Cukr je produkt, který se často nakupuje s předstihem, zejména v období příprav. Lze jej doma bezpečně skladovat po dlouhou dobu, jen se může trochu zhutnit. Zde je několik tipů, jak cukr správně skladovat, aby zůstal ve formě.
O čem se v článku dozvíte:To hlavní o skladování cukruDruhy cukruJak se skladuje cukrJak předem vybrat cukr pro skladováníJak skladovat cukr: nádoby, teplota, podmínkyKde by se cukr neměl skladovatČím může být cukr kontaminován?
To hlavní o skladování cukru
Cukr se používá nejen do pečiva a moučníků, ale také jako konzervační prostředek: díky němu vám tak dlouho vydrží oblíbená marmeláda, kterou jste si v létě připravili na zimu. Cukr dodává nesladkým pokrmům bohatost, dokáže zvýraznit chuť a vyladit kyselost a slanost.
Cukr je trvanlivý produkt. Záleží na výrobním procesu: suroviny se zpracovávají a čistí tak důkladně, že ve výsledných krystalech nezůstává téměř žádná vlhkost, což vytváří příznivé prostředí pro rozvoj bakterií.
To je důležitá informace o cukru: jeho trvanlivost je silně ovlivněna prostředím. Hlavním nepřítelem je vlhkost: čím je nižší, tím déle si cukr uchová své vlastnosti.
Druhy cukru
Je obtížné popsat všechny druhy, protože cukr se může lišit nejen formou, ale i stupněm zpracování a druhem suroviny v základu. Aby nedošlo k úplnému zmatení, rozdělili jsme všechny druhy do několika kategorií.
Jaký druh cukru je cukr podle druhu suroviny
- Řepný cukr. Nevyrábí se z běžné řepy, ale ze speciální řepy, která se nazývá cukrová řepa. Rusko je v pěstování této kořenové plodiny na předním místě. Řepný cukr je oblíbený také v USA a ve Francii.
- Třtina. Rafinovaný třtinový cukr se neliší od řepného – je stejně bílý a drobivý, zatímco nerafinovaný cukr je hnědý a aromatický. Často je potřeba do moučníků, například do banánového chleba.
- Palm. Surovina se získává z mízy květenství speciální cukrové palmy. Vyrábí se v Asii: v Indii, Thajsku a některých dalších zemích.
- Javor. Vyrábí se z mízy kanadského javoru cukrového. Má nažloutlou barvu a je oblíbený v Severní Americe.
- Čirok. Šťáva z teplomilné obilniny se rovněž používá k výrobě sladidla.
Existuje více druhů cukru, než si myslíte (Shutterstock/FOTODOM)
Podle stupně čištění
- Rafinované. Jedná se o cukr, který prošel několika stupni zpracování, obvykle řepný a třtinový cukr. Výsledné bílé krystalky jsou téměř zbaveny vlákniny, minerálů a vitaminů, ale jsou čistě sladké.
- Nerafinované. V Rusku se obvykle jedná o třtinový cukr. Také se čistí, ale ne do hloubky, takže takový cukr má specifickou barvu, chuť a vůni. Je považován za užitečnější, i když toto tvrzení je sporné.
Formou
- Písek. Drobivý, který se obvykle přidává po lžičkách.
- Upřesněno. Hrudkovitý, slisovaný do kostek.
- Candice. Vypadá jako bílé zakalené krystaly. Často se používá k výrobě lízátek.
- Prášek. Obyčejný rafinovaný cukr rozemletý na prášek.
Jak dlouho se cukr skladuje
Pro skladování rafinovaného cukru je předepsán samostatný GOST. Je poměrně snadné ji najít na internetu: do vyhledávacího dotazu zadejte GOST 26907-86 – „Podmínky pro dlouhodobé skladování cukru“.
Státní norma neuvádí, že třtinové nebo řepné sladidlo nemá datum spotřeby. Na otázku, jak dlouho lze cukr skladovat, existuje zcela jednoznačná odpověď: pískový a rafinovaný cukr si udrží čerstvost až 8 let, pokud je místnost vytápěná. Chlad cukru škodí: v nevytápěných skladech doporučuje GOST skladovat pískový cukr až 4 roky a rafinovaný cukr až 5 let.
Jak vybrat cukr pro skladování
Již podle GOST lze konstatovat, že nejdelší trvanlivost má rafinovaný granulovaný cukr. Pokud je úkolem najít výrobek pro dlouhodobé skladování, stojí za to věnovat mu pozornost. Stlačený rafinovaný cukr je také dobrý, ale obvykle se prodává v malých baleních a je obtížnější ho uskladnit. Na druhou stranu je rafinovaný cukr více chráněn před vlhkostí, takže se o něco lépe skladuje.
Při nákupu dbejte na to, jak cukr vypadá a kde leží. Pokud se jedná o písek, měl by být drobivý, bez hrudek. Jejich přítomnost je známkou nesprávného skladování. Cukr by měl být také smíchán s podobně suchými produkty, které nevydávají žádné pachy, jako jsou například obiloviny.
Cukr by měl mít původní obal, bez řezů nebo jiného poškození. Plastový sáček dobře chrání výrobek před vlhkostí a pachy. Je nejlepší volbou pro nákup do domácnosti.
Jak skladovat cukr: nádoba, teplota, podmínky
Skladování cukru v domácích podmínkách není nic složitého: postačí obyčejná uzavřená police v kuchyni. V domácích podmínkách si cukr zachovává své vlastnosti po celou dobu své trvanlivosti.
Pro každý výrobek však existují ideální podmínky. Cukr je nejlépe skladován:
- mezi 10 a 25 °C. Zvýšení nad normální hodnotu je nežádoucí, protože cukr se může rozpustit a srazit;
- při vlhkosti nejvýše 70 %. Lisovaný rafinovaný cukr je o něco odolnější vůči vzdušné vlhkosti a norma je o něco vyšší – až 75 %;
- ve vytápěné místnosti, bez náhlých teplotních výkyvů a bez přímého slunečního záření.
V domácnosti lze cukr ponechat v původním obalu, ale je lepší ho nasypat do nádoby (skleněné nebo plastové) s těsně uzavíratelným víčkem. Nádobu umístěte na stejnou polici jako ostatní suché potraviny, jako jsou cereálie a další potraviny. Otevřené a silně zapáchající koření by mělo být přemístěno jinam.
Cukr se dobře uchovává při pokojové teplotě (Shutterstock/FOTODOM)
Kde byste cukr rozhodně neměli skladovat
Poměrně často se objevuje otázka: Může se cukr skladovat v chladničce? Pro tento výrobek není nejvhodnějším místem chladné a vlhké místo s množstvím cizích pachů.
Pro skladování cukru není vhodný ani sklep nebo jakákoli nevytápěná místnost. Tam je obtížnější udržet optimální vlhkost, cukr se začne srážet, a to negativně ovlivňuje trvanlivost granulovaného cukru.
Čím může být cukr kontaminován
Na rozdíl od obilovin není cukr náchylný k napadení brouky a jinými nepříjemnými potvůrkami. Nezpůsobuje rozmnožování komárů ani potravinových molů. Jeden hmyz lze přesto přiřadit k milovníkům sladkého – jsou to mravenci, ale ti o bílé drobivé krystalky v čisté podobě zájem nemají. Písek stačí uchránit před vysokou vlhkostí, abyste se nemuseli obávat, že výrobek napadnou paraziti.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #cukr #jak skladovat**]. ?