různých barev s různou strukturou
Jak si v obchodě vybrat správné avokádo podle stopky
Avokádo netlačte ze strany, hrozí, že na něm zanecháte stopy. Spíše tlačte na oblast v blízkosti stopky. Zůstane-li na avokádu důlek, je pravděpodobně přezrálé. Pokud se však dužina mírně prohne, ale zachová si svůj tvar, je avokádo dostatečně zralé.
Zralost plodu poznáte také tak, že opatrně oddělíte stopku a podíváte se na barvu dužiny pod ní. Pokud má nažloutlou barvu, musí avokádo ještě odpočívat. Pokud je jasně zelená, máte v rukou zralé avokádo. Takový plod má stopku a lze jej snadno oddělit. Pokud pod stopkou najdete hnědou dužinu, je to známka přezrálého plodu.
Po odstranění stopky je avokádo vystaveno vzduchu a plod začne pomalu tmavnout.
Výběr avokáda pro opékání steaků z masa
Mnoho lidí zná metodu určování propečenosti steaků porovnáváním měkkosti masa na různých částech ruky. V Jižní Americe existuje podobná metoda určování měkkosti avokáda při jeho výběru. Pokud je avokádo tvrdé jako čelo, je příliš tvrdé a není zralé. Pokud je avokádo měkké jako dotek tváře, je příliš zralé nebo přezrálé. Hledejte ovoce, které je na dotek jako špička vašeho nosu: měkké, ale ne příliš měkké.
Pokud si koupíte velké množství avokáda najednou a chcete je sníst do týdne, musíte si pořídit různě zralé. Pokud kupujete ovoce ve velkém, může být všechno zralé ve stejný den, proto vybírejte avokáda s různým stupněm zralosti, aby se ovoce nezkazilo dříve, než ho sníte nebo použijete na vaření.
Recepty na avokádo
Salát z červené řepy s avokádem a humusem
Salát z červené řepy s avokádem a humusem je neobvyklou společností známých produktů. Jsme si jisti, že jste je v takové kombinaci ještě nikdy neochutnali. Jak se ukázalo, červená řepa je velkým přítelem avokáda a humusu. Zatímco se světlé plátky červené řepy pečou v troubě, můžete si připravit ostatní ingredience: nastrouhat mrkev, nakrájet okurky, oloupat avokádo, na talíře naaranžovat humus a salátové listy. Když je řepa hotová, zbývají poslední úpravy a salát se může podávat.
Salát z červené řepy s avokádem a humusem
Na přípravu 4 porcí tohoto avokádového salátu budete potřebovat:
- 4 střední červené řepy
- šťáva z poloviny citronu
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 mrkve
- 2 okurky
- 80 g sýru feta nebo brynza
- 2 zralá avokáda
- 100 g listů dubového salátu
- 250 g humusu
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Předehřejte troubu na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
- Oloupanou červenou řepu nakrájejte na plátky a rozložte na plech. Pokapejte citronovou šťávou a olivovým olejem, osolte a opepřete a pečte 35-40 minut.
- Mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle nebo ji nakrájejte na tenké plátky. Okurky nakrájejte na libovolné kousky. Fetu rozdrobte.
- Avokádo podélně rozkrojte na polovinu, odstraňte pecku a odkrojte slupku.
- Na talíře naaranžujte salátové listy a humus. Přidejte červenou řepu, mrkev, okurky a posypte rozdrobenou fetou. Každý salát doplňte polovinou avokáda a pokapejte olivovým olejem a citronovou šťávou a opepřete.
Toasty s avokádovou paštikou, okurkou a cherry rajčátky
Toasty s avokádovou paštikou, okurkou a cherry rajčátky se budou jíst do posledního drobečku k snídani, svačině nebo k večeři. Tlusté plus: minimum ingrediencí a ztraceného času, maximum chuti a užitku.
Toast s avokádovou paštikou, okurkou a cherry rajčátky
Na přípravu 4 avokádových toastů budete potřebovat:
- 4 plátky celozrnného chleba
- 4 cherry rajčata, nejlépe různobarevná rajčata
- 2 okurky
- 1 velké zralé avokádo
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 snítka bazalky
- mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Chléb osušte v toustovači. Cherry rajčátka nakrájejte na kolečka. Okurky nakrájejte podélně na tenké proužky a použijte k tomu škrabku na zeleninu.
- Správně zvolené avokádo rozkrojte podélně na polovinu, odstraňte pecku, oloupejte. Dužinu vložte do misky, přidejte citronovou šťávu, olivový olej, sůl a pepř a rozmačkejte vidličkou.
- Na každý toast položte silnou vrstvu avokádové paštiky, okurky a cherry rajčátka. Posypte jemně nasekanou bazalkou a ihned podávejte.
Sendviče s avokádem a grapefruitem
Milujete avokádo, ale nevíte, co jiného z něj připravit? Sendviče s avokádem a grapefruitem budou skvělou volbou!
Sendviče s avokádem a grapefruitem
Na přípravu 4 avokádových sendvičů potřebujete:
- 1 velké zralé avokádo
- 80 g tvarohu s obsahem tuku 9 %
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 grapefruit, nejlépe růžový
- 4 plátky celozrnného chleba
- 20 g dýňových semínek
- Připravte pomazánku. Oloupejte pravé avokádo, nakrájejte ho na plátky a vložte do mísy mixéru. Přidejte sýr cottage, přilijte olivový olej a citronovou šťávu a rozšlehejte dohladka.
- Grapefruit oloupeme, oddělíme dužinu (filé), nakrájíme na plátky.
- Chléb namažte avokádovou a tvarohovou pastou, na každý sendvič položte 3 plátky grapefruitu, posypte dýňovými semínky a podávejte.
Zelená rýže s avokádovým dresinkem
Rýže se zeleninou nikoho nepřekvapí. Obvykle se zelenina trochu posype, ale tady jsme to prostě vzali desetkrát víc. Hlavní roli v tomto pokrmu ale hraje to správné avokádo! Nádherné hladké avokádo, jako smetanová omáčka, dělá rýži jemnou a úžasně chutnou.
Zelená rýže s avokádovým dresinkem
Na přípravu 4 porcí rýže s avokádem potřebujete:
- 200 g střednězrnné rýže
- 350 ml pitné vody + 50-70 ml na zálivku
- 100 g různých bylinek podle chuti (zelená cibulka, petržel, koriandr, kopr, bazalka)
- 1-2 stroužky (5-10 g) česneku
- 1 limetka
- 1 velké zralé avokádo (300 g)
- 50 g másla
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Rýži nasypte do velkého hrnce a nechte …