Jak udržet cukety déle čerstvé a 4 spolehlivé způsoby, jak uchovat zeleninu po celou zimu

Jak udržet cukety déle čerstvé a 4 spolehlivé způsoby, jak zeleninu uchovat po celou zimu

Je možné udržet doma cukety čerstvé po celou zimu a jaké jsou spolehlivé způsoby? Mnoho hospodyněk, inspirovaných knihami Galiny Poskrebyševové, již dávno a úspěšně přišlo na různé dušené pokrmy, nakládané saláty, marmelády a dokonce i džemy. My vás však naučíme, jak cukety zmrazit, zkvasit a dokonce i usušit!

O čem vám povíme v článku:Jak udržet cukety doma čerstvéJak udržet cukety v zimě déle čerstvé: 4 spolehlivé způsobySkladování cuket v ledniciDlouhodobé skladování cuket v mrazákuFermentované cuketySušené cuketyJak uchovat cukety pro dětskou výživu.

Uchovávání cuket na zimu není ve skutečnosti nijak složité. Existují čtyři hlavní způsoby: zmrazení, konzervování v marinádách, kvašení a sušení nebo sušení. Níže uvádíme nejjistější způsoby, jak uchovat úrodu cuket, abyste si na nich mohli pochutnávat po celou zimu.

Ano, malé upřesnění. Cuketa a cuketa je stejná zelenina. Stará označení o barvě slupky a velikosti semen u moderních odrůd nefungují: naši šlechtitelé vyšlechtili mnoho žlutých, pruhovaných a tmavě zelených odrůd.

Jak udržet cukety doma čerstvé

Cukety podle data zralosti mohou být rané, středně rané a pozdní. Rané odrůdy se neskladují tak dlouho jako zimní odrůdy: pouze do dvou týdnů. Perspektivy můžete určit podle tloušťky slupky: pokud nehet snadno pronikne dužinou cukety a z otvoru rychle vytéká vazká šťáva, cuketa není určena k zimnímu skladování. Pokud je slupka naopak velmi silná, lze cuketu skladovat v pokojových podmínkách až čtyři měsíce.

Existují odrůdy cuket určené k zimnímu skladování: „Aeronaut“, „Hruškovitá“, „Žlutoplodá“, „Aral“, „Festival“, „Golden Cup“, „Arlika“, „Genovese“, „Melounová“ a další.

Pro skladování doma se cukety ukládají v jedné vrstvě a snaží se, aby se plody nedotýkaly.

Skladování cuket a dýní ve sklepě
Skladování cuket a dýní ve sklepě

Hlavní požadavky pro dobré skladování plodiny – větraná chladná místnost. Optimální teplota je 4-10 °C nad nulou. Vlhkost vzduchu se udržuje na 80 %. Dobře uskladněné cukety ve tmě, mnoho dačických pěstitelů využívá k tomuto účelu sklep. Chcete-li cukety skladovat doma, můžete je dát do prostorné bedny a postavit ji poblíž balkonových dveří nebo každý plod zabalit do novin a dát v jedné vrstvě pod postel. Optimální doba skladování cuket je 4-5 měsíců. Dlouhým skladováním však cukety ztrácejí chuť, tvrdnou nebo naopak velmi měknou, snižuje se jejich výživová hodnota. Do jara je lepší používat cukety mražené, sušené nebo konzervované.

Jak uchovat cukety na delší dobu: 4 spolehlivé způsoby, jak je uchovat na zimu.

Skladování cuket v chladničce

Pokud plánujete cukety v blízké budoucnosti použít, uložte je do lednice. Chcete-li cukety skladovat v chladničce, uchovávejte je vcelku, suché a nemyté. Skladujte je v plastovém nebo papírovém sáčku s jedním koncem otevřeným tak, aby umožňoval cirkulaci vzduchu, a umístěte je do zásuvky na ovoce a zeleninu v chladničce. Cukety tam vydrží jeden až dva týdny. Slupka se časem začne scvrkávat.

