Jak správně skladovat granátové jablko doma: 6 jednoduchých způsobů

Jak správně skladovat granátové jablko doma: 6 jednoduchých způsobů, jak ho správně skladovat

Poradíme vám, jak si granátové jablko nejen vychutnat, ale také z něj vytěžit maximum. Jak a jak dlouho můžete skladovat plody granátového jablka, při jaké teplotě a můžete granátové jablko nechat dozrát?

O čem vám budeme vyprávět v článku:

  • Podmínky a způsoby skladování granátového jablka v domácích podmínkách
  • Může granátové jablko dozrát doma?

Slovo granátové jablko znamená „jablko s mnoha semeny“. Přezrálé plody, které nebyly utrženy ze stromu, „explodují“, semena spadnou na zem a poté vyklíčí. Mimochodem, odtud byl převzat název stejnojmenného výbušného zařízení.

Granátové jablko má zvláštní kulinářské nadání. Jeho chuť harmonicky kombinuje sladkost a kyselost, což zvyšuje škálu gastronomických možností tohoto ovoce. V kuchyni se granátové jablko přidává do salátů, teplých jídel, dezertů a nápojů. Šťavnatá rubínová zrnka jsou krásná i bez doprovodu.

Podmínky a způsoby skladování granátového jablka

Pokud jste si koupili granátová jablka, která v nejbližší době neplánujete použít k jídlu, můžete je zavařit a vychutnat si plody později. Zde je několik takových způsobů.

Způsob č. 1.

Zralé (ale ne přezrálé) plody granátového jablka bez poškození lze skladovat při pokojové teplotě. 12 týdny. Pro tento účel zvolte chladné místo bez otevřeného slunečního světla. Vlhkost vzduchu by měla být mírná. Pokud je vlhkost nízká, plody rychle usychají, pokud je vysoká, může začít proces hnití.

Metoda č. 2

Pro delší skladování vybírejte středně velká nebo velká granátová jablka. Tyto plody zůstanou déle čerstvé a šťavnaté a nebudou se kazit ani vysychat, protože ztratí méně vlhkosti. Uspořádejte je odděleně jedno od druhého v děrované krabici. Postavte ji na balkon nebo do sklepa.

Metoda č. 3

V chladničce se trvanlivost tropického ovoce prodlouží z 1 na 2 měsíce. Granátová jablka lze umístit do přihrádky na ovoce nebo do sáčku. Neuzavírejte jej však pevně, aby nadměrná vlhkost a kondenzace nezpůsobily rychlé zkažení granátového jablka.

Metoda č. 4

Existuje ještě jedna metoda – zmrazení. Tato možnost umožňuje uchovat zrnka granátového jablka po dobu přibližně 6 měsíců. Pravda, pak můžete na užitečné vlastnosti ovoce zapomenout. Při zmrazení se téměř všechny ztratí.

Chcete-li zmrazit granátové jablko, musíte ho oloupat, rozlámat na zrníčka, umístit je odděleně od sebe na plech a dát na několik hodin do mrazáku. A pak je po částech přendejte do pevně zavázaných sáčků. Nebo můžete použít zipové sáčky. Rozmrazovat granátové jablko se doporučuje při pokojové teplotě. Této proceduře byste je již neměli podrobovat.

Metoda č. 5

Granátová jablka můžete zachránit po malém kulinářském zpracování, například z nich vyrobit šťávu. To vám umožní nejen vychutnat si chuť ovoce, ale také získat maximální užitek. A dalším způsobem, jak prodloužit dobu použitelnosti zrnek granátového jablka, je zalít je olivovým olejem s kořením. Ten lze použít například jako zálivku na salát.

Metoda č. 6

Málokdo ví, že zrnka granátového jablka lze také sušit. K tomuto účelu se doma používá elektrická sušička. Když dužina ztratí veškerou vlhkost, zrna se rozemelou na prášek. Takové koření dodá pokrmům zvláštní šmrnc a pikantní, trpkou chuť. A jeho užitečnost je těžké přeceňovat – takový produkt obsahuje stejné živiny a vitaminy jako čerstvé granátové jablko, jen ve větší koncentraci. Mimochodem, toto koření má svůj vlastní název – agardana. A v indické kuchyni může mít různou strukturu: drobivou, zrnitou nebo ve formě pasty.

Může granátové jablko dozrát doma?

Někdy se pod atraktivní slupkou plodu nacházejí nezralá zrnka. Od zralého produktu se liší chutí i barvou. Zrna budou světle růžová a dokonce trochu průhledná. A chuťové vlastnosti nezralého granátového jablka jsou jednoznačně horší než u zralých plodů.

Nabízí se rozumná otázka: existují způsoby, jak nechat granátové jablko dozrát doma?

Bohužel ne. Granátové jablko může plně dozrát pouze na větvi stromu. Je proto zbytečné dávat ho do sáčku s jablky, jak se to někdy dělá se zelenými banány.

Nejlepší je najít pro nezralý produkt využití, jakmile se ocitne v kuchyni.

Můžete z něj připravit džem z granátového jablka, ale budete muset neutralizovat kyselinu pořádnou dávkou cukru. Dalším trikem je použití nezralých granátových jablek k přípravě marinády na maso. Tímto způsobem můžete maximálně využít kyselou chuť ovoce.

Pokud zjistíte chybu nebo nepřesnost, dejte nám prosím vědět. #granate**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: