Moje babička, když si ukrajovala krajíc chleba, vždycky říkala: velký kus chleba dělá radost. Takže na knedlíky se toto rčení absolutně nehodí. Knedlíky by měly být malé, úhledné, na jedno sousto. Jak jinak by to mohlo být? Jinak vám při kousnutí vyteče vývar. A to je u šťavnatých, správných knedlíků to hlavní. Chutný vývar musí být zachován ve skořápce těsta spolu s masovými kuličkami.
O čem je článek:Klasická nádivka na malé knedlíkyTěsto na knedlíkyVyvalování těsta na malé knedlíky1. způsob2. způsobJak uvařit malé knedlíky?
Zde jsou všechna tajemství knedlíku odhalena najednou: musí být malý, maso musí být šťavnaté a těsto tenké a pevné. V takovém knedlíku je všechno dokonalé!
Hmotnost knedlíku, o kterém mluvíme, by měla být asi 12 g. A poměr těsta a masa je 50/50. Hodně těsta – Není to dobré, nikomu se to nelíbí. A hodně masa v tenkém těstě. – problémy. Zaprvé se takové těsto může při vaření trhat. Za druhé, tenké těsto na mletém mase dává knedlíkům namodralou barvu. A chuť je harmoničtější, když má knedlík tělo. Maso a těsto ve správném poměru, i když je drobné.
Když už jsme u těch drobných masových kuliček v těstě. – dushbare. Jedná se o ázerbájdžánskou polévku s výrobky podobnými knedlíkům. Šikovné ženy je připravují tak malé, že se jich do polévkové lžíce vejde 10-11 kousků. No a náš ruský knedlík se vejde jeden do čajové lžičky. Můžete si je odměřit, když je formujete.
Dushbara – ázerbájdžánská polévka s malými knedlíčky
Základem jsou knedlíčky – chutné mleté maso. Nejlepší se získává ze dvou druhů masa: hovězího a vepřového, a to rovnoměrně. U mletého masa je však důležitý jeho druh. Prémiové maso není nutné. Hovězí maso – kýta, žaludek, lopatka. Vepřové maso by mělo být tučné – Krkovička, paštika nebo šunka se sádlem. Tučné vepřové maso – klíč ke šťavnatosti. Někdy je vepřové maso dokonce více než hovězí. Je samozřejmě možné kombinovat více než dva druhy masa, přidat jehněčí, krůtí, kuřecí, losí, jelení, – každá z nich dodá knedlíku jedinečnou chuť.
Správné mleté maso – základ chutných knedlíků
Do mletého masa není nutné dávat hodně cibule. Cibulová šťáva sice nepřidá na chuti, ale může způsobit, že knedlík bude tužší. Existuje názor, že cibule do knedlíků by měla být předem nakrájená. Můžete si vyzkoušet a vybrat, jak vám to více vyhovuje. Měli byste ji však smažit pouze na másle, ne na rostlinném oleji!
Na mleté maso potřebujete trochu cibule, jinak budou knedlíky tvrdé. Můžete ji předem osmažit na másle
Sůl – asi 1,5 % hmotnosti mletého masa. Knedlíky musí být dobře osolené, jinak budou mdlé a nechutné. V případě potřeby přidejte mletý černý pepř a česnek. Do mletého masa je třeba přidat vodu, aby bylo šťavnaté!
Knedlíky musí být dobře osolené, jinak budou mdlé a nechutné. A do mletého masa je bezpodmínečně nutné přidat trochu vody.
Klasická nádivka na malé knedlíky
Klasická nádivka pro malé knedlíky
Co budete potřebovat:
- 370 g hovězího masa
- 370 g vepřového masa
- 1 velká cibule
- 1/3 šálku studené vody
- 10 g soli
- mletý černý pepř, česnek – podle chuti
- Maso nakrájejte na kostky o průměru 2 cm, cibuli na kostky o průměru 2 cm. – v malých kostkách.
- Maso spolu s cibulí protáhněte mlýnkem na maso.
- Osolte, opepřete, přilévejte po malých dávkách vodu, po každém přidání vody mleté maso důkladně promíchejte. Voda by se měla vstřebat do masa, mleté maso nebude tekuté.
- Mísu přikryjeme potravinovou fólií a vložíme do lednice alespoň na 1 hodinu.
- Mezitím vypracujte těsto. Níže uvedené poměry vycházejí přibližně z naší hmotnosti mletého masa.
Těsto na knedlíky
Těsto na knedlíky
Hlavním úkolem malého knedlíku – aby se při vaření nerozpadly a udržely chutný masový vývar. A správně připravené těsto by mělo tento úkol zvládnout. Nejúspěšnější recept, který se ukáže jako téměř všemi oblíbený, – je těsto choux.
Potřebujete nejběžnější mouku, pšeničnou mouku nejvyšší jakosti.
Co budete potřebovat:
- 500 g mouky
- 200 ml horké vody
- 1 vejce
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 10 g soli
- Vodu dejte ohřát.
- Mouku nasypte do mísy.
- V misce vidličkou promíchejte vejce a olej.
- Vejce a máslo vlijte do mouky a míchejte, dokud se nevlhčí.
- Do hrnku nebo sklenice nalijte vroucí vodu a rozpusťte v ní sůl. Po několika minutách se voda ochladí asi na 80 °C. °C.
- Do mouky nalijte horkou vodu a těsto uhněťte nejprve nožem, pak rukama. Zpočátku bude trochu horké, ale těsto rychle vychladne a ke konci hnětení bude mít snesitelnou teplotu. Tip. Nesnažte se hníst úplně hladké těsto. Vytvoří se lepek a těsto se stane poddajným.
- Těsto vložte do sáčku na 60 minut, během kterých by se mělo dvakrát prohníst. Na konci doby odpočinku bude těsto dokonale měkké, hladké a s dobře vyvinutým lepkem.
Vyválení těsta na malé knedlíky
1. způsob
Při této metodě vznikají dokonale rovnoměrné, kulaté knedlíčky. Vznikají však zbytky těsta, které lze znovu použít.
Při válení těsta sklenicí vznikají dokonale rovnoměrné kulaté knedlíčky, ale zůstávají zbytky těsta, které je třeba znovu vyválet.
1. Těsto rozdělíme na 2 části. Jednu část vložte do sáčku a druhou rozválejte na placku o tloušťce 1 mm. Po rozválení těsto otočte druhou stranou těsta. – se trochu zmenší, „smrskne“. To je dobře, protože po vystřižení se kružnice nezmenší.
2. Pomocí kelímku, skleničky nebo speciálního vykrajovátka (děrovačky) vystřihněte kolečka o průměru 5-5,5 cm (vnitřní průměr vykrajovátka). Hmotnost takového kolečka je 6 g.
3 Odřezky vložte do sáčku a na kolečka lžící naneste mleté maso. – při 6 g.
4. Udělejte knedlíky. Stejným způsobem vyválíme druhou část těsta, vykrajujeme kolečka a tvoříme knedlíky.
5. Zbytek těsta spojíme a vyválíme další těsto na malé knedlíčky.
Po posledním řezu ještě zůstanou zbytky a těsto můžete válet donekonečna, dokud vám vše nedojde. Čas od času však bude hutnější a hutnější, což nebude pro chuť knedlíků to nejlepší.
2. metoda
Tato metoda je velmi úsporná: nevznikají žádné zbytky ani zbytky těsta. Podle mého názoru je však méně hezká, protože u hotových knedlíků není okraj tak rovný jako u vykrajovaných koleček. Pokud se mě zeptáte, kterému způsobu dávám přednost, odpovím: prvnímu. Myslím, že je rychlejší. Ale to je individuální.
1. Těsto rozdělíme na 4 části a každou z nich postupně rozválíme do tvaru klobásy silné asi 2 cm.
2. Klobásky nakrájejte na 1 cm široké puky. Pokud tento puk zvážíte, bude vážit 6 g. To je polovina správné hmotnosti malého knedlíku.
3. Vyválejte puky, dejte na ně mleté maso a vytvarujte knedlíky.
Tip. Knedlíky je lepší dělat jako rodina. – bude to rychlejší a zábavnější.
Jak uvařit malé knedlíky
Objem hrnce se volí v poměru 15 knedlíků na 1 litr vody.
Knedlíky lze vařit ve vodě, přičemž voda musí být podle chuti osolená. Knedlíky vařené v neosolené vodě ztratí veškerou chuť! To je velmi důležité: voda MUSÍ být osolená! Kvůli chuti je třeba přidat také 2-3 bobkové listy, 5-8 hrášků černého pepře, případně 2-3 stroužky česneku.
Knedlíky budou velmi chutné, pokud do vody přidáte bobkový list, černý pepř a česnek.
Mnohem chutnější jsou knedlíky vařené v masovém vývaru. A nejchutnější jsou v kuřecím vývaru, z pravého kuřecího vývaru. Ve stejném vývaru můžete knedlíky podávat. Opravdu velmi chutné!
1. Do hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu.
2. Přidejte sůl, bobkový list, pepř a volitelně česnek.
3. Vodu zamíchejte a za pohybu vody začněte vařit knedlíky. Okamžitě míchejte (je lepší to udělat pomocí škopku), aby se knedlíky nepřichytily ke dnu.
Tip. Před vařením knedlíky ještě 2-3krát promíchejte, jinak klesnou ke dnu a přilepí se……
4. Jakmile se knedlíky vaří, snižte teplotu na nižší než střední nebo tak, aby se knedlíky nerozvařily. Knedlíky by se měly vařit při mírném varu, nenechte je prudce probublávat. Doba vaření knedlíků – 5 minut. Frozen – 7 minut.
5. Knedlíky vyjměte děrovanou lžící. Každý z nich podržte nad hrncem, aby z něj odtekla voda, a nechte knedlíky oschnout nad párou.
Malé knedlíčky vložte do servírovací misky. Vložte do nich kousek másla a jemně protřepejte nebo promíchejte.
A pak už záleží jen na chuti. Každý si sám určí, s čím bude knedlíky jíst: s vývarem, s mletým černým pepřem, se zakysanou smetanou, s majonézou, kečupem nebo s octem.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #dumplings #těsto**]. ?
…..