Zde si přečtěte, jak si na zimu připravit ten nejchutnější cuketový kaviár.

Dlouhodobé skladování cuket v mrazáku

Souhlasím, uprostřed zimy by bylo příjemné vytáhnout z mrazáku nastrouhané cukety a upéct si z nich teplý kořeněný chléb nebo pizzu. Zmrazené nastrouhané cukety jsou ideální pro pozdější použití do polévek, dušených pokrmů, chleba nebo muffinů. V mrazničce je lze skladovat přibližně tři měsíce.

Jak správně zmrazit cukety

Pokud dáte cuketu do mrazáku jen tak pro zábavu, riskujete, že získáte něco velmi nepříjemné konzistence. Zde jsou dva způsoby, jak cukety snadno a bezpečně zmrazit pro celoroční použití.

1. Cukety nakrájené na plátky (je nutné blanšírování).

  • Vybírejte mladé cukety (kratší než 20 cm).
  • Cukety omyjte.
  • Ovoce nakrájejte na kolečka.
  • Blanšírujte 2-3 minuty ve vroucí vodě.
  • Plátky cukety rychle zchlaďte vložením do ledové vody a nechte tři minuty odstát. Osušte a v případě potřeby osušte.
  • Vložte je do nádoby v mrazáku a nechte v ní trochu místa.

Pro blanšírování v páře použijte hrnec s těsně přiléhající pokličkou a cedník s cuketami alespoň 5 cm nad dnem hrnce. Do hrnce nalijte několik centimetrů vody a přiveďte ji k varu. Cukety vložte do cedníku, dbejte na to, aby nebyly ve vodě a ležely v jedné vrstvě, aby se pára rychle dostala do všech částí. Pánev přikryjte pokličkou a udržujte na silném ohni. Jakmile otevřete pokličku, začněte odpočítávat dobu vaření v páře.

Zde si přečtěte, jak správně připravit cuketovou pizzu.

2. nastrouhaná cuketa (bez blanšírování).

Mražené strouhané cukety
Mražené strouhané cukety

Nastrouhaná cuketa se nejlépe hodí k pozdějšímu pečení. Mnoho lidí si zamilovalo pečení cuketového chleba – je to skvělá možnost pro rychlé pohoštění na poslední chvíli.

Čerstvou nastrouhanou cuketu můžete dát do sáčku nebo nádoby na mrazení. Po rozmrazení si cukety zachovají většinu svého objemu a tekutinu z rozmrazování můžete použít v receptech. Nastrouhané cukety můžete po blanšírování také zmrazit.

  • K tomuto účelu vybírejte mladé cukety, které jsou kratší než 20 cm.
  • Zeleninu omyjte a nastrouhejte.
  • Nastrouhanou cuketu blanšírujte 1-2 minuty v malém množství páry.
  • Nastrouhané cukety slijte a nechte vychladnout.
  • Množství nastrouhaných cuket odměřených pro jednotlivé recepty vložte do nádob nebo sáčků do mrazničky. Ponechte 2 cm volného místa.

Vymačkejte co nejvíce vzduchu nebo použijte brčko, abyste z mrazicích sáčků vyprázdnili vzduch. Menší porce můžete také zmrazit ve vaničce na kostky ledu. Když kostky ztuhnou, vyjměte je z tácu a vložte do sáčku v mrazničce.

Přečtěte si zde: Jednoduché pokrmy z cukety za 20 minut, které se sní ještě rychleji.

Cuketové špagety
Cuketové špagety

Kvašené cukety

V posledních letech se stalo módou kvasit vše, na co sáhnete. Jedná se o jeden z nejlepších způsobů konzervace produktů, protože prospívá střevům.

Kvašené cukety lze v lednici skladovat poměrně dlouho, až šest měsíců nebo i déle. A přestože se nejedná o úplně čerstvou zeleninu, nebudou vyžadovat tepelnou úpravu.

