V horku je jedním z nejpříjemnějších způsobů osvěžení konzumace melounu. Šťavnatý a sladký může přinést nejen radost, ale také….. ránu vašemu zdraví. Pojďme si říct, čím jsou melouny užitečné a čím škodlivé a jak je lépe jíst.
O čem se v článku dozvíte:
- Přínosy melounu
- Škodlivost melounu
- Jak správně jíst meloun
- Melounový salát s nakládanou krymskou cibulí a brynzou
Výhody melounu
Každý ví, že melouny jsou močopudné. Je to dáno tím, že meloun se skládá z více než 90 % z vody. V této tekutině je rozpuštěno mnoho užitečných látek: vitamin C ve 100 g výrobku obsahuje 15 % denní normy doporučené lékaři, jsou zde vitaminy A, PP a některé ze skupiny B, kyselina listová, vápník, hořčík, draslík, fosfor a další prvky nezbytné pro náš organismus.
Jasně červená barva melounu je způsobena barvivem lykopenem, kterého je v melounu 2krát více než v rajčatech. Je to antioxidant, zpomaluje rozvoj aterosklerózy a problémů s kardiovaskulárním systémem, je vhodný pro prevenci rakoviny, což potvrzují opakované studie. Lykopen je také nezbytný pro zdraví očí.
Melounové slupky jsou zdrojem unikátní aminokyseliny citrulinkterý hraje důležitou roli při vylučování a odstraňování využití toxického amoniaku. Citrulin také podporuje dilataci arteriálních cév a obnovuje energetický metabolismus v buňkách.
Tato šťavnatá bobule zrychluje metabolismus, pomáhá zvládat zácpu, melouny jsou velmi dobré pro detoxikaci. Ale bohužel to není jen díky velkému množství vody, které zkonzumujete s každým šťavnatým plátkem.
Jaké melouny dnes nenajdete: íránské, uzbecké, ruské – Sol-Ileck, Astrachaň, Volgograd!
Škodlivost melounu
Meloun obsahuje nejvíce …. cukru. I přes nízký obsah kalorií (100 g melounu obsahuje asi 30 kcal) má poměrně vysoký glykemický index – 75-80. Ve 100 g melounu může být obsaženo 1-2 lžičky cukru! Konzumace melounu způsobuje vzestup hladiny cukru v krvi a ledviny pak mají důležitý úkol tento cukr z těla odstranit, aby nepoškodily cévy, srdce a zabránily vzniku cukrovky. V tomto případě se vyplavuje tekutina, kterou dostáváme nejen s melounem, ale i další, která je v buňkách těla. A to je plné dehydratace. Vysoký glykemický index melounu navíc vyvolává pocit hladu – chceme jíst více a nespotřebované cukry se při nedostatku pohybu ukládají jako tuk.
Dieta na melounu je nebezpečná iluze. Meloun by měli opatrně užívat lidé s vysokou hladinou cukru a ještě více s cukrovkou. Z tohoto důvodu je bezbolestná konzumace 200-300 g melounu denně. Pokud existuje možnost, že jsou v ledvinách kameny, může být melounová dieta nebezpečná: kameny se dají do pohybu pod silným tlakem tekutiny opouštějící tělo. Pro ty, kteří mají často žaludeční a střevní potíže, tato dieta (stejně jako mnoho dalších) také není vhodná.
Nemělo by se zapomínat na zdravotní nebezpečí dusičnanů, které se hromadí v melounu a rozpouštějí se v jeho dužině. Samozřejmě, že nyní je riziko setkání s „dusičnanovým“ melounem v obchodě velmi nízké, protože všechny výrobky jsou pečlivě kontrolovány. Nicméně melouny, stejně jako veškeré průmyslově pěstované ovoce a zelenina, jsou hnojeny hnojivy, takže mohou obsahovat nevýznamné množství dusičnanů.
Norma pro dusičnany v melounu je 60 mg/kg. Záleží pouze na množství: když sníte jedno uměle vypěstované rajče, nic se vám nestane, ale když zkonzumujete kilo melounu se stopami minerálních hnojiv, dostanete koňskou dávku dusičnanů.
Jak jíst meloun
Za prvé, před konzumací je třeba meloun dobře omýt pod tekoucí vodou, nejlépe ošetřit kartáčkem se speciálním přípravkem na mytí ovoce a zeleniny.
Za druhé, meloun byste neměli jíst s chlebem! V tomto případě se vysoký glykemický index melounu překrývá s vysokým indexem pšenice – výsledkem je silný vzestup hladiny cukru v krvi, který může ničit zdraví, a chuť k jídlu se ještě více rozehraje.
Z melounu lze připravovat sorbety, frappé, limonády bez cukru jako dezert, přidávat ho do salátů a do studených svačinek. Meloun lze zmrazit ve formičkách na led a přidat do studených nápojů a letních koktejlů.
Melounový salát s nakládanou krymskou cibulí a brynzou
Meloun se velmi organicky kombinuje se slanými výrobky, například se sýrem. Recept tohoto salátu obsahuje chuťově kontrastní produkty: slané a sladké, ochucené kořením, s přídavkem nakládané cibule. To pravé pro milovníky slaných pokrmů.
Melounový a brynzový salát
Složení
- 150 g brynzy
- 1 svazek středně velké řeřichy
- 150 g malin
- 2-3 snítky máty
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- čerstvě mletý černý pepř
- 500 g melounové dužiny
- 1 ks krymské cibule
- 1 polévková lžíce balzamikového octa
- 1/2 lžička tekutého medu
- sůl
- čerstvě mletý bílý pepř
Recept krok za krokem
- Dužinu melounu nakrájejte na velké kostky, odstraňte pecky a vložte ji do mísy.
- Maliny rozmixujte mixérem a přeceďte přes síto, abyste odstranili pecky. Do malinového pyré vlijte olivový olej a balzamikový ocet, přidejte med, dochuťte solí a bílým pepřem a vyšlehejte.
- Krymskou cibuli nakrájejte na půlkolečka, vložte ji do omáčky a nechte 5-7 minut marinovat.
- Řeřichu zbavte stonků. Brynzu nakrájejte na kostičky.
- Smíchejte meloun, řeřichu, brynzu a připravenou cibuli s marinádou a jemně promíchejte. Posypte černým pepřem a lístky máty.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #vodní meloun #zdraví #zdravotní účinky a výhody #vodní melouny**]. ? Další nápady a recepty na našich sociálních sítích