Jaké jsou rozdíly mezi zeleným, modrým a růžovým čajem matcha, který byste si měli vybrat?

Jaké jsou rozdíly mezi zeleným, modrým a růžovým čajem matcha, který byste si měli vybrat?

Jakmile se čaj matcha stal šíleně módním, objevily se i jeho neméně zajímavé odrůdy. Co jste slyšeli o modré a růžové variantě tohoto nápoje? Tady je důvod, proč byste měli vyzkoušet všechny tři.

O čem si budeme povídat v článku:

  • Co je zelená matcha, jak se vaří a pije.
  • Co je to modrá matcha, jak se vaří a pije
  • Co je růžová matcha, jak se vaří a pije?

Co je zelená matcha

Již klasika, přestože se u nás pije relativně nedávno. Matcha je japonský zelený čaj ve formě prášku. Na rozdíl od listového čaje se snadněji vaří a chutná hořčeji a trpčeji. Obsahuje kofein. A má nespornou výhodu – z matchy se připravují neuvěřitelně chutné a fotogenické nápoje.

Z čeho se zelená matcha skládá

Z listů čínské kamélie neboli čajovníku, stejně jako ostatní čaje. Pro výrobu matchy se sbírají vrchní lístky, suší se a melou na prášek.

Jak připravit a pít zelenou matchu

Matchu nevaříme tradičním způsobem. V Japonsku existují dvě verze tohoto nápoje – silná (koitya) a lehká (usutya). První z nich je lepší pít ráno na povzbuzení, druhý se naopak podává před spaním na uvolnění a uvolnění napětí. Technika přípravy je v obou případech stejná – stručně řečeno, čajový prášek se zalije horkou vodou a šlehá se bambusovou metličkou (chasen), dokud se neobjeví pěna a nerozpustí se hrudky. Rozdíl je v poměru sušiny a vody. Pro koichu jsou potřeba 4 g matchy a 50 ml vody, pro usutu 2 g a 70 ml.

V Japonsku je výroba matcha celým obřadem a samotný proces je ceněn pro svou mírumilovnost. V Rusku dodržují všechny tradice pouze gurmáni a amatéři si matchu častěji objednávají v kavárnách jako alternativu ke kávě. Nejoblíbenější variantou je matcha latte: spařený čajový prášek s našlehaným mlékem. Zda jde o kravské, nebo rostlinné mléko, je čistě otázkou chuti. Matcha se dá použít i v kuchyni – přidává se do pečiva, dezertů a omáček.

Zelenou matchu lze použít k přípravě horkých i studených nápojů a lze ji použít i jako barvivo do dezertů.
Zelenou matchu lze použít k přípravě horkých i studených nápojů a také jako barvivo do dezertů.

Tajemstvím lahodného matcha latte je správný poměr vody a čaje, pečlivé míchání a mléčná pěna. Způsob přípravy základu je obvykle uveden na obalu čaje. Budete potřebovat 1/4 lžičky matcha a 60 ml horké vody ohřáté na 80 °C. Základ je třeba důkladně prošlehat metličkou do světlé pěny a poté přidat dalších 180 ml předem napěněného mléka nebo rostlinného nápoje. Ještě jednou prošlehejte a můžete podávat.

Mimochodem, máme pro vás podrobného průvodce o matcha s popisem historie tohoto nápoje, jeho vlastností (včetně těch užitečných) a také recepty. Přečíst si ji můžete zde.

Co je to modrá matcha

Stejně jako alternativní mléko není přísně vzato mléko, ani modrá matcha není ve skutečnosti matcha. Nevyrábí se z čajových lístků (už samotné slovo „čaj“ znamená „čaj“). zápas doslova znamená scezený čaj). A modrá matcha nepochází z Japonska, ale z jihovýchodní Asie (Vietnam, Thajsko). Tam se tento bylinný nápoj nazývá dok anchan nebo chang shu.