Kvašené cukety s angreštem
Fermentované cukety s angreštem

Příprava kvašených cuket je velmi snadná. Zeleninu vložte do sklenice, zalijte nálevem (jako u okurek), sklenici přikryjte utěrkou převázanou gumičkou a uložte na několik týdnů na chladné a tmavé místo. Pokud máte hodně okurek, můžete je kombinovat s cuketami.

Recept na fermentované cukety

Budete potřebovat dvě litrové sklenice, koření, čištěnou vodu a kvalitní mořskou sůl. Česnek, zázvor, kurkuma a několik plátků cibule dodají fermentovaným cuketám pikantnější chuť.

Prvních několik dní bude nálev čirý. Asi tři dny po zahájení kvašení se nálev zakalí. To znamená, že bakterie mléčného kvašení vykonávají svou práci. Jakmile se po 3-5 dnech nálev zakalí, ochutnejte kousek cukety. Měla by mít kyselou chuť. Pokud cuketa není kyselá, nechte ji ještě den nebo dva odstát a ochutnejte ji znovu. Jakmile vám cukety chutnají, uložte je do lednice. Jsou připraveny ke konzumaci!

K přípravě budete potřebovat:

  • 4 šálky cukety nakrájené na tenká kolečka.
  • ¼ středně velké červené cibule nakrájené na tenké plátky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky strouhaného zázvoru
  • 4 šálky filtrované vody
  • 2 lžíce jemné mořské soli
  • ½ lžičky mleté kurkumy
  • 2 sklenice o objemu 1 litr
  1. Cukety nakrájejte na tenká kolečka a naaranžujte do sklenice. Přidejte červenou cibuli, česnek a zázvor. Připravte slaný nálev smícháním ½ šálku teplé vody se solí a míchejte, dokud se sůl nerozpustí. Jakmile se sůl rozpustí, přidejte do slané vody zbývající vodu. Přidejte kurkumu a dobře promíchejte.
  2. Nálev nalijte do sklenice s cuketami. Mělo by ho být tolik, aby byly cukety v nálevu ponořené. Pokud ne, připravte více nálevu a přidejte ho do sklenice. Sklenici pevně přikryjte víčkem a uložte na chladném a suchém místě mimo dosah přímého slunečního světla na 3-7 dní.
  3. Jakmile se nálev zakalí, ochutnejte cukety, abyste zjistili, zda jsou hotové. Měly by být kyselé a vonět po okurkách. Uchovávejte v chladničce až měsíc.

Sušené cukety

Chléb se sušenými cuketami
Chléb se sušenými cuketami

Sušení je skvělý způsob, jak uchovat úrodu, zejména při skladování cuket. Je tu však jeden ošemetný bod: náklady na elektřinu. Pokud máte ve svém domě na venkově troubu, pak je tato metoda bezproblémová. Můžete ušetřit obrovské množství sušené zeleniny a používat ji po celý rok.

Jak usušit cukety na zimu? Nakrájejte je na kolečka o tloušťce 1,5 cm a sušte je při teplotě 65-70 °C, dokud nejsou zcela hotové (měly by být zcela vysušené a snadno se lámat). Vhodná je trouba, speciální sušička zeleniny nebo aerogril.

Jak konzervovat cukety pro dětskou výživu

Pokud jste si naprosto jisti původem cukety, je čerstvá a opravdu vypěstovaná bez „chemie“, je nejlepší způsob pro dítě podávat čerstvou v salátu nebo zvolit recept s co nejmenší tepelnou úpravou (omeleta, lívance) v závislosti na věku dítěte.

Salát z mladých cuket s česnekem a zelenou cibulkou
Salát z mladých cuket s česnekem a zelenou cibulkou

Protože cukety postrádají kyselinu, vyžaduje jakákoli příprava buď konzervační látky (sůl, cukr), nebo kyselinu (ocet, rajčata) a dlouhé zpracování. Pro dětskou výživu je možné zmrazit malé porce připraveného zeleninového pyré s použitím dušených cuket a přísad, které dítě smí: bylinky, koření, sůl.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #zucchini #cukety #cuketky #skladování cuket #cuketky na zimu #sklizeň**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: