Jestliže si v minulosti mohli na šťavnatých čerstvých fících pochutnat pouze obyvatelé těch zemí, kde rostou, pak dnes dopravní technologie umožňují vychutnat si plody fíkovníku i obyvatelům severských zemí. Jen je třeba si je nejprve správně vybrat. Víte, jak na to?
Fíky jsou sladké a zdravé ovoce obsahující mnoho vitamínů a užitečných mikroprvků. Kromě toho je bohatý na vlákninu, která je důležitá pro zdraví. Doporučuje se jíst ho nalačno a přitom ho důkladně rozžvýkat. Fíky přispívají ke správné funkci jater, ledvin, žaludku. Berte však v úvahu, že fíky jsou kontraindikovány pro osoby s cukrovkou a dnou. Je také nežádoucí zařadit ho do jídelníčku všech, kteří si hlídají počet kalorií, protože tento výrobek je sladký a obsahuje hodně cukru.
Chcete-li si vybrat ty nejlepší fíky, musíte dodržovat několik pravidel.
- Nevybírejte podle barvy – záleží na odrůdě fíku. Zralé fíky mohou být světle zelené, hnědé i švestkové. Každá z těchto odrůd má charakteristické rysy, které však nejsou přímo závislé na intenzitě odstínu ani na základní barvě dužiny a slupky.
- Tvaru také není třeba věnovat zvláštní pozornost: nemá vliv na chuť a může být poměrně rozmanitý.
- Velký význam má však velikost plodů. Čím je fík menší, tím je obvykle sladší.
- Stupeň zralosti fíků lze určit také podle jejich vůně. Pokud je přezrálý, má specifickou „vinnou“ vůni po kvašení. Takové fíky je samozřejmě lepší nekupovat, protože už nejsou vhodné k jídlu.
- Co se týče hustoty: nevybírejte fíky, které jsou příliš měkké nebo příliš tvrdé – je lepší je nejíst. V prvním případě budete muset nákup pravděpodobně úplně vyhodit – takové fíky jsou přezrálé. V druhém případě budete muset počkat, až dozrají.
- Je lepší dát přednost hustým fíkům, které se při stlačení mačkají, ale jen trochu. Neměly by na nich být žádné skvrny ani viditelné poškození.
Jak fíky přepravovat a skladovat
Fíky jsou velmi choulostivý produkt a neměly by se přenášet v tašce nebo sáčku. Je vhodnější uložit je do nádoby, která udržuje jejich tvar, aniž by byly rozloženy v několika vrstvách. Ideálním řešením je košík nebo nádoba.
Ani dokonalé fíky nevydrží příliš dlouho, v průměru vydrží 3 dny a poté se začnou kazit. Proto je nejlepší kupovat fíky s tím, že je během následujících 24 hodin sníte. Pokud si je chcete opatřit do zásoby na delší dobu, věnujte pozornost fíkům sušeným. Musíte také vědět, jak je vybírat. Zde jsou znaky dobrého výrobku: povrch je žlutý, bez nánosů a „prachu“, suchý. Vůně je příjemná, charakteristická pro toto ovoce. Pokud si vyberete takové sušené fíky, můžete si být jisti, že vám vydrží dostatečně dlouho.
Mimochodem, pokud vám zbyly fíky, které v nejbližší době určitě nesníte, můžete je zmrazit – zásoby pak vydrží až rok. Vyberte si fíky správně a vychutnejte si jejich chuť!
Máte rádi sušené ovoce? Zjistěte, které sušené švestky si můžete koupit!
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #ginger #jak vybírat #roscontrol**]. ? Další nápady a recepty na našich sociálních sítích