Z čeho se modrá matcha vyrábí

Nam dok anchan je bylinný nápoj z květů clitoria triplicata, stálezelené liány. Surovina se pečlivě sbírá, suší a poté se buď rozemele na prášek pro milovníky matchy, nebo se nechá nedotčená pro ty, kteří dávají přednost pití a vaření tradičního fialového čaje. Modrý matcha se od zelené verze liší nejen barvou, ale také absencí kofeinu. V tomto ohledu je thajský nápoj bezpečnější.

Jak připravit a pít modrou matchu

Prášek z květů clitoria triplicata byl dlouho považován za dobré potravinářské barvivo a používal se pouze k tomuto účelu. Dokud se ho nenaučili připravovat na způsob japonské zelené matchy – smícháním s horkou vodou a šleháním do pěny. Tento trend se nejprve uchytil na sociálních sítích (zejména na TikToku) a poté se modrá matcha zabydlela v domácích kuchyních.

Modré matcha latte je nápoj, který musíte vyzkoušet. A je bezpečné ho pít několikrát denně, aniž byste museli myslet na míru příjmu kofeinu. Modrá verze matcha má jemnější a lehce květinovou chuť. Hodí se k ní běžné nízkotučné mléko nebo jeho kokosová alternativa.

Modré matcha latte - bezkofeinová alternativa oblíbeného ranního nápoje
Modré matcha latte – alternativa oblíbeného ranního nápoje bez kofeinu

Namíchat modrou matchu je o něco jednodušší než zelenou matchu – i když se vám nepodaří správně namíchat poměr, nápoj nebude mít nepříjemnou hořkost. Připravte si vodu – potřebujete horkou, ale ne vařící vodu o teplotě asi 90 °C. Rozpusťte 1 lžičku modrého prášku v 50 ml vody a důkladně rozmíchejte metličkou. Přidejte 100 ml našlehaného mléka.

Modrou matchu můžete přidávat také do pečiva (např. palačinek) a smoothies (např. celer a bobuloviny, jahody a borůvky). Navíc vám dáme krátkou radu: malé množství citronové šťávy dodá modré matcha fialovou barvu.

Co je růžová matcha

Milovníci neobvyklých nápojů samozřejmě nezůstávají jen u skromné palety zelených a modrých odstínů. Existuje také růžová matcha, práškový bylinný nápoj, který je známý především pro svou atraktivní barvu. Suroviny pro růžovou matchu však mohou být různé.

Z čeho se růžová matcha vyrábí

Prášek fuchsiové barvy se nejčastěji vyrábí z exotického „dračího ovoce“ neboli pitahaya. Tento čaj má vysoký obsah vlákniny, vitaminů a antioxidantů. Neobsahuje také žádný kofein.

Pokud si však prostudujete celý sortiment, je jasné, že růžový matcha je velmi konvenční produkt. Na rozdíl od zelené a modré je růžová matcha definována svou barvou, nikoliv surovinou. Na tržištích tak najdete prášek z bobulí acai a prášek z červené řepy.

Růžová matcha se vyrábí také z červené řepy
Růžová matcha se vyrábí také z červené řepy

Jak se připravuje a pije růžová matcha

Na rozdíl od modré a zelené se růžová matcha nedoporučuje připravovat pouze s vodou. Získáte něco jako velmi tekutý kompot. Je to proto, že základem není rostlinný materiál, ale ovoce. Chuť růžové matchy je velmi jemná a zvláštní, pít ji jako běžný čaj není dobrý nápad.

Lepší je připravit latté – stejně jako v předchozích případech. Nejprve rozpusťte 1 lžičku prášku v 50 ml horké vody o teplotě 90 °C. Poté přidejte našlehané mléko – kokosové, rýžové, ořechové nebo běžné mléko. Lze použít i sójové nebo ovesné mléko, ale podle našeho názoru jejich chuť přebíjí jemnou ovocnou chuť růžové matchy.

Použití prášku jako barviva při vaření je také vítané. Obzvlášť dobré jsou s ním sušenky a domácí zmrzlina. Všimněte si, že kromě barvy dodává růžová matcha pokrmům i vlastní chuť (pitahaya a červená řepa – podle toho, co si vyberete). Totéž lze říci o klasické zelené a modré verzi.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #jídlo #matcha #jak si vybrat #horké nápoje #fakta o jídle #matcha čaj**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: