V plesnivých potravinách se vyskytují mykotoxiny. Dříve se mělo za to, že vyvolávají pouze otravu, ale vědci objevili další souvislost.
Plesnivé potraviny by se neměly jíst – to je potvrzený fakt. Takové produkty mají na organismus toxický a karcinogenní účinek, uvedl odborník na infekční choroby Vladimir Neronov. Vědcům se podařilo zjistit, že řada toxinů produkovaných plísněmi souvisí se vznikem rakoviny.
Karcinogenem lze nazvat například aflatoxin. Jeho účinky mohou u osob k tomu náchylných (v důsledku hepatitidy nebo jiné patologie) vést k rakovině jater; potenciálně nebezpečný je také patulin: nachází se především ve zkažených jablkách.
Dlouhodobá konzumace potravin zasažených mykotoxiny poškozuje DNA, zvyšuje riziko mutací a dochází k těžkým alergickým reakcím.
„Mykotoxiny produkované plísněmi mohou navíc vést k otravám, poškození jater, zhoršení funkce ledvin a oslabení imunitního systému,“ -. přidáno Gazeta.Ru interlocutor .
V této souvislosti lékař vyzval, aby se nejedlo nic, co má viditelné plísňové změny, prošlou dobu trvanlivosti, známky hniloby.
Již dříve jsme se dozvěděli, Který prvek je škodlivější než kouření?.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #zdraví #odborný názor**]. ?