Recept
Lilek v adžika – velmi originální příprava na zimu, která jistě potěší každého, kdo má rád jídla s bohatou kořeněnou chutí. A nejlepší je v tomto případě použít sezónní zeleninu, tu nejchutnější a nejvoňavější. Recept na přípravu lilku v adžice je velmi jednoduchý: všechny hlavní ingredience se nakrájejí nadrobno a dusí se na mírném ohni. Na poslední chvíli se přidají pikantní bylinky, ocet a přípravek se pošle do sklenic. Zbývá jen počkat na okamžik, kdy se lilky v adžice otevřou, a naplno si vychutnat „horkou“ chuť!
Složitost: V případě, že je lilek zkvašený, je možné ho použít i jako koření: snadno Kalorie: 905,63 kcal/porce Porce: 4 Vaření: 1 ч Další čas: 15 min B/L/U: 14.64 g/63.28 g/69.76KonzervováníAbcházská kuchyněGruzínská kuchyněVečeřeAdjikaPřípravaOmáčka/dresinkVegetariánství: striktněVegetariánstvíPŘÍSADY PRO 4 PORCE–4Porce+Tomato (rajče) 1kgLilek 1kgPestrobarevné sladké papriky 1kgČesnek 300 гRafinovaný rostlinný olej 250 mlPálivá paprika 4 ks.Kopr 4 snítkyPetržel 4 snítkyStolní ocet 9% 100 mlSůl podle chutiMletý černý pepř podle chuticukr krystal 1 polévková lžíce. Tabulka měr a vah RECEPT NA VAŘENÍZtlumená obrazovka
Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního režimu.
Krok 1
Připravte si všechny ingredience. Rajčata, sladkou a pálivou papriku a lilek omyjte a osušte. Oloupejte česnek. Rajčata nakrájejte na čtvrtky.
Krok 2
Lusky sladké a pálivé papriky rozřízněte podélně na polovinu. Odstraňte semínka a přepážky. Dužinu nasekejte nahrubo. Všechnu připravenou zeleninu protáhněte mlýnkem na maso.
Krok 3
Lilky omyjte, osušte a odřízněte špičky. Ovoce nakrájejte na malé kostičky. Všechnu připravenou zeleninu vložte do velkého hrnce a zalijte ji rostlinným olejem.
Krok 4
Přidejte cukr a trochu soli podle chuti. Postavte na silný oheň a směs přiveďte k varu. Hrnec přikryjte pokličkou a adžiku vařte na mírném ohni 40 minut.
Krok 5
Kopr a petrželku omyjte, osušte a nasekejte nadrobno. Přidejte do hrnce s téměř hotovou adžikou a promíchejte. Ochutnejte a v případě potřeby ještě trochu osolte. Vařte 3 minuty.
Krok 6
Do lilku ajika nalijte stolní ocet a promíchejte. Na mírném ohni udržujte 2 minuty. Horkou adžiku rozlijte do suchých sterilizovaných sklenic a uzavřete je. Nechte vychladnout a uložte ke skladování.
KSTATI
Na 100 g: bílkoviny 1,20 g (1,50 % denní dávky) – tuky 2,27 g (2,52 %) – sacharidy 6,94 g (4,13 %) – vláknina 3,10 g (10,33 %) – kcal 48,31 (2,68 %) – mastné kyseliny 0,32 g (1,60 %) – sodík 320,35 mg (22,09 %) – celkový cukr 4,15 g (8,30 %).
UŽITEČNÝ TIP
Lilek v ajika se podává jako příloha k teplému masu s přílohou z vařené rýže nebo bramborové kaše. Někteří lidé tuto zeleninovou svačinu jedí i jednoduše s toustem z žitného chleba, ale to je věc chuti.
TIP PRO ŽENY V DOMÁCNOSTI
Množství pálivé papriky pro vaření lilků v adžice lze libovolně snížit nebo zvýšit. Je ovšem lepší nenechat se příliš unést: výsledek může být nepředvídatelný!