Málokterá hospodyňka ví, co se v hliníkovém hrnci může vařit a co se rozhodně nesmí.
Pro vaření byste si měli vybrat správné nádobí / koláž , foto: depositphotos.com
Hliníkové nádobí z dob SSSR se stále nachází v kuchyních mnoha lidí – jednak proto, že je trvanlivé, a jednak proto, že se v něm pohodlně vaří jídlo. Mnoho lidí si myslí, že tento materiál je zcela nepodstatný, ale zbytečně vám prozradí, co v hliníkovém nádobí vařit nemůžete a z jakého důvodu.
Proč nemůžete vařit v hliníkovém nádobí
Nádobí vyrobené z tohoto materiálu se v 21. století v domácnostech používá poměrně často. Je lehké, odolné a má dobrou tepelnou vodivost. Kromě kladů však má i zápory, proto je důležité vědět, co hliník při zahřívání vyzařuje a jaká nebezpečí představují potraviny připravované v hliníkovém hrnci.
Je známo, že při vysokých teplotách kov interaguje s kyslíkem. Při zahřívání dochází k reakcím se sírou, fosforem, dusíkem, uhlíkem, jódem. Hliníková pánev je schopna ztmavnout od kyselých produktů, což změní vzhled nádobí i chuť pokrmu.
Co byste neměli dělat v hliníkovém nádobí
V hliníkovém nádobí je přísně zakázáno vařit pokrmy, které obsahují kyselé produkty – citrony, rajčata, ocet nebo šťovík. V souladu s tím seznam věcí, které se v hliníkovém nádobí nesmí vařit, zahrnuje:
- boršč;
- štíty;
- rajčatová polévka;
- další pokrmy s rajčaty;
- solené ryby;
- pokrmy z červené řepy;
- kompoty;
- džemy;
- kyselé omáčky;
- marinády;
- mléko.
Mladé maminky by také měly vědět, zda je možné vařit dětskou stravu nebo ohřívat dětskou stravu v hliníkovém nádobí. Bohužel ne – při vaření se 1-2 gramy hliníku smísí s jídlem a mohou se ukládat v játrech, což je pro dítě naprosto zbytečné.
Je možné vařit koloděje v hliníkovém hrnci?
Pokud jde o to, zda můžete v hliníkovém hrnci vařit maso nebo vařit potraviny, které neobsahují kyselé produkty, vše je bezpečné. Můžete bezpečně vařit masové a rybí vývary a knedlíky. V hliníkovém hrnci lze bezpečně vařit i těstoviny, brambory, cukety a lilky.
Je možné vařit vejce v hliníkové pánvi? Samozřejmě ano, protože vejce jsou bílkoviny, nejsou tam žádné kyseliny. Navíc po uvaření vejce očistíte, a i když na skořápce zůstane trochu hliníku – skončí v koši. Kromě toho můžete v hliníkovém nádobí vařit vodu bez obav o své zdraví.