V hrnci vám plave několik voňavých zlatavých klasů. Pár jste jich stihli sníst k večeři, ale ne všechny se uvařily. Jak tedy uvařenou kukuřici skladovat, lze ji odložit do lednice a jak dlouho tam vydrží?
O čem budeme v článku hovořit:Vlastnosti kukuřiceJak správně uvařit kukuřiciMůžete nechat vařenou kukuřici ve voděJak správně skladovat vařenou kukuřiciJak dlouho se vařená kukuřice skladuje v chladničceTrvanlivost vařené kukuřice.
Vlastnosti kukuřice
Za domovinu rostliny je považována Severní Amerika – tam byl při vykopávkách nalezen její pyl, který je starý nejméně 55 tisíc let. V 16. století přivezl kukuřici na svět Kryštof Kolumbus. do Evropy.
V Rusku se s výživnými klasy seznámili až koncem 18. století. A hned se plodině dostalo nového názvu. Existuje verze, že slovo „kukuřice“ je výpůjčkou z rumunštiny, což doslova znamená „smrková šiška“. Ve zbytku světa se tato rostlina častěji nazývá „kukuřice“.
Kukuřice, kterou obvykle vaříme a jíme nebo kupujeme v konzervách, se nazývá „cukrová kukuřice“. Je to jediný pěstovaný zástupce tohoto rodu. Ostatní odrůdy jsou krmné. Jejich plody se však dají také jíst! Až na to, že v nich není mnoho sladkosti a jejich vaření trvá dlouho. Názor, že vaření klasů trvá hodiny, se zrodil právě proto, že ještě nedávno byla na našem stole hlavně krmná kukuřice a my jsme netušili, jak jemná a šťavnatá může být mléčná cukrová kukuřice. Nyní je dostupnější.
Lze to rozlišit takto:
- Velikost: klasy cukrové kukuřice jsou malé, asi 15 cm dlouhé. Krmná kukuřice je větší.
- Barva: správná kukuřice pro domácí vaření je světle mléčně žlutá. Krmná kukuřice je světlá, sytého, rovnoměrného tmavě žlutého odstínu.
- Textura: zrnka cukrových klasů jsou plná šťávy. Pokud na jedno z nich u dna zatlačíte, šťáva vystříkne. Krmivo má škrobnatou a hustou strukturu.
Krmné odrůdy jsou kupodivu atraktivnější. Jejich klasy jsou větší, světlejší, masitější. To má však neblahý vliv na chuť a dobu vaření. Pokud chcete mít kukuřici hotovou za 10 minut, vyberte si cukrovou kukuřici.
Jak správně vařit kukuřici
Již jsme zveřejnili podrobný materiál o tom, jak vařit kukuřici, jak dlouho ji vařit a jak ji poté podávat. Zde si tedy zopakujeme hlavní body a poté se zaměříme na neméně důležité téma – vaření. jak vařenou kukuřici nejlépe skladovat a jaká je její trvanlivost.
Pro domácí vaření vybírejte mladou cukrovou kukuřici – s malými klasy, světle žluté barvy, s měkkými, šťavnatými zrny na bázi. Měli byste z nich odstranit listy a odstranit stigmata, tedy hnědé nitky.
Kukuřice se vaří ve velkých hrncích, aby klasy volně plavaly. Vodu je lepší nesolit, jen ji přivést k varu. Jakmile začne vytrvale bublat, vložte kukuřici do hrnce a vařte asi 10 minut.
Zralé klasy se vaří nejméně 40 minut. Čas se počítá od okamžiku, kdy v hrnci začne vřít voda.
Mladá cukrová kukuřice vařená maximálně 10-15 minut (Shutterstock/FOTODOM)
Lze vařenou kukuřici ponechat ve vodě
Jednou z důležitých informací o vařené kukuřici je, že bez vody se vysuší. Pokud kukuřičný klas vyklopíte na talíř a necháte ho při pokojové teplotě, bude nakonec tvrdý a nepoživatelný.
Proto je nejlepší nechat klasy ve vodě, pokud je nebudete jíst ihned po podání. Zachováte tak dokonalou strukturu uvařené kukuřice a získáte nějaký čas, než se rozhodnete, jak a kde ji uskladnit. Nechat ji v hrnci natrvalo samozřejmě není nutné.
Jak správně skladovat vařenou kukuřici
Při pokojové teplotě se produkt rychle kazí. Ideální je, pokud ji můžete odložit do tmy a chladu již 2 hodiny po uvaření. V bytových podmínkách je zpravidla nejlepším místem chladnička: tam je vhodné a bezpečné skladovat uvařenou kukuřici.
Metoda 1. Uvařenou kukuřici nechte na pánvi a nechte ji vychladnout. Přikryjte ji pokličkou a uložte do lednice. Můžete ji znovu ohřát ve vroucí vodě.
Metoda 2. Vychladlé klasy zabalte do potravinářské fólie a uložte do chladničky. Vnější obal ochrání zrna před vysycháním a cizími pachy.
Metoda 3. Pokud plánujete připravit salát se zrny, ale později, odřízněte je z uvařeného klasu a přendejte je do sklenice s těsně uzavíratelným víčkem. Doplňte trochou vody, ve které se kukuřice vařila. Vložte ji do chladničky.
Kukuřičná zrna v těsně uzavřené sklenici nevysychají a neabsorbují pachy (Shutterstock/FOTODOM)
Metoda 4. Chladnička je místo, kde potraviny obvykle žijí několik dní. Jak Uchovat uvařenou kukuřici déle? Odřízněte zrna z klasu a rozprostřete je v tenké křehké vrstvě na plech vyložený pergamenem na pečení. Vložte do mrazáku a nechte 30 minut skladovat.–40 minut. Poté zrna vyjměte a přendejte do sáčku na zip. Skladujte v mrazáku.
Metoda 5. Klasy se rovněž zmrazují. Nejprve je vyjměte z vody a osušte je papírovou utěrkou. Každý klas zabalte do potravinářského sáčku na zip, odstraňte z něj co nejvíce vzduchu a pevně jej uzavřete. Na sáček podepište datum a vložte jej do mrazničky.
Jak dlouho lze vařenou kukuřici skladovat v chladničce?
Při teplotě nejvýše 4–6 °C vařené klasy lze skladovat v chladničce 2–3 dny. Pak je lepší je vyhodit: stávají se nebezpečnými k jídlu.
Trvanlivost vařené kukuřice
Vaření zkracuje životnost zeleniny, ovoce a obilovin. Syrová a nepraná kukuřice může ležet při pokojové teplotě až týden, i když postupně vysychá.
S vařením je to trochu složitější. Každopádně by se měl uchovávat v temnu a chladu, aby se zabránilo množení škodlivých bakterií.
- СTrvanlivost vařené kukuřice v chladničce je taková, jak jsme psali výše, 2–3 dny.
- Uvařené a zmrazené vydrží čerstvé až 12 měsíců.
- Konzervování je způsob, jak ještě více prodloužit životnost potravin. Domácí a průmyslové přípravky lze skladovat až 4 roky. Důležité je, aby sklenice byly dobře sterilizované a zavařování bylo připraveno podle spolehlivého receptu.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #jak skladovat #kukuřici**]. ?